Αισιοδοξία για σαφή βελτίωση της τιμολόγησης του τουριστικού προϊόντος, μετά τις δραματικές μειώσεις του 2020. Νωρίτερα ανοίγει φέτος η σεζόν, στις 14 Μαΐου. Τι δηλώνουν στο BusinessDaily εκπρόσωποι του κλάδου.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας για τα έσοδα της φετινή σεζόν, που αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Μαΐου, όχι μόνο επειδή προσβλέπουν σε αύξηση των αφίξεων, σε σχέση με την καταστροφική περυσινή χρονιά, αλλά και επειδή διαφαίνεται ότι φέτος θα πετύχουν πολύ βελτιωμένες τιμές στα τουριστικά πακέτα, ενώ το 2020 υποχρεώθηκαν σε επώδυνες μειώσεις εν μέσω της διεθνούς κατάρρευσης του τουρισμού λόγω της πανδημίας.

Mολονότι κανένας επαγγελματίας του χώρου της φιλοξενίας δεν θεωρεί ότι μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πως μπορεί να κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς υπάρχει ακόμη ένα τοπίο «κινούμενης άμμου» με πολλαπλές παραμέτρους να οριοθετούν τις εξελίξεις, εντούτοις, φαίνεται πως υπάρχει πίστη ότι σε επίπεδο εσόδων η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή.

Παρ’ ότι όλοι προτιμούν να κρατούν μικρό καλάθι ώστε οτιδήποτε καλό έρθει, να εκπλήξει ευχάριστα, εντούτοις, μια σειρά παραγόντων, δείχνει ότι η φετινή σεζόν νομοτελειακά θα είναι καλύτερη, ασχέτως αν το ύψος της ανόδου δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Πέρυσι η σεζόν καταρρακώθηκε εξαρχής από το ισχυρό (πρώτο) σοκ του Covid-19 και τον πανικό που προκλήθηκε, με τις ακυρώσεις να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Παράλληλα, έως ότου οριστούν και εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είχε σχεδόν παρέλθει η μισή σεζόν, ενώ φέτος υπάρχει η εμπειρία και το σύστημα της φιλοξενίας είναι ήδη μονταρισμένο. Το σπουδαιότερο, ίσως, φέτος υπάρχει η ελπίδα των εμβολιασμών, ενώ το ψηφιακό διαβατήριο που προωθείται πανευρωπαϊκά, αναμένεται να ανοίξει δρόμους, όταν εφαρμοστεί.

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος είχε επαναλάβει την άποψη που εδώ και καιρό διατυπώνει, πως «ο στόχος παραμένει -και αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για φέτος- το 50% των επιδόσεων του 2019».

Ξενοδοχειακός παράγοντας των Αθηνών με κορυφαίο θεσμικό ρόλο, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, τονίζοντας στο Business Daily ότι «ακόμη και 100% αύξηση έναντι της περυσινής κίνησης να σημειώσει φέτος ο τουρισμός, τότε θα φτάσουμε στο 44% των επιδόσεων του 2019. Στην καλύτερη περίπτωση –κατά τη γνώμη μου– θα πάμε περίπου στο 45% των επιδόσεων του 2019, ενώ είναι πολύ δύσκολο να αγγίξουμε το 50% ή 60% εκείνης της χρονιάς».

Δικαιολογώντας την τοποθέτησή του αυτή, ο εν λόγω παράγοντας του χώρου της φιλοξενίας, σημειώνει πως «το πρώτο 5μηνο όπως φαίνεται θα είναι οριστικά χαμένο, άρα θα πρέπει να καταγραφεί θεαματική βελτίωση από τον Ιούνιο και μετά για να μπορέσει να κάνει τη διαφορά η φετινή σεζόν».

