Σε προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους Αλοννήσου και Αλμυρού για τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και την κατάθεση της σχετικής πρότασης στο ΕΣΠΑ, θα προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο στόχος της Περιφέρειας για δημιουργία υποβρύχιων μουσείων είναι γνωστός εδώ και περίπου 3-4 χρόνια. Έπρεπε, όμως, να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να μπουν τα πράγματα στην τελική ευθεία.
«Και μία από αυτές», όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, «ήταν να δοθεί η έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού., κάτι που έγινε, και πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην προγραμματική σύμβαση με τους δύο Δήμους, Αλοννήσου και Αλμυρού, όπου εκεί έχουν σχεδιαστεί να δημιουργηθούν τα υποβρύχια μουσεία, τα οποία θα δώσουν μια άλλη ώθηση στην επισκεψιμότητα».
Το κόστος κατασκευής των δύο αυτών σημαντικών δομών που αναδεικνύουν έναν ξεχωριστό ενάλιο πολιτιστικό πλούτο, ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως «μέχρι στιγμής έχουν αποχαρακτηριστεί τέσσερα σημεία με ενάλια ευρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Τα τρία από αυτά βρίσκονται στην Αλόννησο και το άλλο στον Παγασητικό προς την πλευρά του Αλμυρού. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει ο αποχαρακτηρισμός ακόμη τεσσάρων ενάλιων ευρημάτων, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται στην Αλόννησο και το ένα στη Σκόπελο».
Στην πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταγράφονται ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, για τη δημιουργία υποβρύχιων Μουσείων τα εξής ναυάγια: Κλασικό ναυάγιο της Νήσου Περιστέρας, Βυζαντινά ναυάγια Περιστέρας, Ναυάγιο Ακρωτηρίου «Τσέλιος», Ναυάγιο βόρεια του όρμου του «Αγ. Δημητρίου» Αλοννήσου, Ναυάγιο Σκάντζουρας, Κλασικό Ναυάγιο νήσου Φαγκρούς, Πελαγονήσι, Ναυάγιο στη θέση Κάτεργο Κυρα-Παναγίας, Οικισμός Ψαθούρας, Ναυάγιο Βραχονησίδας Μέλισσα.
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε τέλος πως «τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες συνοδευόμενοι από δύτες αρχαιοφύλακες. Στόχος είναι τα δύο υποβρύχια μουσεία να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2018. Οι υποδομές που απαιτούνται να γίνουν αφορούν ουσιαστικά δύο κτίρια όπου εκεί θα υπάρχουν και εκθέματα».