Στις μεγάλες αβεβαιότητες και στους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τοποθετεί η UniCredit την προκλητικότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι εντάσεις με την Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω προτού βελτιωθεί η κατάσταση. Οπως επισημαίνει σε σημείωμά του o επικεφαλής οικονομολόγος του ιταλικού οίκου, Ερικ Νίλσεν, τη στιγμή που ο κόσμος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με την πανδημία, μια σειρά από γεγονότα αυξάνουν τις αβεβαιότητες για τις προοπτικές της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Νίλσεν, οι μεγάλοι κίνδυνοι είναι τέσσερις και απειλούν κυρίως την Ευρώπη: το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι και οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ο Νίλσεν τονίζει μάλιστα πως ανησυχεί ιδιαίτερα με τους σκοπούς της Τουρκίας όσον αφορά τα ύδατα κοντά σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και για το πώς και αν μπορούν να εκτονωθούν οι εντάσεις (με την Ελλάδα ειδικότερα) πριν συμβεί ένα ατύχημα. Κατά τη UniCredit, μια διχασμένη Ευρώπη είναι αυτή που πλέον πρέπει να λύσει την κρίση. Ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έχουν στείλει πλοία στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά (παρέχοντας έναν καλοδεχούμενο αποτρεπτικό παράγοντα στην αντιπαράθεση), υπήρξαν αναφορές ότι η Γερμανία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσφέροντας στην Τουρκία μια βαθύτερη εμπορική ένωση με την Ε.Ε. Στην πιο αισιόδοξη ερμηνεία, σημειώνει ο Νίλσεν, η Ευρώπη έχει μια προσέγγιση «καρότου και μαστιγίου» απέναντι στην Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα είναι πιθανώς μια βαθιά διαφωνία στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αυξανόμενης επιθετικότητας από την Αγκυρα.
Παίζει με τη φωτιά
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit καταλήγει στο ότι ο ίδιος δυσκολεύεται να δει ένα αξιοπρεπές τέλος σε αυτή την κρίση. Η Τουρκία παίζει σαφώς με τη φωτιά όσον αφορά τις σχέσεις με την Ε.Ε., ωστόσο μια τέτοια αντιπαράθεση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό στο οποίο στοχεύει ο Ερντογάν. Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στην Τουρκία σε συνδυασμό με την ήδη πολύ αδύναμη οικονομία της καθιστούν τις εξωτερικές συγκρούσεις πιο ελκυστικές για τον Τούρκο πρόεδρο. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, η σύγκρουση με την Ελλάδα θα επιδεινωθεί κι άλλο προτού «ηρεμήσουν τα νερά».
Ελευθερία Κούρταλη Καθημερινή