Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια αναπόφευκτη πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο. Η διαδικασία υλοποίησής του εντός μιας επιχείρησης αποτελεί ένα εγχείρημα που απαιτεί όχι μόνο συγκεκριμένο σχεδιασμό, αλλά και συνεχείς προσπάθειες σε πολλά επίπεδα.

 

Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν πλέον ξεκινήσει την πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, πόσο ψηφιακά ώριμες είναι, τελικά, και σε ποιον βαθμό έχουν προσαρμόσει τις δομές και τις διαδικασίες τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ταχύτατες εξελίξεις της εποχής;

 

Έρευνα του Found.ation και του EIT Digital σημειώνει ότι το 75% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν, όντως, ξεκινήσει προσπάθειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν εγγυώνται απαραίτητα την ψηφιακή ωριμότητά τους, όπως αποκαλύπτεται από περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της έρευνας.

 

Καθώς το να μπορεί μια επιχείρηση να προσδιορίζει το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας που διαθέτει είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το μέλλον της, ο καθορισμός έξι επιπέδων ωριμότητας ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί να της παρέχει ένα χρήσιμο πλαίσιο ανάλυσης σε αυτόν τον τομέα.

 

- Στο επίπεδο 0, οι οργανισμοί αγνοούν τις ψηφιακές εξελίξεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να βελτιώσουν την παρουσία τους. Επιλέγοντας να μην αλλάξουν κάτι στον τρόπο που λειτουργούν, σχεδόν εθελοτυφλώντας, αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν στις μέρες μας μειοψηφία, αφού, ρεαλιστικά, η πλειονότητα έχει πλέον αντιληφθεί τη σημασία των ψηφιακών μεταβολών.

 

- Στο επίπεδο 1, οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα στο ψηφιακό πεδίο μεταλλάσσονται, και αποζητούν τρόπους να κατανοήσουν αυτή την αλλαγή. Ενημερώνονται και, ενδεχομένως, πραγματοποιούν μικρές δοκιμές, οι οποίες, καθώς βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δεν είναι εύκολο να ευδοκιμήσουν.

 

- Στο επίπεδο 2, οι οργανισμοί δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων και προσπαθούν ενεργά να οργανώσουν δράσεις που θα παρέχουν εσωτερικές ευκαιρίες συνεργασίας. Εδώ αναπτύσσεται σταδιακά στη συλλογική συνείδηση των ανθρώπων τους η θέληση για αλλαγή και μετασχηματισμό.

 

- Στο επίπεδο 3, είναι πλέον κατανοητό σε κάθε οργανισμό ότι η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι απαραίτητο συστατικό για τη μακροχρόνια επιβίωση μιας επιχείρησης. Σε αυτό το στάδιο, καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι προς επίτευξη και ξεκινούν πιλοτικά project, που στοχεύουν στο να εμπλακεί πιο βαθιά και συστηματικά ο οργανισμός με τη νέα πραγματικότητα.

 

- Στο επίπεδο 4, ο οργανισμός έχει μεταστρέψει τον προσανατολισμό του με το να λειτουργεί πρωτίστως ψηφιακά. Διαθέτει ένα τμήμα παρακολούθησης του ψηφιακού του μετασχηματισμού, υπεύθυνο για τη δημιουργία και εφαρμογή σχετικών εσωτερικών αλλαγών, και συμβουλεύει συνεχώς τη διοίκηση για τα επόμενα βήματα.

 

- Τέλος, στο επίπεδο 5, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια απτή πραγματικότητα και η κουλτούρα που επικρατεί είναι εκείνη της διαρκούς καινοτομίας. Εδώ, ο οργανισμός έχει ανέλθει σε υψηλό επίπεδο διερεύνησης νέων προοπτικών και οξυδερκούς αξιολόγησής τους.

Η πρόοδος προς την ψηφιακή ωριμότητα για μια επιχείρηση απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική με έμφαση σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: άνθρωποι, διαδικασίες και τεχνολογία. Η αρχική διαγνωστική φάση λειτουργεί ως πυρήνας αυτής της προσπάθειας, εντοπίζοντας τα πεδία που χρειάζονται ενίσχυση.

 

Οι επιχειρήσεις, κατόπιν, εμβαθύνουν στον πειραματισμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό και προσαρμογή, καθιστώντας την ψηφιακή μετάβαση ένα ταξίδι συνεχούς εξέλιξης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι οργανισμοί και το εργατικό δυναμικό τους εξελίσσονται σταδιακά, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

 

Τελικά, οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού όχι μόνο προσαρμόζονται στις αλλαγές, αλλά καλλιεργούν και μια κουλτούρα καινοτομίας. Η δέσμευση σε μια προσέγγιση που εκσυγχρονίζεται συνεχώς αναδεικνύει τις ευκαιρίες και διαμορφώνει μια θετική προοπτική για το μέλλον.

 

Απαντήσεις στις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης επιχειρεί να δώσει το έργο «Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών» (JustReDI), το οποίο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.


Το έργο JustReDI υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι φορέων και ιδρυμάτων: του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔιΠΑΕ).


Το JustReDI περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την αναπτυξιακή πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μεγιστοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της διττής μετάβασης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες και περιφέρειες, και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα υπό το πρίσμα της δίκαιης ανάπτυξης και της συμπερίληψης.

 

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αντιλήψεις που σχηματίζουν οι Έλληνες για τα θέματα αυτά είναι και η έγκυρη δημόσια πληροφόρηση. Έτσι, το έργο περιλαμβάνει μια δράση για την αποτίμηση της αξιοπιστίας των ειδήσεων γύρω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση (Check4Facts).

 

Περισσότεροι πολίτες συμμετέχοντες στη διαδικασία, περισσότερες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.

Εικόνες από FREEP!K