Γ. Οικονόμου (Economou Hotels): Bελτίωση των τιμών

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Economou Hotels με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και μέλος των ομάδων εργασίας του ΣΕΤΕ, σημειώνει στο BusinessDaily.gr πως «μετά την αναγγελία για άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από το Μάιο, υπάρχει μια μικρή αφύπνιση κρατήσεων, αλλά όχι τέτοια που να οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά προς το παρόν σε κρατήσεις – αφίξεις συγκριτικά με πέρυσι, καθώς πολλά θα κριθούν από το πως θα εξελιχτεί η διαδικασία του εμβολιασμού σε μεγάλες για την Ελλάδα αγορές, όπως Γερμανία και Βρετανία. Παράλληλα, περιμένουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Η άποψη όμως του κ. Οικονόμου είναι ότι φέτος ο τουρισμός θα έχει σαφώς περισσότερα έσοδα συγκριτικά με πέρυσι, καθώς «δουλεύουμε με καλύτερες, πιο ανεβασμένες τιμές. Πέρυσι, λόγω της έκτακτης κατάστασης και του ευρύτερου πανικού και του κινδύνου να χαθεί εντελώς η χρονιά, “σκοτώσαμε” τις τιμές, ενώ φέτος αυτό δε θα γίνει, καθώς θα πουλήσουμε πακέτα 20% έως 30% υψηλότερα. Αυτό, νομοτελειακά, θα φέρει αύξηση εσόδων».

Ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ τονίζει πως« ουσιαστικά η σεζόν φέτος θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου (σ.σ. σαφώς γρηγορότερα δηλαδή από πέρυσι), ενώ δεν αποκλείεται να επιμηκυνθεί αν όλα εξελιχτούν ομαλά έως και τα τέλη του Οκτώβρη».

«Δεν είναι οι ελκυστικές τιμές το κυρίαρχο που ζητούν οι τουρίστες φέτος», τονίζει ο κ. Οικονόμου, «αλλά η φήμη της χώρας, πόσο ασφαλής από τον Covid-19 είναι και πόσο θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο στο εξωτερικό. Πρέπει να “χτίσουμε” στην περυσινή εμπειρία που γενικά τα πήγαμε καλά ως χώρα στην τήρηση πρωτοκόλλων», σημειώνει ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου δεν είναι αρνητικός σε διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά φέτος τέτοιες συμφωνίες με χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊβάν, που μπορούν να δώσουν ώθηση. Τέλος, ελπίζει πως φέτος, πλην της Βρετανίας που θα ανοίξει πρώτη, ίσως υπάρξει εκ νέου άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ.

Αλ. Αγγελόπουλος (Aldemar Resorts): Απαιτείται ταχύτητα και ευελιξία

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος σημειώνει πως «εν αναμονή ανακοινώσεων για το τι θα ισχύσει και πώς στη χώρα μας στην τουριστική βιομηχανία, ο ρυθμός των κρατήσεων παραμένει χαμηλός προς το παρόν.

Αισιοδοξούμε, όμως, ότι με τις επίσημες ανακοινώσεις και έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών, θα αλλάξει και ο ρυθμός των κρατήσεων. Όσο καθυστερούν οι ανακοινώσεις, τόσο θα καθυστερεί και η ενεργοποίηση των κύριων αγορών μας όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ρωσία. Από εμάς περιμένουν», σημειώνει ο CEO του ομίλου Aldemar.

Χ. Θεοχάρης: Σταδιακό άνοιγμα από τον Απρίλιο του τουρισμού

Χθες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδωσε επίσημες απαντήσεις τόσο για το χρόνο εκκίνησης της τουριστικής περιόδου, όσο και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν.

Μιλώντας από το ψηφιακό βήμα της ετήσιας έκθεσης ITB Berlin, ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τα μέσα Απριλίου, όπου θα ανοίξουν δοκιμαστικά τα σύνορα με χώρες που προχωρά γρήγορα ο εμβολιασμός και έχουν συναφθεί διμερείς συμφωνίες. Ωστόσο, από τις 14 Μαΐου, θα αρχίσουν επισήμως να αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί και για άλλα κράτη ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες, εξήγησε ο υπουργός.

Όπως είπε, οι τουρίστες θα εισέρχονται στη χώρα, εάν είναι εμβολιασμένοι ή αν φέρουν αρνητικό PCR το οποίο έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Όσοι δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα μπορούν φυσικά να έλθουν, αλλά θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σε σχέση με πέρυσι, όπως τόνισε, φέτος θα πραγματοποιούνται rapid tests ώστε να αποφεύγεται φαινόμενα καραντίνας. Το κόστος των δειγματοληπτικών ελέγχων, όπως και πέρυσι, θα καλυφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι το υπουργείο θα στηρίξει την υγειονομική ασφάλεια του προσωπικού. Έτσι μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευπαθών κατοίκων της χώρας, η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ανθρώπων πρώτης γραμμής στον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι του τουρισμού, όπως εξήγησε, θα υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο, ώστε να μην κινδυνέψουν συνάδελφοι κι επισκέπτες.

Businessdaily.gr