Για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την έξοδο της οικονομίας από την πανδημία προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες συμφωνίες που έκλεισαν τους τελευταίους μήνες.
Αν η υπερδεκαετής οικονομική και δημοσιονομική κρίση ήταν μια περίοδος «καθαρτηρίου», επαναπροσδιορισμού των leaders και εν γένει μεγάλων αλλαγών στο ελληνικό επιχειρείν, ο ερχομός της πανδημίας και τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας, όπως η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, λειτουργούν ως καταλύτης για ένα νέο γύρο επιχειρηματικών διεργασιών.
Έτσι, μια σειρά κομβικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας έχει μπει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο εντονότατων διεργασιών, εξαγορών και μετοχικών ανακατατάξεων, κάτι που –σε ό,τι αφορά εισηγμένες εταιρείες– αντανακλάται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, υπάρχει μια πολυεπίπεδη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους, καθώς δεκάδες όμιλοι –ενόψει της νέας πραγματικότητας που έρχεται– επανατοποθετούνται στην αγορά, μέσω ισχυρότερων σχημάτων. Μέτοχοι, ιδιοκτήτες, fund και επιχειρηματίες «ζυγίζουν» τις εξελίξεις με γνώμονα την πανδημία αλλά και την επόμενη ημέρα που έρχεται.
Ειδικά στους κλάδους ενέργειας, υποδομών, logistics, ηλεκτρονικού εμπορίου και ταχυμεταφορών υπάρχουν ιδιαίτερα έντονες διεργασίες, ενώ πολύ μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται εδώ και καιρό και στον κλάδο της πληροφορικής, με τους ομίλους να ετοιμάζονται για την ανάληψη των μεγάλων έργων μετασχηματισμού, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Εκδόσεις ομολόγων (ΔΕΗ, MotorOil, Energean Oil), εξαγορές εταιρειών (Forthnet από PCPartners και Vivartia από CVC Capital), μετοχικές ανακατατάξεις (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ), κοινοπραξίες για projects (ένταξη της AVAX στην ομάδα των Vinci Highways – Vinci Concesiones – Μυτιληναίος για την Εγνατία) και πολλά άλλα συνθέτουν το κλίμα.
Την προηγούμενη Τρίτη, ανακοινώθηκε η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Sunlight για την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού αποθήκευσης στον Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Θήβα, ενώ την Τετάρτη γνωστοποιήθηκε ότι ο Πάνος Γερμανός, μέσω του OlympiaGroup που είναι ο βραχίονάς του, γίνεται βασικός επενδυτής με 2,3 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα Douleutaras, την κορυφαία marketplace εύρεσης επαγγελματιών για εργασίες στο σπίτι.
Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, «τρέχουν» και τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, με πρώτη αυτή της Τρ. Πειραιώς Financial, που χθες έφερε ράλι 26,17% στη μετοχή, ενώ θα ακολουθήσουν οι ΑΜΚ σε Ελλάκτωρ και Aegean Airlines.
Υποδομές – Κατασκευές
Οι μετοχικές ανακατατάξεις στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η κορυφαία εξέλιξη του τελευταίου διαστήματος, ενώ από τις διεργασίες επηρεάζεται καταλυτικά και ο έτερος μεγάλος όμιλος υποδομών, η Ελλάκτωρ. Η αποχώρηση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφερε την κ. Μαριάννα Λάτση στον όμιλο με ποσοστό 7,6% έναντι 88 εκατ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρης θα ανεβάσει το ποσοστό του από το 15,98% σήμερα στο 32%.
Για την ενίσχυση της ρευστότητάς του, ο κ. Περιστέρης πούλησε το 1,86% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή χθες μέσω του Χ.Α., έναντι 28 εκατ. ευρώ. Συνάμα, μεγάλο πακέτο έγινε και στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς άλλαξαν χέρια 446.429 μετοχές, στην τιμή των 11,20 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι με σημαντικό premium έναντι των 9,55 ευρώ που έκλεισε ο τίτλος, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινείται σε υψηλά 13 και πλέον ετών έχοντας ράλι +17% τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις. Παράλληλα, το Reggeborgh Invest που ελέγχει το 14,17% της Ελλάκτωρ, έχοντας και option με την πλευρά Λεωνίδα Μπόμπολα για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 12,54%, θα δώσει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο όμιλο. Πρώτη κίνηση, η επικείμενη ΑΜΚ κατά 120 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης, θα περάσει μέσα από τον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών.
Πράσινη ενέργεια και ΑΠΕ
Ο κλάδος της ενέργειας με αιχμή και κεντρικό καταλύτη τη στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας ενόψει και του Green Deal της Ευρώπης, είναι διαρκώς στο προσκήνιο, επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά.
Στις 2 Μαρτίου η Τέρνα Ενεργειακή υπέγραψε συμφωνία με την OceanWinds που αποτελεί κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Στόχος των δύο εταιρειών είναι η ανάπτυξη ενός πλήρους πλάνου έργων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW, που θα υλοποιηθούν σε βάθος δεκαετίας.
Η ΔΕΗ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία RWE Renewables με στόχο επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο νέο σχήμα η θυγατρική της Επιχείρησης ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. θα συμμετέχει με 49% και η γερμανική εταιρεία με 51%, ενώ η κάθε πλευρά θα εισφέρει έως 1 GW αδειοδοτημένων έργων. Η RWE Renewables θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης.
