Οι πρώτες ενδείξεις μαζικής συμμόρφωσης των ελευθέρων επαγγελματιών στην υποχρέωση αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφονται ήδη τον πρώτο μήνα έτους. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ένα στα τέσσερα αιτήματα τοποθέτησης τερματικών POS προέρχεται από ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κ.λπ.
Η τάση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες ενόψει και της έκδοσης –εντός των ημερών– της απόφασης για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλάδοι αυτοί είναι: εστίαση, μπαρ, καφέ, επισκευές, εκπαίδευση, ένδυση, υπόδηση, ενοικιάσεις, κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες, ιατρικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και τυχερά παιχνίδια. Από αυτούς θα ξεκινήσει σταδιακά η υποχρεωτική τοποθέτηση POS, προκειμένου να παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα» για να χτίσουν το αφορολόγητο, με στόχο η χρήση της κάρτας έως τα τέλη του έτους να μπορεί να είναι καθολική.
Οι τράπεζες και οι εταιρείες τοποθέτησης τερματικών διαπιστώνουν ήδη διπλασιασμό της ζήτησης για POS τον Ιανουάριο, καθώς τα αιτήματα ανήλθαν σε περίπου 8.000-9.000 τον πρώτο μήνα του έτους, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών ήταν περίπου 4.000 αιτήματα. Να σημειωθεί ότι τα εγκατεστημένα τερματικά υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει ήδη τις 320.000 πανελλαδικά – από 220.000 το 2015, με προοπτική να ξεπεράσουν τις 400.000 το 2017. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι επίσης ότι η αύξηση των συναλλαγών τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 είναι περίπου 50%, ενώ η αύξηση του τζίρου είναι περίπου 30%, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες προσχωρούν στο κίνημα του «πλαστικού χρήματος».
Στοιχεία επίσης από τις τράπεζες δείχνουν ότι, εάν συγκρίνουμε τον τζίρο σε σημεία που είχαν και πέρυσι τερματικά, η αύξηση των συναλλαγών είναι 33% και του τζίρου 16%, εξέλιξη που σημαίνει ότι σημαντικό ποσοστό της αύξησης προέρχεται από σημεία που απέκτησαν POS μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Από τη ζήτηση για νέα τερματικά διαπιστώνεται επίσης ότι ικανό ποσοστό προέρχεται από ελεύθερους επαγγελματίες. Ενδεικτικά εκτιμάται ότι ποσοστό 23%-25% των νέων τερματικών τον Ιανουάριο του 2017 είναι από ελεύθερους επαγγελματίες, όταν για όλο το 2015 και το 2016 το ποσοστό αυτό ήταν 12%-13% και πριν από το 2015 ήταν μόλις 5%-7%. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία διετία ο τζίρος μέσω POS αυξήθηκε κατά 136%.
Για το 2017 οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ που ήταν το 2016. Πρόκειται για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2016 από αλλοδαπούς κατόχους καρτών και οι οποίες ανεβάζουν τον περυσινό τζίρο της αγοράς στα 17 δισ. ευρώ περίπου. Η δυναμική του «πλαστικού χρήματος» είναι πάντως πολλαπλάσια και οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν μελέτη της Εθνικής Τράπεζας με βάση την οποία μια συγκροτημένη πολιτική για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να εξουδετερώσει ακόμη και το υφεσιακό αποτέλεσμα των φορολογικών μέτρων. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, μια ετήσια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών της τάξης του 10% προσθέτει περίπου 0,2% κατά μέσον όρο στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή (Ευγενία Τζώρτζη)