Η Ελλάδα εξετάζει να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη έκδοση ομολόγου την τελευταία τριετία, εφόσον οι δανειστές διευκρινίσουν τους μακροπρόθεσμους όρους χαλάρωσης του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, δήλωσαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών για ελληνικό χρέος πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων έγινε το 2014, με δύο εκδόσεις χρέους, ένα χρόνο προτού διολισθήσει στην κρίση μιας τεταμένης σύγκρουσης ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση αυτή έληξε με την υπογραφή του νέου προγράμματος διάσωσης το 2016, του τρίτου από το 2010.
«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς (ομολόγου) που εκδόθηκε το 2014, με ένα νέο πενταετές ομόλογο και πιθανότατα την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν της έκδοσης αυτής» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η 5ετης έκδοση του 2014 είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ.
Η κίνηση, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, θα εξαρτηθεί από το αν οι δανειστές συγκεκριμενοποιήσουν τους όρους για το πώς η χώρα θα αναδιαρθρώσει το βουνό χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο της ευρωζώνης.
Μια δεύτερη έκδοση χρέους θα μπορούσε να ακολουθήσει ως το τέλος του έτους, ανέφερε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η επιστροφή στις αγορές θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο, τόνισε άλλος αξιωματούχος.
Τρεις βασικοί διαπραγματευτές στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν στο Reuters πως οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να συζητούν μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.
Υποχωρούν οι αποδόσεις
Το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά από τότε που η Ελλάδα και οι δανειστές κατέληξαν σε μια συμφωνία για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν τις δόσεις που απομένουν από το πρόγραμμα διάσωσης.
Τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη το 2017, με κέρδη πάνω από 11% σύμφωνα με το Reuters.
«Θα έλεγα ότι το trade στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον στην πιο ελκυστικό σημείο, δεδομένου του πόσο έχουν πέσει ήδη οι αποδόσεις, αλλά έχει ακόμα ζουμί» δήλωσε ο Louis Gargour, CIO της LNG Capital. «Θα εξετάζαμε σίγουρα τη συμμετοχή μας σε ένα νέο ομολογιακό ντιλ, ανάλογα βέβαια με τα επίπεδα» πρόσθεσε.
Η απόδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου, λήξης 2019, βρίσκεται στο 5,53% την Τρίτη, περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους θεσμούς στις 2 Μαϊου.
Η απόδοση του 10ετους τίτλου, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους ξεκίνησε πρόσφατα τις συνομιλίες με τους βασικούς του διαπραγματευτές για τη δυνατότητα μιας επιστροφής στις αγορές, ανέφεραν διαπραγματευτές.
«Συνεχίζω να πιστεύω πως είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά τουλάχιστον έχουμε αρχίσει να μιλάμε και πάλι για αυτό, ενώ λίγους μήνες πριν δεν ήταν καν στην ατζέντα» σημείωσε ένας διαπραγματευτής.
Ο ίδιος διαπραγματευτής, καθώς και ένας ακόμα, προειδοποιήσαν να μην βιαστεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές: «Αν και πιστεύω πως μια συμφωνία με τους δανειστές είναι πιθανή, χρειαζόμαστε να δούμε πολλά ακόμα όσον αφορά την πρόοδο στην συμφωνία διάσωσης για να πειστούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσουμε την σκανδάλη» τόνισε.