Oλοκληρώθηκε με την έλευση του 2021 ο πρώτος κύκλος αιτήσεων ένταξης στο Μητρώο Ελληνικών Νεοφυών Επιχειρήσεων "Elevate Greece” που ξεκλειδώνει μεταξύ άλλων ειδικά μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Το Μητρώο παρουσιάστηκε στα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις ένταξης σε αυτό, ενώ συνολικά 727 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αίτηση τους.
Η διαδικασία αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί για 70 αιτήσεις, ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στη μητρώο εμφανιζόντουσαν 50 startup εταιρείες.
Μεταξύ αυτών στο μητρώο εμφανίζονται γραμμένες και δύο θεσσαλικές εταιρείες.
Η πρώτη ονομάζεται Mist.io, εταιρεία λογισμικού για υπηρεσίες διαχείρισης Cloud, με συνιδρυτές και διαχειριστές τους Χρήστο Ψάλτη και Δημήτρη Μωραϊτη. Διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και ΗΠΑ και απασχολεί 8 εργαζόμενους.
Η δεύτερη εταιρεία είναι μία spin-off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο. Ονομάζεται FoodOxys και έχει διευθύνοντα σύμβουλο τον Φώτιο Τίκο. Απασχολεί 5 εργαζόμενους.
Στην αναμονή για αξιολόγηση και εγγραφή στο Μητρώο βρίσκονται άλλες οκτώ νεοφυείς επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Θεσσαλία.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την εγγραφή τους στο Elevate Greece οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύπτουν απαραίτητα δύο κριτήρια: Πρώτον να έχουν μια καινοτόμα δραστηριότητα και δεύτερον να έχουν προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ορισμός για το τι καθιστά μια επιχείρηση startup η εγγραφή στο μητρώο θα γίνεται με δύο τρόπους:
-O πρώτος τρόπος (fast track διαδικασία) αφορά τις εταιρείες που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια το οποία ειδικεύονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις (Venture Capital Funds). Η εγγραφή αυτών των εταιρειών θα είναι ουσιαστικά αυτόματη.
-Ο δεύτερος τρόπος είναι η αξιολόγηση από μια ειδική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από παράγοντες του οικοσυστήματος (στελέχη VCs, συμβούλους κλπ).
Από τις 300 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί oi 79 έγιναν με τη διαδικασία "fast track” και οι 221 προχωρούν με τυπική αξιολόγηση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 85% των επιχειρήσεων έχει έδρα στην Ελλάδα, το 7% έχει έδρα στο εξωτερικό με υποκατάστημα στη χώρα μας, και το 8% έδρα στο εξωτερικό με θυγατρική στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Elevate Greece είναι ΙΚΕ (83%), ενώ 6% είναι ΕΠΕ και 11% Ανώνυμες Εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ έγινε δυνατή και η εγγραφή μονοπρόσωπων ΙΚΕ και ΕΠΕ.
H γεωγραφική κατανομή των startups
Όπως είναι αναμενόμενο η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο Elevate Greece βρίσκονται στην Αττική με 202 αιτήσεις, οι 59 εκ των οποίων πραγματοποιούνται με διαδικασίες fast track.
Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 47 αιτήσεις, οι οχτώ εκ των οποίων με fast track διαδικασίες.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αιτηθεί την ένταξη τους τρεις επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 15 άτομα. Στη Δυτική Μακεδονία 1 επιχείρηση με 13 άτομα προσωπικό. Στην Ήπειρο τρεις επιχειρήσεις με 18 άτομα προσωπικό.
Στη Θεσσαλία οχτώ επιχειρήσεις (τρεις με fast track) που απασχολούν 88 άτομα. Στη Δυτική Ελλάδα, οχτώ επιχειρήσεις με 96 άτομα προσωπικό. Στην Πελοπόννησο μία επιχείρηση που απασχολεί εννέα άτομα. Στη Στερεά Ελλάδα έξι επιχειρήσεις (μια με fast track) που απασχολούν 12 άτομα. Στο Νότιο Αιγαίο τρεις επιχειρήσεις με 30 άτομα προσωπικό και στο Βόρειο Αιγαίο δύο επιχειρήσεις με 16 άτομα προσωπικό. Από την Κρήτη έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 15 επιχειρήσεις (5 με fast track) με 60 άτομα προσωπικό.
Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr