Οι επενδυτές σε πρότζεκτ σχετικά με την ιατρική κάνναβη στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, όπου ένα ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα και μία πιθανή ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από μία πολυετή οικονομική κρίση.

Καλλιεργητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στην κατασκευή θερμοκηπίων και εγκαταστάσεων για την καλλιέργεια και επεξεργασία κάνναβης, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς που θα αποκτούσε με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να αξίζει 200 δισ. ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στις επενδύσεις για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να επιτρέψει στη χώρα να βγει από ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος, με άνοδο στο 2,5% το 2018.

Ένα συγκρότημα με 12 έως 15 θερμοκήπια κάνναβης θα μπορούσε να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που προετοιμάζει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι πάνω από το 20% από τον Νοέμβριο του 2011, από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας έτσι περιθώριο χρόνου για καλλιέργεια και συγκομιδή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που το ετοιμάζει.

Μόνο για ιατρικούς σκοπούς

Ενώ χώρες όπως η Ουρουγουάη και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κατοχή κάνναβης σε διάφορους βαθμούς, η Ελλάδα δεν έχει τέτοια σχέδια. Η καλλιέργεια και οι πωλήσεις θα είναι μόνο για ιατρικούς σκοπούς, ανέφερε ο κ. Απόστολου. «Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά με μέλη που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον, θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που παράγονται εδώ, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Ο Π.Ο.Υ επικαλείται μελέτες που αποδεικνύουν τις θεραπευτικές επιδράσεις των κανναβοειδών στη ναυτία και τον έμετο σε προχωρημένα στάδια ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το AIDS. Άλλες θεραπευτικές χρήσεις έχουν παρουσιαστεί σε μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του άσθματος και του γλαυκώματος.

Επενδύσεις στην Ευρώπη

Η καναδική παραγωγός κάνναβης Tilray ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, καθώς ποντάρει σε αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη. Η Cronos Group με έδρα το Τορόντο συμφώνησε με φαρμακευτική εταιρεία χονδρικής πώλησης να προμηθεύει την γερμανική αγορά ιατρικής μαριχουάνας, ενώ σχεδιάζει την επέκταση της και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάικ Γκόρενσταϊν. «Έχουμε μάλλον συζητήσει με κάπου 20 διαφορετικές χώρες μέχρι τώρα, με ρυθμιστικές αρχές, επιχειρηματίες, φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε ο Γκόρενσταϊν στο Bloomberg. «Αν επιλέγαμε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη για την παραγωγή, θα βασιζόμασταν στο ιστορικό της και στο καλό κλίμα».