Τα χαµηλότοκα –για την ώρα– δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προκρίνει η κυβέρνηση για τη χρηµατοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ την ίδια ώρα κατεβάζει τον πήχυ τόσο για τις επιχορηγήσεις όσο και για το ύψος των φοροαπαλλαγών που θα δίνονται ως ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόµο. Στις κατευθύνσεις αυτές, οι οποίες δόθηκαν χθες από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονοµικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αποτυπώνονται στην ουσία δύο αρνητικές εξελίξεις στην οικονοµία, άµεσα συνδεδεµένες µεταξύ τους: η αύξηση του κόστους του χρήµατος, η αύξηση των επιτοκίων δηλαδή το επόµενο διάστηµα, και οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι τα δύο προηγούµενα χρόνια δόθηκαν σηµαντικά ποσά για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω πανδηµίας, οδηγούν την κυβέρνηση σε µείωση των φοροαπαλλαγών προκειµένου αυτή να περιορίσει το δηµοσιονοµικό κόστος.

Τα πρώτα καθεστώτα

Τα καλά νέα είναι ότι εντός του Ιουλίου αναµένεται να προκηρυχθούν τα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόµου και συγκεκριµένα τα καθεστώτα «Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα», «Αγροδιατροφή» και «Τουρισµός», καθώς και ότι δίνεται η δυνατότητα, κυρίως για τις µεγάλες επιχειρήσεις και τα µεγάλα επενδυτικά σχέδια, συνδυασµού των ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόµου µε τα δάνεια του ΤΑΑ.

Ακριβότερο χρήµα

«Το εργαλείο αυτό, των δανείων, αποκτά πολύ µεγαλύτερη σηµασία σήµερα από ό,τι περιµέναµε και εµείς, διότι δυστυχώς µπαίνουµε σε µια περίοδο αυξηµένων επιτοκίων. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον πλανήτη αυξάνουν τα επιτόκια. Η µείωση των φοροαπαλλαγών αποσκοπεί στον περιορισµό του δηµοσιονοµικού κόστους µετά τα εκτεταµένα µέτρα στήριξης των τελευταίων ετών λόγω πανδηµίας και ακριβής ενέργειας.

Και σε αυτή την περίοδο τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας αποκτούν ιδιαίτερη αξία και µεγάλη σηµασία, διότι µετά τα επιτόκια των οµολόγων –τα οποία ανεβαίνουν– θα ακολουθήσουν προφανώς, ή ακολουθούν ήδη, και τα επιτόκια των επιχειρήσεων. Συνεπώς έχει µεγάλη αξία η ταχύτητα µε την οποία οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σ’ αυτό το εργαλείο», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Χρειάζεται ταχύτητα

Για να αντιληφθεί κάποιος τη σηµασία της ταχύτητας µε την οποία πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών επισήµανε: «Εχει σηµασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν αυτό το εργαλείο, διότι σήµερα τα δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%, αλλά αυτό ισχύει µέχρις ότου εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαµε δανειστεί µε πάρα πολύ χαµηλό επιτόκιο από την Κοµισιόν. Οταν εξαντληθεί αυτό, θα πάµε σε µια άνοδο του επιτοκίου λογική στην πρώτη φάση και πολύ µεγαλύτερη στη δεύτερη φάση. Στη δεύτερη φάση έχουµε 1,8 δισ. ευρώ που θα έχει το κατά τι αυξηµένο επιτόκιο και µετά τα υπόλοιπα θα δούµε σε τι επιτόκια θα πάνε».

Σηµείωσε, δε, ότι το επιτόκιο 0,35% δεν είναι διασφαλισµένο στις τράπεζες που έχουν πάρει την πρώτη δόση του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας εάν δεν εκταµιεύσουν τα δάνεια κάνοντας τις δικές τους συµβάσεις. Με άλλα λόγια, όταν τελειώσει το 1,6 δισ. ευρώ θα περάσουµε στο επόµενο επιτόκιο και όποια τράπεζα δεν έχει ξοδέψει την πρώτη δόση της θα αρχίσει να ξοδεύει το υπόλοιπο µε βάση το επόµενο επιτόκιο.

Δήμητρα Μανιφάβα Καθημερινή