Παρουσία στη µεγάλη και ταχέως αναπτυσσόµενη αγορά της Ρουµανίας αποκτά η ∆ΕΗ µε την εξαγορά της Enel Romania, της µεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ και δεύτερης στην παροχή και διανοµή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Ταυτόχρονα, γίνεται στρατηγικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή και αποκτά πρόσβαση στον ενεργειακό διάδροµο που ξεκινάει από τη Ρουµανία, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς στο τρίτο τρίµηνο του έτους, η ∆ΕΗ θα προσθέσει στο δυναµικό της πάνω από 130.000 χλµ. δικτύου διανοµής, επιπλέον 3,2 εκατοµµύρια νέους πελάτες και 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία. Ουσιαστικά, διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ, αντιµετωπίζει τον ρυθµιστικό κίνδυνο από τους περιορισµούς που της έχουν επιβληθεί για µείωση του µεριδίου της στην εγχώρια αγορά και πετυχαίνει µε αυτόν τον τρόπο αύξηση του µεγέθους της.
Η ∆ΕΗ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή δεσµευτικής συµφωνίας µε την Enel για την εξαγορά του συνόλου των συµµετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουµανία έναντι συνολικού ύψους 1,260 δισ. ευρώ περίπου (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ).
Η συµφωνία περιλαµβάνει πρόβλεψη γα πιθανή επιπρόσθετη πληρωµή (Earn-out), βάσει συγκεκριµένου µηχανισµού, σε περίπτωση που η δραστηριότητα της Εµπορίας της Enel Ρουµανίας αποκτήσει στα επόµενα 2 έτη αξία µεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωµατωθεί στο αντίτιµο των 66,5 ευρώ/πελάτη. Το αντίτιµο αυτό κινείται πολύ κάτω του µισού από αυτό των εξαγορών στην ελληνική αγορά.
Αντίστοιχα στα δίκτυα η ∆ΕΗ αγοράζει στη Ρουµανία στο µισό περίπου από το τίµηµα που κατέβαλε η Macquarie για την εξαγορά του 49% του ∆Ε∆∆ΗΕ. Σε αντίστοιχα χαµηλά συγκριτικά µε τις εξαγορές στην Ελλάδα διαµορφώθηκε και το τίµηµα για τα έργα ΑΠΕ.
Η χρηµατοδότηση
Η ∆ΕΗ προτίθεται να χρηµατοδοτήσει την εξαγορά µέσω συνδυασµού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισµό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισµένη δανειακή χρηµατοδότηση διαθέσιµη µε τη µορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες. Η συναλλαγή, σύµφωνα µε κύκλους της ∆ΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του οµίλου ∆ΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δηµιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.
Στο κλείσιµο της συµφωνίας πέραν των συνεργειών αξιολογήθηκαν και οι υψηλοί ρυθµοί ανάπτυξης της ρουµανικής οικονοµίας (2,5% φέτος παρά τον αυξηµένο πληθωρισµό και 3% το 2024) και η εντατική εκβιοµηχάνιση της χώρας, παράγοντες που αποτελούν εχέγγυο για τη µελλοντική πορεία της επένδυσης. «Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής µε όσα είχαµε παρουσιάσει τον Νοέµβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου µας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή µας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουµανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηµατική άποψη», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την Enel Romania από τη θητεία του σε αυτή πριν αναλάβει το «τιµόνι» της ∆ΕΗ. Η αποχώρηση της Enel από τη Ρουµανία, όπου έχει παρουσία από το 2005, συνδέεται µε τη στρατηγική αποεπένδυσης της εταιρείας από µια σειρά χώρες προκειµένου να βελτιώσει τον ισολογισµό της που επιβαρύνθηκε σηµαντικά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Η εταιρεία στοχεύει στη µείωση του δανεισµού της κατά 21 δισ. ευρώ έως το 2024 και στο πλαίσιο αυτό έχει πουλήσει ήδη assets στη Χιλή, καθώς και τη δραστηριότητα στη Ρωσία, και είναι σε διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα, στην Αργεντινή και στο Περού.
«Με την πώληση όλων των δραστηριοτήτων µας στη Ρουµανία, συνεχίζουµε να εφαρµόζουµε το σχέδιο πώλησης που ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της Enel για την περίοδο 2023-2025», δήλωσε ο διευθύνων σύµβουλος και γενικός διευθυντής του οµίλου Enel, Francesco Starace. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την επανατοποθέτηση της Enel σε χώρες υψηλότερης ανάπτυξης όπου έχει ολοκληρωµένη παρουσία, δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωµένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολοµβία. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Enel, η συναλλαγή αναµένεται να δηµιουργήσει συνολική θετική επίδραση στον ενοποιηµένο καθαρό δανεισµό του οµίλου ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 0,1 δισ. ευρώ το 2022 και το υπόλοιπο ποσό το 2023, παράλληλα µε σωρευτική αρνητική επίδραση για την περίοδο 2022-2023 στα δηλωθέντα καθαρά έσοδα του οµίλου ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 0,6 δισ. ευρώ για την αποδέσµευση του συναλλαγµατικού αποθέµατος που θα καταχωρισθεί το 2023.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή