Πάνω από 4.800 γιατροί στην Ελλάδα έπαιρναν χρήματα για συνταγογράφηση από την ελβετική εταιρεία Novartis, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές αρχές. Όπως γράφει η Κυριακάτικη Καθημερινή, οι πληρωμές γίνονταν, όπως αποκάλυψε η (παραιτηθείσα) εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, από έναν τροφοδότη λογαριασμό μέσω του οποίου διακινήθηκαν 28 εκατ. ευρώ. Ομως, όπως διαβεβαίωσαν πηγές κοντά στην έρευνα, η ελβετική εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει από αυτόν τον λογαριασμό το 2011, ως συνέπεια σκανδάλου στο οποίο είχε εμπλακεί στην Κίνα.
Σε σειρά περιπτώσεων, η εταιρεία υπέγραφε συμβόλαια με τους γιατρούς, τα οποία μπορεί να επιδείξει στις Αρχές, όπως έκανε με φαρμακοποιό του «Θεαγενείου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είχε συμβόλαιο «συμβούλου» μαζί της. Οταν άνοιξαν οι λογαριασμοί της φαρμακοποιού – που διατηρούσε από κοινού με τον σύζυγό της– αποκαλύφθηκε ροή χρήματος όχι μόνο από τη Novartis αλλά από το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας. Στο σχετικό πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σημειώνεται ότι «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταθέσεων όπου τα στοιχεία του καταθέτη είναι άγνωστα...».
Η φαρμακοποιός απηλλάγη από το δικαστικό συμβούλιο, αλλά το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι πως το ΣΕΥΥΠ απευθύνθηκε, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη, στη Novartis από την οποία ζήτησε τα τιμολόγια με τα οποία πληρώθηκε (σ.σ.: θα έπαιρνε 6.000 ευρώ τον μήνα) η φαρμακοποιός. Η εταιρεία επικαλέσθηκε ότι δεν είχε υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για να μην απαντήσει.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε υπάλληλο της εταιρείας που είχε μετατεθεί στο τμήμα ογκολογίας στο Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι η φαρμακοποιός είχε μεν υπογράψει τη σύμβαση όχι όμως και η εταιρεία και σε ένα άλλο σημείο ότι η φαρμακοποιός «παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες... στο πεδίο της νοσοκομειακής αγοράς...». Να σημειωθεί ότι το «Θεαγένειο» είναι το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ότι η φαρμακοποιός ήταν στέλεχος της διοίκησης του σωματείου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.
Ερευνες
Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς σε έρευνες σε 38 κατοικίες ανθρώπων που συνδέονται με τις δραστηριότητες της Novartis στο επίμαχο διάστημα. Ανάμεσά τους, στελέχη του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας αλλά ακόμα και κατοικίες συγγενών των ανθρώπων που βρίσκονταν στο «τιμόνι» της εταιρείας τότε. Ταυτόχρονα ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των γιατρών που τροφοδοτούνταν από τον λογαριασμό της ελβετικής εταιρείας έως το 2011. Ορισμένοι από αυτούς επικοινώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα με την «Κ», ζητώντας πληροφορίες για την έκταση της έρευνας.
Στους λογαριασμούς που ανοίχθηκαν περιλαμβάνονται και λογαριασμοί εταιρείας δημοσίων σχέσεων πρώην στελέχους της εταιρείας που είχε συνεργασθεί με την προηγούμενη διοίκηση και για μεγάλο διάστημα θεωρείτο ότι είχε πάρει μέρος σε δίκτυο παράνομων πληρωμών, ιδιαίτερα προς μέσα ενημέρωσης. «Είναι χαμηλή η κίνηση του λογαριασμού», είπε στην «Κ» αξιωματούχος με εικόνα των ερευνών. Πάντως η μητρική ελβετική εταιρεία έχει αποφασίσει να μην συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις της.
Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν μια συμφωνία με την οποία θα οδηγήσουν την ελβετική εταιρεία στο ταμείο. Από την άλλη πλευρά, τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι ότι δεν θα αποκαλυφθούν στοιχεία της αμερικανικής έρευνας στις ελληνικές αρχές. Ομως αυτή η εκτίμηση δεν συνάδει με την αποκάλυψη του τροφοδότη λογαριασμού και τον εντοπισμό των λογαριασμών Ελλήνων γιατρών από τους Ελληνες εισαγγελείς. Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, που είχε αρχικά δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση, δεν συμμετέχει πλέον, ενώ από την πλευρά των αμερικανικών αρχών εκφράζεται ανεπίσημα η άποψη ότι η πολιτική αντιπαράθεση για την Novartis στην Ελλάδα θα βλάψει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η δικαστική και πολιτική αντιπαράθεση για τη Novartis οξύνθηκε καθώς εκκρεμεί απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την έκταση της αποκάλυψης των ονομάτων των γιατρών και των ποσών που παίρνουν για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια με βάση τον νόμο Βορίδη που ψηφίσθηκε το 2014, αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμα λόγω προσφυγής του ΙΣΑ στην Αρχή.
Την εβδομάδα αυτή, τέλος, καταδικάσθηκαν 3 ορθοπεδικοί στη Θεσσαλονίκη για την τοποθέτηση υλικών της Depuy που ζημίωσε το Δημόσιο, ενώ στις 8 Μαΐου ξαναρχίζει η δίκη για τα ορθοπεδικά με έναν βασικό κατηγορούμενο, αντιπρόσωπο της εταιρείας, να έχει εγκαταλείψει, λόγω ανίατης νόσου, τούτο τον κόσμο.
Τάσος Τέλλογλου – Γιάννης Σουλιώτης (Καθημερινή)