Γενικευμένη ευφορία προκάλεσε χθες στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ η είδηση για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας Moderna κατά του κορωνοϊού. Η μετοχή της εν λόγω εταιρείας εκτινάχθηκε κατά 10,2% και η αισιοδοξία υπερίσχυσε των δυσοίωνων εξελίξεων στις σχέσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον.
Στην Ευρώπη παραμένει, άλλωστε, θετικό το κλίμα καθώς επικρατεί η προσδοκία πως θα υπάρξει εντός της εβδομάδας συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι, το ευρώ σημείωσε άνοδο πάνω από 1,1430 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και αργά το βράδυ κυμαινόταν σε επίπεδα πάνω από 1,14 δολ. Παράλληλα, υποχώρησε το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,78%, ενώ με κέρδη κοντά στο 2% έκλεισαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,83% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,84%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 2,03% όπως και ο FTSE MIB του Μιλάνου, ενώ ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης έκλεισε επίσης με κέρδη 1,5%.
Αμεση ήταν, άλλωστε, η αντίδραση της Wall Street που κινείτο ανοδικά μέχρι αργά το βράδυ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει άνοδο 0,77% και τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0,61%.
Το θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά ενίσχυσε, άλλωστε, περαιτέρω η είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από τις προβλέψεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μεγαλύτερη κατανάλωση αμερικανικού αργού. Η είδηση εξώθησε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, αλλά η άνοδος έμεινε περιορισμένη καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή τους από τον Αύγουστο, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και μαζί της θα ανακάμψει και η ζήτηση για ενέργεια.
Ετσι, χθες αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 41 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 43,54 δολάρια το βαρέλι.