Αύξηση παραγωγής καταγράφεται στην ελληνική μεταποίηση, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη, όπου οι λειτουργικές συνθήκες επιδεινώνονται. Μάλιστα, πέρα από την ανοδική πορεία που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του 2023 με αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η πορεία των πρόδρομων δεικτών συγκυρίας όπως είναι, για παράδειγμα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI), ενισχύει, όπως επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τις προσδοκίες για θετικές επιδόσεις του κλάδου και τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023 ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στις 53,5 μονάδες.

Η μέτρηση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού κλάδου, ενώ, αντίθετα, η μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών. Ετσι, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο, στην Ευρωζώνη είχε τη χειρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020 και βρέθηκε στις 42,7 μονάδες. Στη Γερμανία και στην Αυστρία διαμορφώθηκε στις 38,8 μονάδες, στη Γαλλία στις 45,1 μονάδες, στην Ιρλανδία στις 47 μονάδες. Η θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή συνοδεύτηκε από την αύξηση της απασχόλησης στον βιομηχανικό τομέα, κατά 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ευνοϊκό παράγοντα για την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής αποτέλεσε η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους και η σταδιακή προσαρμογή του μισθολογικού κόστους έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.

Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο πεντάμηνο του 2023 είχε η μεταποίηση –η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 73% του γενικού δείκτη– καθώς αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, έχοντας ωστόσο φθίνοντα ρυθμό αύξησης το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Από τους υπόλοιπους τομείς της βιομηχανίας ανοδικά κινήθηκαν τα ορυχεία-λατομεία (9,6%), ενώ αντίθετα, πτώση κατέγραψε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (-12,3%) και η παροχή νερού (-1,7%).

Οσον αφορά τους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης με βάση τη στάθμισή τους, η πλειονότητά τους κατέγραψε αύξηση της παραγωγής το πρώτο πεντάμηνο του 2023, με την υψηλότερη να έχει σημειωθεί στην παραγωγή φαρμάκων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων καπνού και παραγώγων πετρελαίου.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην παραγωγή προϊόντων από ελαστικό και πρώτες ύλες και στη χαρτοποιία, ενώ μικρές μειώσεις καταγράφηκαν στην παραγωγή μεταλλικών προϊόντων, βασικών μετάλλων και ποτών. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών και η απασχόληση στη μεταποίηση κατέγραψαν αύξηση κατά 8,9% και 2,6% σε ετήσια βάση.

Καθημερινή