Τον περιορισµό των δειγµάτων που εντοπίζονται θετικά στην πανώλη των αιγοπροβάτων, ώστε να ανοίξουν από τις 11 Αυγούστου και µετά τα σφαγεία, αναµένουν οι παραγωγοί καθώς εκκρεµούν συµφωνίες για ζώα που έχουν κλείσει για τον ∆εκαπενταύγουστο. Την ίδια στιγµή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ∆ιονύσης Σταµενίτης µίλησε (ΕΡΤ) για «παράνοµες ενέργειες» και συµπλήρωσε ότι τα σχετικά στοιχεία θα δοθούν στον εισαγγελέα Λάρισας. Εν αναµονή των αποτελεσµάτων από τα δείγµατα που έχουν ληφθεί στη ζώνη πέριξ των δύο µονάδων στον ∆ήµο Αστερουσίων στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν θετικά στην ασθένεια ζώα, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

«Περιµένουµε τα αποτελέσµατα και ελπίζουµε να είναι ευνοϊκά για εµάς, δηλαδή αρνητικά, ώστε να µπορέσουν να ανοίξουν τα σφαγεία την επόµενη ∆ευτέρα», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισµού Μυλοποτάµου Κρήτης. Στο µεταξύ, τα ζώα από τις δύο µονάδες που οδηγήθηκαν σε σφαγή είναι περίπου 700 αιγοπρόβατα συνολικά. Αυτή την εποχή, στο νησί και έως την ηµέρα του ∆εκαπενταύγουστου ισχύει ό,τι και τη Σαρακοστή. «∆εν γίνονται γάµοι και βαπτίσεις. Οµως µετά της Παναγίας έχουµε πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια, εκατοντάδες αρνιά σφάζονται κάθε χρόνο στην Κρήτη», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης. «Οι κτηνοτρόφοι έχουν πάρει επιταγές από τους εµπόρους µε συγκεκριµένη τιµή. Αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία ασφαλώς αυτές οι τιµές δεν θα ισχύσουν και θα υπάρξει µεγάλο πρόβληµα στους παραγωγούς αλλά και στην αγορά», καταλήγει.

Οι δύο µονάδες στην Κρήτη είχαν προµηθευτεί ζώα αναπαραγωγής (γεννήτορες) από ζωέµπορα που έκανε εισαγωγή ζώων από Γαλλία. Τα ζώα αυτά βρέθηκαν δίπλα σε κοπάδι από τη Ρουµανία που ήταν άρρωστο και έτσι κόλλησαν τον ιό. Συνολικά 76 κτηνοτροφικές µονάδες σε 11 περιφέρειες της χώρας έχουν προµηθευτεί ζώα από αυτό το φορτίο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έχουν πάρει δείγµατα ακολουθώντας τα ίχνη της νόσου. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί θετικές 39 µονάδες σε διάφορες περιοχές, ωστόσο, αρκετές µονάδες δεν έχουν εµφανίσει κρούσµα. Ο εκπρόσωπος του διοικητικού συµβουλίου του ΣΕΚ (Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) Μανώλης Πατεράκης υπογραµµίζει, πάντως, ότι «δεν είναι λύση η αποζηµίωση για τους παραγωγούς που έχασαν από τη µια στιγµή στην άλλη τις µονάδες τους».

Οταν εµφανίζεται ένα κρούσµα ξεκινούν δειγµατοληπτικοί έλεγχοι στις µονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιοµέτρων περιµετρικά και στη συνέχεια σε απόσταση 10 χιλιοµέτρων. ∆εδοµένου βέβαια ότι εντοπίζονται νέα κρούσµατα και ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 21 ηµέρες, ο αγώνας δρόµου για τον περιορισµό της νόσου και το άνοιγµα των σφαγείων είναι γεµάτος εµπόδια.

Στη Βόρεια Ελλάδα, µετά το κρούσµα που εντοπίστηκε στη Ροδόπη βρέθηκε ακόµη µία µονάδα θετική στη ∆ράµα, ενώ δείγµατα που είχαν ληφθεί από µονάδα στην Κοµοτηνή αποδείχτηκαν αρνητικά. Ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι η νόσος δεν θα εξαπλωθεί και σε άλλες µονάδες, δεδοµένης και της απαγόρευσης µετακίνησης που έχει επιβληθεί. «∆εν έχουµε ενδείξεις ότι το νόσηµα µεταφέρθηκε και αλλού», σηµειώνει.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ιονύσης Σταµενίτης δήλωσε ότι είχαν θανατωθεί περίπου 14.000 ζώα έως χθες. «Είναι ένα πολύ κρίσιµο θέµα το οποίο δεν αφορά µόνο την κτηνοτροφία, αλλά και γενικότερα την οικονοµία, καθώς συνδέεται µε την παραγωγή των γαλακτοκοµικών προϊόντων», τόνισε. Σύµφωνα µε τον υφυπουργό, έχουν εντοπιστεί παράνοµες ενέργειες αναφορικά µε την εξάπλωση του ιού, ενώ παραδέχθηκε πως «τίθεται το ζήτηµα να δούµε από την αρχή όλο τον κτηνιατρικό τοµέα, για να µην έχουµε άλλα προβλήµατα τέτοια στο µέλλον».

Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή