Tον κατάλογο με τις πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο του 4399/2016 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου.

Στον σχετικό κατάλογο κυριαρχούν οι επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, στον τουριστικό τομέα και ακολουθούν οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης, στοιχείο που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.

Επιλέξιμες προς ενίσχυση από τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» είναι 70 επενδύσεις, οι σχετικοί φάκελοι των οποίων είχαν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τον προσωρινό πίνακα κατάταξης που αναρτήθηκε χθες στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου www.ependyseis.gr.

Η πλειονότητα των επιλέξιμων σχεδίων αφορά επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και στη βιομηχανία συσκευασίας και αλουμινίου. Ανάμεσά τους και μεγάλες Θεσσαλικές επιχειρήσεις όπως η "Ελληνικά Γαλακτοκομεία" (Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ κ.α), η Cosmos Aluminium ή άλλες που διαθέτουν εργοστάσια στη Θεσσαλία όπως είναι η Μέλισσα Κίκιζας

Στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται οι 20 επενδύσεις οι οποίες απορρίφθηκαν, οι περισσότερες για λόγους νομιμότητας. Βεβαίως, οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων μπορούν με χρήση του προσωπικού κωδικού τους μέσω του οποίου υποβλήθηκε ηλεκτρονικά το αίτημα υπαγωγής στον αναπτυξιακό να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν και οι πίνακες με τα επιλέξιμα σχέδια, οι φάκελοι των οποίων υποβλήθηκαν στις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών και όχι στην κεντρική υπηρεσία (τη ΓΔΙΕ).

Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος αξιολόγησης των σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί και εξετάζονται και εκείνων που θα υποβληθούν στη συνέχεια.

Εξάλλου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για τον β΄ κύκλο των άλλων τριών καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου («Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ», «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» και «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους»). Επιπλέον, μέσα στις επόμενες 20 ημέρες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων για δύο ακόμη καθεστώτα, το «Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και «Συνέργειες και δικτυώσεις» που μέχρι τώρα ήταν ανενεργά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα Γενική Επιχειρηματικότητα είχαν υποβληθεί προς ενίσχυση 496 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ ενώ συνολικά 802 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, έχουν αιτηθεί ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Εξ αυτών, τα 43 είναι μεγάλα, δηλαδή ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά το αντικείμενο οι 260 αιτήσεις είναι τουριστικού ενδιαφέροντος και προϋπολογισμού 982 εκατ. ευρώ.

Οι 211 αιτήσεις προϋπολογισμού 605 εκατ. ευρώ είναι βιομηχανικές επενδύσεις, 260 αιτήσεις, προϋπολογισμού 405 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τον κλάδο της αγροδιατροφής, 71 αιτήσεις προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες.

Από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί αμιγώς το κίνητρο της φοροαπαλλαγής αιτείται ποσοστό άνω του 40%, επιχορήγηση αντίστοιχο ποσοστό, μεικτό σύστημα φοροαπαλλαγής και επιχορήγησης το 5%, αντίστοιχο ποσοστό αιτούνται όσοι θέλουν επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ενώ λίγο πάνω από το 1% είναι το ποσοστό όσων έχουν επιλέξει το κίνητρο της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης θέσης απασχόλησης.

Δείτε τη λίστα με όλες τις επιχειρήσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:

Download