Ο κλάδος πληροφορικής
Πολλαπλές είναι οι εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής, που επιστρέφει δυναμικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα μετά από πολλά χρόνια, ευρισκόμενος πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων και αυτός που θα «τρέξει» ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Κορυφαία εξέλιξη είναι η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, ενώ τους τελευταίους μήνες είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft, την εξαγορά της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Epsilon Net εξαγόρασε το 80% της Data Communication έναντι 6,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του έτους έκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Τον Απρίλιο του 2020, μέσα στη «φωτιά» της πανδημίας, το μεγάλο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, επένδυσε στην κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα στον τομέα της σύγκρισης τιμών και λιανικών πωλήσεων Skroutz, εξαγοράζοντας μειοψηφικό ποσοστό που ανέρχεται στο 49%. Κίνηση που σηματοδότησε τις τεράστιες αλλαγές που θα ακολουθούσαν έκτοτε στο χώρο των online πωλήσεων. Τον Νοέμβριο του 2020 η Skroutz, εξαγόρασε το 25% της εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών EveryPay.
Επίσης, μέσα στο 2021 η Skroutz εισήλθε και στο χώρο των ταχυμεταφορών σε μια προσπάθεια να καθετοποιήσει τις υπηρεσίες της, εξαγοράζοντας το 100% της εταιρείας MyJobNowDelivery που αναπτύσσει την υπηρεσία courier SendΧ. Η τελευταία διαθέτει 130 μηχανάκια και δέκα βαν, ενώ στόχος είναι η ταχύτατη ανάπτυξή της.
Logistics
Σημαντικές είναι οι κινήσεις στο χώρο των logistics, ενός κλάδου που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη ειδικά μετά την ενίσχυση του εκτοπίσματος του λιμανιού του Πειραιά αλλά και τη διασύνδεση με άλλες μορφές μεταφορών όπως ο σιδηρόδρομος, αλλά και οι αερομεταφορές, μέσω της ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Πολλές εταιρείες ΑΕΕΑΠ, προβαίνουν σε επενδύσεις εξαγοράς αποθηκών και κτιρίων συμβατών με την αγορά των logistics. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, το 2020 οι συνολικές επενδύσεις σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κυρίως στην Αττική στις περιοχές Ασπρόπυργο και Μαρκόπουλο, προσέγγισαν περίπου τα 100 εκατ. ευρώ.
H πιο σημαντική κίνηση στον κλάδο έγινε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η BriQ Properties προχώρησε στην εξαγορά του 80% των μετοχών της Sarmed Warehouses Α.Ε., θυγατρικής της μεγάλης εταιρείας logistics Sarmed Logistics.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εν λειτουργία ενιαία εγκατάσταση αποθηκευτικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, που σηματοδοτεί το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα που κάνει η BriQ Properties στον κλάδο των logistics, μέσω μπαράζ αγορών αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο Αττικής. Το τίμημα για την απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας ανήλθε σε 23,6 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2020 η BriQ Properties αγόρασε έκταση 57,5 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατασκευάζει ένα σύγχρονο συγκρότημα logistics, επιφάνειας 20.764 τ.μ. το οποίο θα είναι έτοιμο φέτος το φθινόπωρο, όπου μαζί με την ανωτέρω εξαγορά θα δημιουργήσει κόμβο logistics. To συνολικό ύψος της νέας επένδυσης υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ. Μεγάλες κινήσεις στον κλάδο κάνουν εταιρείες όπως Trastor ΑΕΕΑΠ, Prodea Investments και Premia Properties (πρώην Pasal Development).
Κλάδος συσκευασίας
Εξελίξεις υπάρχουν και στον κλάδο της συσκευασίας που λόγω της πανδημίας και της ραγδαίας αύξησης των αναγκών για μεταφορές αγαθών, βγαίνει στο προσκήνιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο deal καταγράφηκαν στον κλάδο. Πρώτα εξαγοράστηκε η Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ από την Frem Industrial Group, που είναι μέλος του ομίλου εταιρειών Intevco. Κατόπιν, ανακοινώθηκε η εξαγορά της εισηγμένης Paperpack Τσουκαρίδης από κινεζικό fund μέσω της κυπριακής Orlando-Equity Holding Limited. Η εξαγορά έγινε στα 6,66 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά έναντι 26,3 εκατ. ευρώ.
Ασφάλειες
Στον ασφαλιστικό κλάδο και ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις σχετικά με τη συζητούμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC Capital, ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην αγορά ήταν η κίνηση της Generali που εξαγόρασε τις δραστηριότητες της ΑΧΑ στην Ελλάδα. Το τίμημα ανήλθε στα 165 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν πρόσφατα ότι ο όμιλος της MetLife βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα.
Τα ελληνικά funds στα τρόφιμα
Κινητικότητα υπάρχει και από ελληνικά funds που αποκτούν συμμετοχές σε αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου τροφίμων. Τον Ιανουάριο, το Elikonos 2 S.C.A. SICAR απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στη Μέγας Γύρος έναντι 4 εκατ. ευρώ, ενώ προ δύο περίπου εβδομάδων το EOS Capital Partners και το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, συνεπένδυσαν στην ελληνική εταιρεία Eurocatering.
Η τελευταία ιδρύθηκε το 2000 ως μια μικρή startup, ξεκινώντας τη δραστηριοποίησή της στο χώρο των έτοιμων προς χρήση και κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, ανοίγοντας ουσιαστικά μια ανύπαρκτη έως τότε αγορά για τη χώρα μας. Πλέον η εταιρεία απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών κοντά στα 39 εκατ. ευρώ, παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα και Λιβαδειά, κέντρα logistics, διανομής και πωλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα κι ένα στόλο από 65 ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία.
Aπόστολος Σκουμπούρης businessdaily.gr