Εναλλακτικά σενάρια τμηματικής εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου συζητήθηκαν την Πέμπτη σε σύσκεψη των επικεφαλής των τραπεζών με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, καθώς διαπιστώνεται καθυστέρηση από την κυβέρνηση στην έκδοση των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων, απλών και κοινών, οι οποίες απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων που εκφράσθηκαν από τις δύο πλευρές στη σημερινή σύσκεψη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης ενεργοποίηση του νέου νόμου από την 1η Ιανουαρίου, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μάλιστα αυτή η συμφωνία ήταν ο κύριος λόγος που επικαλέσθηκε το Eurogroup για να απελευθερώσει προς την Ελλάδα τη νέα δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Το κύριο πρόβλημα, που είχε επισημανθεί από τις τράπεζες και όταν γινόταν η συζήτηση του νέου πτωχευτικού στη Βουλή, αλλά τονίζεται και από την Κομισιόν στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, είναι ότι η εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει την έκδοση συνολικά 53 (!) απλών και κοινών υπουργικών αποφάσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να γίνει πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί έστω σε μερική εφαρμογή ο νόμος από την 1η Απριλίου, ώστε να μην υπάρξει πλήρης αθέτηση των δεσμεύσεων έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία θα προκαλούσε προβλήματα στην επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την πλευρά των τραπεζών υπογραμμίσθηκε στη σύσκεψη ότι για την πλήρη προσαρμογή των δικών τους συστημάτων στο νόμο, ώστε αυτός να εφαρμοσθεί στο σύνολό του, θα πρέπει να φθάσουμε στον Σεπτέμβριο.

Το σκέλος του νόμου που επείγει να εφαρμοσθεί κατά προτεραιότητα είναι αυτό που αναφέρεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσα από ειδική πλατφόρμα και με ειδικές διαδικασίες, όπου τα χρέη θα ρυθμίζονται αυτόματα, βάσει αλγορίθμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στόχος να αρχίσει να λειτουργεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός από τον Απρίλιο, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τη λειτουργικότητα της νέας πλατφόρμας και τον τρόπο που θα λειτουργήσει στην πράξη η αυτόματη ρύθμιση βάσει αλγορίθμου.