Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφει για το ελληνικό μοσχάρι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το βόειο κρέας. Με βάση τις τιμές Σεπτεμβρίου, η τιμή του ελληνικού βόειου κρέατος διαμορφώνεται σε 428,39 ευρώ ανά 100 κιλά, με το μόνο ακριβότερο προϊόν να διατίθεται από τη Σουηδία, όπου το μοσχάρι κοστίζει 432,09 ευρώ για την ίδια ποσότητα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η τιμή του ελληνικού βόειου είναι υψηλότερη από αυτή του Λουξεμβούργου (384,08 ευρώ), της Γαλλίας (359,48 ευρώ) και της Ολλανδίας (274,30 ευρώ), ενώ η μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται σε 351,75 ευρώ.
Η μηνιαία αύξηση της τιμής από τον περσινό Οκτώβριο έως τον φετινό Σεπτέμβριο έφτασε για την Ελλάδα το 1,7%, με αποτέλεσμα να έρχεται δεύτερη. Συγκεκριμένα, την ξεπέρασε η Σουηδία, όπου οι μηνιαίες μεταβολές τιμών έφτασαν το 3,1% - σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018 – και ακολούθησε η Ρουμανία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% κάθε μήνα.
Αυξημένη ήταν και η παραγωγή του βόειου κρέατος στην Ελλάδα, καθώς σε όρους τόνων κινήθηκε ανοδικά κατά 7,8%, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Η χώρα μας ήρθε μάλιστα τρίτη σε ανάπτυξη παραγωγής, καθώς μεγαλύτερη αύξηση είδε η παραγωγή στη Βουλγαρία (+10,1%) και στη Μάλτα (+17,2%). Αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές προς Ιαπωνία & ΗΠΑ Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μοσχαριού, φαίνεται ότι η αγορά της Ιαπωνίας που είναι ούτως ή άλλως ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας κερδίζει έδαφος, καθώς οι πωλήσεις προς τη χώρα αυξήθηκαν κατά 86,6% το οκτάμηνο του 2020.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ – τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα ευρωπαϊκού μοσχαριού – αυξήθηκαν κατά 47,5% το ίδιο διάστημα, ενώ η Κίνα και το Χονγκ εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο πελάτη της Ευρώπης. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει βόειο κυρίως από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Πρωτιά για την παραγωγή ελληνικού χοιρινού Αυξημένη ήταν και στο χοιρινό η ελληνική παραγωγή, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Κομισιόν. Σε τεμάχια ζωικού κεφαλαίου, η Ελλάδα σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο στην παραγωγή έως τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η παραγωγή χοιρινού αυξήθηκε κατά 7,5% στη χώρα μας, όταν σε Μάλτα και Φινλανδία κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7,1% και 5,4% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριες ευρωπαϊκές παραγωγοί χοιρινού κρέατος είναι η Γερμανία, με μερίδιο 23%, η Ισπανία (20%) και η Γαλλία (10%).
Χριστίνα Παπαγιάννη foodnewslleter