Mε κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών για την ανάγκη επενδύσεων οι οποίες αποτελούν και την μοναδική διέξοδο από την κρίση στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ελληνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε ξενοδοχείο της Λάρισας η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας.
Ήταν μια εκδήλωση στην οποία κυριάρχησαν οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου με την κυβέρνηση να εκπροσωπεί ο Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν βραβεύσεις τοπικών επιχειρήσεων καθώς και του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ και συγγραφέα Δημήτρη Μπουραντά ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Φάρσαλα. Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχτηκε ο Βασίλης Μάρκου (Βιολάρ).
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αχιλλέας Νταβέλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στη χώρα μας έχοντας, ήδη, διανύσει 8 χρόνια πρωτόγνωρων καταστάσεων με αρκετές πολιτικές διακυμάνσεις, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε – όπως άλλωστε θα κληθεί να κάνει και ο ιστορικός του μέλλοντος – ότι παρά τις διαφωνίες και τις αντιξοότητες, φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε την πολυπόθητη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ενδεχομένως για πολλούς από εμάς, που η ακόρεστη επιθυμία για ανάπτυξη της οικονομίας ήταν και είναι κυρίαρχη, το γεγονός της σταθεροποίησης αυτής να φαντάζει ως ελάχιστα αυτονόητο. Επειδή, όμως, είμαστε Έλληνες και ομονοούμε δύσκολα ας αναγνωρίσουμε επιτέλους ότι η σταθερότητα ούτε δεδομένη είναι ούτε αυτονόητη. Εξάλλου κανένα άλμα προς την ανάπτυξη δεν είναι εφικτό όταν μια τόσο βαθιά κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εάν, λοιπόν, αναγνωρίσουμε ότι έστω και μετά από οκτώ χρόνια -προσδιορίζοντας το χρονικό ορόσημο δια στόματος Πρωθυπουργού στις 20 Αυγούστου του 2018 – καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε με απίστευτες θυσίες την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, ας προσπαθήσουμε από τα λάθη του παρελθόντος να δημιουργήσουμε ΤΩΡΑ τις προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.
Το 2018 έχει ήδη ονομασθεί ως «έτος κλειδί για την οικονομία και τη χώρα», «έτος – ορόσημο για την επαναφορά στην ομαλότητα». Το 2018 θα είναι πραγματικά δύσκολο έτος, με κρίσιμα δεδομένα, που θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε με επιτυχία αν θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική. Κατ΄ αρχήν τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς και τα ελλείματα του ισοζυγίου πληρωμών έχουν μηδενιστεί. Έχουν, επίσης, υλοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως: η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, ο εξορθολογισμός των ειδικών φόρων στην ενέργεια, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό διοικήσεων στις ΔΕΚΟ.
Το στοίχημα του παραγωγικού μετασχηματισμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα κερδηθεί από τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην καινοτομία, εξωστρέφεια και υψηλή παραγωγικότητα και που είναι ανοικτές σε συνεργασίες και συμπράξεις. Κάνοντας τώρα τη στροφή που απαιτείται, ώστε να αντιμετωπίσουμε με ομοψυχία και μεθοδικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Το θέμα της αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του Ελληνικού δημόσιου χρέους, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθοριστικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας.».
Από την πλευρά του ο κ. Λόης Λαμπριανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε όλες τις πρακτικές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την ανάπτυξη υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένα άτομα. Το θέμα της φορολογίας είναι πολύ σημαντικό. Τώρα όμως που τα πράγματα πάνε καλύτερα θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους συντελεστές φορολόγησης».
Χαιρετισμό στην συνέλευση απήθυνε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας ότι «χρειάζεται παραγωγική επανάσταση. Το κρίσιμο είναι να υπάρξει σταθερότητα. Η σταθερότητα θα δώσει τη δυνατότητα να απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις και να οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση.
Έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση υπήρξε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα 193 θεσσαλικές επιχειρήσεις να χάσουν 100 εκ. ευρώ από το ενεργητικό τους.
Παρών και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος σημείωσε: «Εκτιμώ ότι ο ρόλος του Κράτους είναι να απελευθερώσει τις δυνάμεις που μπορούν να δημιουργήσουν μία στέρεη εικόνα ανάπτυξης. Εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος μαζί με ένα κράτος που δεν θα βάζει εμπόδια στον επιχειρηματικό κόσμο. Να μειωθεί η ανεργία και να σταματήσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού να αναζητούν σε άλλα κράτη την τύχη τους».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης όπως και ο Εκπρόσωπος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας καθώς και ο Chief Economist του ΣΕΒ κ. Μιχάλης Μασουράκης.
Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν για τις εξαγωγικές τους επιδόσεις είναι οι :BRETAS Ε.Π.Ε.,COSMOS ALUMINIUM A.E, Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, Lariplast Α.Ε και Αφοι Παπαγιάννη Α.Ε.
Λ.Ε.