Η αντιπληµµυρική θωράκιση της Θεσσαλίας αποτελεί κυβερνητική προτεταιότητα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το δημαρχείο Κιλελέρ στη Νίκαια της Λάρισας και αναφέρθηκε επιγραµµατικά στα έργα που δροµολογούνται και τα οποία εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Σε πρώτο επίπεδο εντάσσονται τα έργα που δροµολογεί η Περιφέρεια. Ανάµεσα σε αυτά είναι ο καθαρισµός και η αποκατάσταση των ποταµών Ενιπέα, Φαρσαλίτη και Πηνειού (συνολικού προϋπολογισµού 15 εκατ. ευρώ) και καθαρισµοί στις κοίτες ρεµάτων και ποταµών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας (µε προϋπολογισµό 6-8 εκατ. ευρώ ανά περιφερειακή ενότητα), έργα που η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι ξεκινούν µέσα στο επόµενο διάστηµα. «Πρόκειται για προσωρινές και γρήγορες αλλά σηµαντικότατες παρεµβάσεις, που αφορούν χειµάρρους, ρέµατα, αναχώµατα. Εργα που δροµολογούνται ή έχουν ήδη δροµολογηθεί µε µια γενναία χρηµατοδότηση από το κράτος προς την Περιφέρεια, πάντα καθ’ υπόδειξη των ειδικών και της εταιρείας της οποίας προϊσταται ο Μίλτος Γκουζούρης (σ.σ. HVA). Χρειαζόµαστε βαριά τεχνική και επιστηµονική υποστήριξη από εταιρείες και ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείµενο και συνεργάζονται απόλυτα µε τους δικούς µας επιστήµονες και την Περιφέρεια», ανέφερε, σηµειώνοντας ότι τα έργα «δεν σχεδιάστηκαν σε κάποιο γραφείο, αλλά ύστερα από επισκέψεις στο πεδίο, εκτεταµένες συσκέψεις και µε τη σύµφωνη γνώµη της Περιφέρειας και των ειδικών».
Σε δεύτερο επίπεδο, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δροµολογήσει σειρά έργων ορεινής υδρονοµίας. «Πολλά µικρά έργα, που έχουν σκοπό να συγκρατήσουν το νερό και να ανασχέσουν την ορµή του. Πρόκειται για έργα που µπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα και έχουν µεγάλο όφελος», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως επιτυχηµένα παραδείγµατα ανάλογα έργα στα ορεινά της Καρδίτσας και της Εύβοιας.
Σε τρίτο επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν µια σειρά από σηµαντικά έργα στην Πύλη, στο Μουζάκι, στη διώρυγα της Γυρτώνης και στην Κάρλα, τα οποία χαρακτήρισε «προίκα για τη Θεσσαλία». «Τα έργα αυτά θα µελετηθούν µε πόρους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έτσι ώστε σε έναν χρόνο να έχουµε µελετητική ωριµότητα για έργα που τα συζητούσαµε πάρα πολύ καιρό, αλλά παρέµεναν στο φαντασιακό µας», ανέφερε. «Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγµατα όλων των µεγεθών. Το αποτύπωµα των φραγµάτων είναι πολλαπλό. ∆εν είναι µόνο αντιπληµµυρικά, είναι αρδευτικά, µπορεί και υδροηλεκτρικά. Χρειαζόµαστε περισσότερα και µεγαλύτερα φράγµατα για να διαχειριζόµαστε το ηλεκτρικό δίκτυο. ∆είτε τα ως µπαταρίες σε ένα µελλοντικό σύστηµα που θα είναι πιο εξαρτηµένο από ΑΠΕ», ανέφερε. «Στόχος µας είναι να θωρακίσουµε τη Θεσσαλία ώστε να µην αντιµετωπίσει ποτέ προβλήµατα ως προς τη διαθεσιµότητα νερού, που δεν θα της επιτρέψει να ξεδιπλώσει το δυναµικό της ως η καρδιά του πρωτογενούς τοµέα στη χώρα», κατέληξε.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr