Οι δυσκολίες στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων, οι εκκρεμείς παρεμβάσεις στις αγορές αλλά και το "νοικοκύρεμα" στα κρατικά φέσια ανάγονται από το ΔΝΤ σύμφωνα με πληροφορίες στα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.
Τα παραπάνω προστίθενται στα κόκκινα δάνεια και στο "τελεσίγραφο" να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29/11 αλλά και στα ανοικτά μέτωπα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται τα μεγάλα "αγκάθια" της τρίτης αξιολόγησης από πλευράς των θεσμών της ΕΕ.
Ο λόγος για τα μέτωπα που έχουν ειδική "θέση" ανάμεσα στα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα (το ποσοστό επίτευξης βρισκόταν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό στο 25% - 30%) καθώς συνδέονται με το επόμενο μεγάλο "βήμα" της διαπραγμάτευσης.
Οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ πρέπει να είναι σε "τροχιά εφαρμογής" προκειμένου να μην τεθεί θέμα καθυστερήσεων από ελληνικής πλευράς στις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει για την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματός του, ενώ το θέμα των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων έχουν ειδική σημασία από πλευράς Ευρωζώνης αφού συνδέονται με την χρηματοδότηση που πρέπει να παράσχει ο ESM αλλά και με το ύψος του χρέους.
Υπάρχουν όμως και δικαστικά ζητήματα, στα οποία η λύση δεν είναι τόσο απλή. Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του κ. Γεωργίου, καθώς και για την υπόθεση των διώξεων για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Πλέον οι τηλε-διαπραγματεύσεις αναμένεται να συστηματοποιηθούν με στόχο μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες να υπάρξει πρόοδος και να διατηρηθεί "ζωντανός" ο στόχος μίας συμφωνίας επί της αρχής στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ο επόμενος επίσημος "πολιτικός" σταθμός έχει οριστεί για τις 27/11 όταν λαμβάνει χώρα το EWG αλλά και αναμένεται να κλιμακωθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τις δια ζώσεις διαπραγματεύσεις.
Προϋπολογισμός – Μέρισμα
Ο πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τελειώσει με το μέτωπο του προϋπολογισμού και τη "διανομή" του μερίσματος. Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς κορυφώνονται μέσα στην εβδομάδα αφού πρέπει το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Χθες, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ παραδέχθηκε ότι οι δαπάνες και η κατανομή τους συζητούνται με τους θεσμούς και δεσμεύθηκε ότι στο σύνολό του το μέρισμα θα είναι διπλάσιο του μερίσματος του 2016 (ήταν 630 εκατ ευρώ), ενώ το κομμάτι για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι "σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι".
Μίλησε και για την ανάγκη "δημιουργίας αποθεμάτων για να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο τον Αύγουστο του 2018". Για την αξιολόγηση ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουν πολλή τεχνική δουλειά και άρα αυτό παίρνει τον χρόνο του, αλλά "θεωρώ πως η βούληση η οποία υπάρχει ώστε να τελειώσουμε εγκαίρως, θα μας επιτρέψει να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγράμματος".
Τα αιτήματα του ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ (που συνοδεύει την συμφωνία της 20ης Ιουλίου για το μνημόνιο με το Ταμείο - MEFP) η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ πολλών άλλων εντός του 2017 να ολοκληρώσει ανεξάρτητη αξιολόγηση (από ανεξάρτητο ελεγκτή) στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.
Δεσμεύεται επίσης για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς και για να φέρει νομοθεσία για την κατάργηση των περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).
Ορόσημο είναι (για το 2018 πάντως) και η νομοθέτηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και εκσυγχρονισμένου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων στέγασης, οικογενειακών και αναπηρικών παροχών αναπηρίας, μαζί με τον εξορθολογισμό των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.
Δήμητρα Καδδά (Capital.gr)