Ο ιδρυτής της Viva μιλάει για τη συμφωνία που φέρνει 100 εκατ. δολ. στην ομάδα των 200 στελεχών της εταιρείας και τη στήριξη από την οικογένεια Λάτση και το fund Hedosophia. Αφήνει αιχμές για την Deca του Δ. Δασκαλόπουλου. Η αποτίμηση των 2 δισ. δολ. και το σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη.
«Χαίρομαι για τους ανθρώπους μας, τα στελέχη μας που τόσα χρόνια εργάστηκαν για να φτάσουμε τη Viva Wallet στα σημερινά επίπεδα, αλλά και για τους μετόχους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε φτάσει εδώ».
Ο συνδημιουργός, διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των δύο κύριων μετόχων της Viva Wallet (μαζί με τον Γιάννη Αντύπα), Χάρης Καρώνης μιλά στο BusinessDaily.gr για το μεγάλο deal που πέτυχε η εταιρεία που ίδρυσε πριν από 21 χρόνια και χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 49% από την κορυφαία αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μακράν το μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά startup εταιρεία, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για όλα τα ελληνικά assets και να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού τομέα με πολύ εμφατικό τρόπο. Συνάμα δημιουργεί και τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο», δηλαδή μια νεοφυή επιχείρηση με αξία άνω του 1 δισ. δολ.
Πνεύμα ανήσυχο εκ φύσεως, ο Χάρης Καρώνης είναι ο άνθρωπος που γιγάντωσε τη Viva Wallet που από μια μικρή startup με την ονομασία Realize ΑΕ (προπομπός της Viva Wallet) το 2000, έχει εξελιχτεί σε έναν digital χρηματοπιστωτικό όμιλο με παρουσία σε 24 χώρες και με μεγάλο πελατολόγιο, έχοντας ανοιχτεί σε «δρόμους» που (και) λόγω της πανδημίας γνωρίζουν ιλιγγιώδη ανάπτυξη.
O κ. Καρώνης επισημαίνει στο BD: «Χαίρομαι, καθώς 200 στελέχη της εταιρείας θα λάβουν 50 εκατ. δολάρια υπό τη μορφή εκποίησης stock options, ενώ θα λάβουν επίσης το 3,5% των νέων μετοχών, που αποτιμάται άλλα 50 εκατ. δολάρια. Δηλαδή θα λάβουν 50 εκατ. σε μετρητά και 50 εκατ. σε μετοχές. Αυτό είναι η μεγαλύτερη “ανταμοιβή” για εμένα».
«Από εκεί και πέρα», συνεχίζει ο κ. Καρώνης, «θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μετόχους μας, που εδώ και πολλά χρόνια μας στήριξαν και στάθηκαν στο πλευρό μας. Χωρίς αυτούς δε θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Πρωτίστως η οικογένεια Λάτση, η Μαριάννα, ο Πάρης και ο Φίλιππος που πλέον είμαστε κάτι παραπάνω από οικογένεια. Επίσης το fund Hedosophia που μας στήριξε πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τον Απόστολο Ταμβακάκη, που είναι ο μέντοράς μου όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης προσπάθειας επέκτασης της Viva Vallet. Με βοήθησε και σε προσωπικό επίπεδο και σε επαγγελματικό και πάντα θα τον ευχαριστώ».
Ο κ. Καρώνης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον τρίτο μέτοχο που έδωσε τις μετοχές του στη JP Morgan, που είναι το επενδυτικό fund Deca Investments υπό τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο CEO της Viva σημειώνει ότι «κάποιοι θα πάρουν υπεραξίες από τη συμφωνία, μολονότι δεν τις αξίζουν. Αποτυχημένοι τραπεζίτες και στελέχη που με τακτικισμούς αναζητούν τρόπους διατήρησης της επιχειρηματικής τους υπόστασης».
Η αποτίμηση των 2 δισ. δολ.
Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν στο Reuters ότι η αποτίμηση της Viva Wallet ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια. Η επένδυση της JP Morgan θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet, η οποία δεν θα μειώσει το πλειοψηφικό μερίδιο των ιδρυτών της, ύψους 51,5%. Η JP Morgan θα εξαγοράσει τα ποσοστά των Hedosophia (24%), του family office της οικογένειας Λάτση (13%) και της Deca Investments (10%), ενώ θα εξαγοράσει και τα ομόλογα της EBRD και της Tencent.
Ο Χάρης Καρώνης και η ομάδα του διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας με σχεδόν 52%, έχοντας πλέον ως ισχυρό partner έναν οργανισμό με το εκτόπισμα της JP Morgan, εξέλιξη που αλλάζει άρδην τις προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι η κορυφαία αμερικανική τράπεζα έχει μεγάλες φιλοδοξίες διεθνούς ανάπτυξης στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών είναι κατακερματισμένο και προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 17 εκατ. έμποροι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλές προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, κορυφαίο στέλεχος της JP Morgan.
Οι στόχοι της νέας Viva Vallet
Σε ερώτηση του BusinessDaily.gr για το ποιοι είναι οι στόχοι και το επιχειρηματικό πλάνο της Viva Vallet μετά τη συμφωνία με τη JP Morgan, ο κ. Καρώνης παρέπεμψε στην επίσημη δήλωσή του, χθες, που συνόδευσε την ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου για το deal, όπου τόνιζε:
«Η αποστολή της Viva Wallet είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν και πληρώνονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και εκ βαθέων γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών. Η στρατηγική επένδυση της J.P. Morgan θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για παροχή υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη».
Έτσι λοιπόν, η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να γίνει ένας πανευρωπαϊκής εμβέλειας φορέας ηλεκτρονικών συναλλαγών, με τη συνδρομή ενός ισχυρού εταίρου, με εμπειρία ενάμιση αιώνα στις τραπεζικές και επενδυτικές συναλλαγές. Σημειώνεται πως η JP Morgan ιδρύθηκε το 1871 από τον θρυλικό τραπεζίτη, Τζον Πίερποντ Μόργκαν.
Ο 45χρονος Χάρης Καρώνης τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη συμβολή στην «επανάσταση» στο κομμάτι των ψηφιακών πληρωμών και του fintech, τομείς όπου η Eλλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε «εμβρυϊκό» επίπεδο ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η Viva Wallet «γεννήθηκε» μέσα από εταιρεία πληροφορικής της δίνει την τεχνογνωσία και το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να «παντρεύει» τις νέες υπηρεσίες στη... διαδρομή του πλαστικού χρήματος με όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που δίνει η νέα ψηφιακή οικονομία.
Ποιος είναι ο όμιλος Viva Wallet Holdings
Στην 21χρονη διαδρομή του, ο Χάρης Καρώνης, μαζί με τον Μάκη Αντύπα έχουν επιτύχει σημαντικά deal που αναβάθμισαν τη Viva Wallet και της προσέδωσαν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αναπτυχθεί. Πλέον η εταιρεία έχει γίνει ένας δυνατός «παίκτης» στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας και του «πλαστικού» χρήματος, ενώ εξυπακούεται πως η μεγάλη αγορά της εταιρείας δεν είναι στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
«Κλειδί» για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής τραπεζικής «ομπρέλας» ήταν η εξαγορά τους πρώτους μήνες του 2020 της Praxia Bank που έχει μετονομαστεί σε Vivabank, έχοντας αρχίσει να παρέχει digital τραπεζικές υπηρεσίες σε πελάτες της ανά την Ευρώπη. Ήταν μια κίνηση – ματ, καθώς έναντι 25 εκατ. ευρώ απέκτησε τραπεζική άδεια με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud, ενώ πλέον απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε δέκα νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing.
Στα τέλη του 2021 απέκτησε το 33,5% της πολωνικής εταιρείας N7 mobile, μίας εξειδικευμένης εταιρείας software development. Η N7 mobile έχει αναπτύξει εκατοντάδες προγράμματα software σε native, server, backend και υβριδικές τεχνολογίες για πελάτες στην Πολωνία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως οι Microsoft, Orange, T-Mobile, Dolby κλπ.
Αυτή η επένδυση φέρνει τη Viva Wallet ένα βήμα πιο κοντά στο «χτίσιμο» εξειδικευμένης ομάδας software development με τη δημιουργία Technology Hubs στην Ευρώπη. Τα Technology Hubs της Viva Wallet αποσκοπούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα του τεχνολογικού χώρου από όλη την Ευρώπη.
Το 2020 η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα μεγέθη φτάνοντας περί τα 130 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το momentum των εργασιών της, ενώ είναι απόρροια της ωρίμανσης της παρουσίας της σε πολλές από τις χώρες που έχει παρουσία.
Aπόστολος Σκουμπούρης Businessdaily.gr