Οι εξαγωγές της Θεσσαλίας συμμετείχαν σε ποσοστό 4,8% στις εθνικές εξαγωγές το 2016 Την ίδια χρονιά, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με το 2015 ανήλθε στο 10% και η αύξηση τους εμπορικού της ισοζυγίου σε 10,5%.
Η οικονομική κρίση ανέβασε την παραγωγή στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα ξέρει να φτιάχνει προϊόντα τα οποία κατευθύνονται σε ξένες αγορές.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιφέρειας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Στην έναρξη της κρίσης το 2008 στη Θεσσαλία υπήρχαν 61 τοπικές μονάδες παραγωγής τροφίμων από τις οποίες παρήχθησαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 586 εκατ. εκ των οποίων μόλις το 9,17% (53,7 εκατ. ευρώ) της αξίας των πωλήσεων διοχετεύθηκε στην εγχώρια αγορά.
Μετά από 7 χρόνια κρίσης, και πιο συγκεκριμένα το 2015 οι μονάδες παραγωγής έφθασαν τις 113 και παρήγαγαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 1,014 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 13% κατευθύνθηκε στην εσωτερική αγορά.
Οι εξαγωγές της Θεσσαλίας συμμετείχαν σε ποσοστό 4,8% στις εθνικές εξαγωγές το 2016 Την ίδια χρονιά, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με το 2015 ανήλθε στο 10% και η αύξηση τους εμπορικού της ισοζυγίου σε 10,5%.
Στην πρωτοπορία των εξαγωγών βρίσκεται ο κλάδος των τροφίμων καθώς το 49,16% των εξαγωγών σε προϊόντα τροφίμων προήλθε από τη Θεσσαλία.
Ο κλάδος των μετάλλων και των μεταλλικών προϊόντων από σίδηρο χυτοδίσηρο, χάλυβα και άργιλο με ποσοστό 19%, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ποσοστό 12,5%, τα χημικά και τα πλαστικά με ποσοστό 6,9% με το κύριο όγκο των εξαγωγών κατά 2/3 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνολικά 217 θεσσαλικές επιχειρήσεις το 2015 παράγουν και πωλούν βιομηχανικά προϊόντα αξίας 2 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας σε ποσοστό 5,6% επι της συνολικής αξίας των πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας εντοπίζει και τα χρόνια προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί καθώς η ολοκλήρωση του φακέλου οριοθέτησης της Βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων και η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και Ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής Οινοφύτων και Σχηματαρίου και ιδιαίτερα του Ασωπού θα οργανώσει πολεοδομικά και χωροταξικά την περιοχή, θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για τις εγκαταστημένες βιομηχανίες και θα δημιουργήσει κίνητρο για επενδύσεις, που θα ήθελαν να επενδύσουν στη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας εντοπίζει ως πρόβλημα το κόστος ενέργειας ενώ το φυσικό αέριο παρότι διατρέχει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γιατί ακολουθεί την Εθνική οδό αλλά καμία από τις πόλεις κέντρα της περιφέρειας δεν έχει πρόσβαση σε αυτό.
Επίσης ο Σύνδεσμος θεωρεί αναγκαία την αναβάθμιση του λιμένα Βόλου με την προοπτική δημιουργία σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, ή σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι Αλμυρού καθώς και η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος (Bankingnews.gr)