Υπάρχει ένα νόµισµα µε 190 δισ. δολάρια συναλλαγών την ηµέρα, που δεν ελέγχεται από καµιά κεντρική τράπεζα. Το αποκαλούµενο και «ψηφιακό δολάριο» έχει την έδρα του στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, βγάζει περισσότερα κέρδη από την Blackrock και κινεί µια ολόκληρη παραοικονοµία, κρυµµένη από τις κυβερνήσεις και τις Αρχές που προσπαθούν να πατάξουν υπόγεια κυκλώµατα τα οποία παραβιάζουν κυρώσεις, ενορχηστρώνουν απάτες και πουλάνε όπλα.

Το tether, ένα κρυπτονόµισµα που ανήκει στην κατηγορία των λεγοµένων stablecoins, αφού είναι «δεµένο» µε το δολάριο σε ισοτιµία 1 προς 1, δηµιουργήθηκε το 2014. Αρχικά το ενδιαφέρον για ένα τέτοιο stablecoin ήταν µικρό. Οµως µε το bull market των κρυπτονοµισµάτων το 2020-2021, το tether έγινε mainstream στους κύκλους του crypto, µε αποτέλεσµα η κεφαλαιοποίησή του να εκτιναχθεί από τα 4 δισ. δολάρια σχεδόν στα 80 δισ. δολάρια.

Σήµερα οι ροές χρήµατος από το δίκτυο του tether συγκρίνονται µε εκείνες των καρτών Visa. Οµως, µεγάλο µέρος των συναλλαγών αυτών είναι υπόγειες, σε µια παράλληλη οικονοµία που αναπτύσσεται όπου η αµερικανική κυβέρνηση απαγορεύει την πρόσβαση στο χρηµατοοικονοµικό σύστηµα του δολαρίου: στο Ιράν, στη Βενεζουέλα και τη Ρωσία, το tether απλώνει τα πλοκάµια του σαν ένα «incognito δολάριο», που χρησιµοποιείται για τη µεταφορά χρηµάτων πέρα από τα σύνορα.

Από την έρευνα που πραγµατοποίησε η Wall Street Journal προκύπτει ότι Ρώσοι ολιγάρχες και έµποροι όπλων µεταφέρουν tether στο εξωτερικό για να αγοράσουν ακίνητα και να πληρώσουν τους προµηθευτές προϊόντων που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, που επίσης υπόκειται σε κυρώσεις, λαµβάνει πληρωµές σε tether για τα φορτία της. Κυκλώµατα ναρκωτικών, απατεώνες κάθε λογής και τροµοκρατικές οργανώσεις χρησιµοποιούν το stablecoin για να «ξεπλύνουν» τα έσοδά τους.

Αλλά και σε δυσλειτουργικές οικονοµίες, όπως της Αργεντινής και της Τουρκίας, που χαρακτηρίζονται από υπερπληθωρισµό και ελλείψεις σκληρού νοµίσµατος, οι κάτοικοι χρησιµοποιούν το tether για καθηµερινές πληρωµές και σαν ένα µέσο για την προστασία των αποταµιεύσεών τους.

Σύµφωνα µε τη WSJ, το tether είναι το πρώτο προϊόν της επανάστασης των κρυπτονοµισµάτων που πέρασε µε επιτυχία στον πραγµατικό κόσµο. Στην πορεία, έκανε τους ιδιοκτήτες του εξαιρετικά πλούσιους. Το tether διαθέτει 120 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποτελούνται κυρίως από αµερικανικά κρατικά οµόλογα, αλλά και θέσεις σε bitcoin και χρυσό. Πέρυσι έβγαλε 6,2 δισ. δολάρια κέρδη, περισσότερα από τον µεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων του κόσµου, την Blackrock.

Ο CEO του tether, Πάολο Αρντουίνο, υπερηφανεύτηκε φέτος ότι µε λιγότερους από 100 υπαλλήλους έβγαλε περισσότερα κέρδη κατά κεφαλήν από ό,τι έχει βγάλει ποτέ οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Ο Aρντουίνο ισχυρίζεται ότι 300 εκατοµµύρια άνθρωποι χρησιµοποιούν το κρυπτονόµισµά του, καθώς στόχος του είναι να «χτίσει ένα πιο δίκαιο, πιο συνδεδεµένο, πιο προσβάσιµο παγκόσµιο χρηµατοοικονοµικό σύστηµα».

Πώς δουλεύει

Η εταιρεία πίσω από το tether, η Tether Holdings, εκδίδει τα ψηφιακά νοµίσµατα σε µια επιλεγµένη οµάδα πελατών, κυρίως εταιρείες trading, οι οποίες µεταφέρουν πραγµατικά δολάρια ως αντάλλαγµα. Η Tether χρησιµοποιεί αυτά τα δολάρια για να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως αµερικανικά κρατικά οµόλογα, τα οποία στηρίζουν την αξία του νοµίσµατός της.

Οταν βρεθούν στην ευρύτερη αγορά, τα tether µπορούν να ανταλλαχθούν µε άλλα κρυπτονοµίσµατα ή παραδοσιακά νοµίσµατα σε ανταλλακτήρια και χρηµατιστηριακές. Στο Ιράν, για παράδειγµα, το ανταλλακτήριο Tetherland επιτρέπει στον κόσµο να ανταλλάσσει ριάλ µε tether.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι µπορεί να εντοπίσει κάθε συναλλαγή στο δηµόσιο blockchain και µπορεί να κατασχέσει και να καταστρέψει tether σε κάθε ψηφιακό πορτοφόλι. Αλλά στην πραγµατικότητα δεν µπορεί να προλάβει τους απατεώνες. Η Tether έβαλε από το 2018 στη µαύρη λίστα 2.713 wallets, τα οποία είχαν λάβει συνολικά 153 δισ. δολάρια. Οµως, από αυτό το ποσό µπόρεσε να «παγώσει» µόνο 1,4 δισ. δολάρια, καθώς τα υπόλοιπα κεφάλαια είχαν ήδη µεταβιβαστεί σε άλλα wallets.

Kathimerini