Αφορμή να συζητηθεί εκ νέου το καθεστώς τηλεργασίας δίνει το νέο κτίριο που θα αποκτήσει η Google στη Νέα Υόρκη, το οποίο συνιστά και την ακριβότερη πώληση κτιρίου γραφείων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της πανδημίας. Αποκτώντας ένα τέτοιο συγκρότημα, η εταιρεία αποστέλλει σαφές μήνυμα πως προτιμά τη φυσική παρουσία στο γραφείο, ενώ έχει ήδη ενημερώσει το προσωπικό της ότι η τηλεργασία θα συνδυάζεται με περικοπές μισθού έως και 25%. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι κολοσσοί, όπως οι Amazon και Facebook, επενδύουν δυναμικά σε νέους γραφειακούς χώρους στις ΗΠΑ, αποδοκιμάζοντας την εξ αποστάσεως απασχόληση.

Ειδικότερα, με την αγορά του νέου κτιρίου 1,3 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στη Χάντσον Σκουέαρ η Google καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων εμπορικής χρήσης, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Το τίμημα είναι της τάξεως των 2,1 δισ. δολαρίων. Κατά τα όσα δηλώνει η ίδια η εταιρεία, η εξαγορά θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 και η μετακόμιση τοποθετείται στο 2023. Το νέο της κτίριο, η έκταση του οποίου ισοδυναμεί με δύο οικοδομικά τετράγωνα, είναι μέχρι σήμερα γνωστό ως Σεντ Τζον Τέρμιναλ και αποτελούσε το τέρμα της οδογέφυρας Γουέστ Σάιντ του Κεντρικού Σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης.

Τον Μάρτιο η Google είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επενδύσει 250 εκατ. δολάρια σε καινούργιους χώρους που θα στεγάσουν τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία, η οποία έχει παρουσία στην πόλη από το 2000, απασχολεί σήμερα 12.000 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της εκεί. Οπως διευκρίνισε η οικονομική διευθύντρια της Google, Ρουθ Πόρατ, «η αγορά των 2,1 δισ. δολαρίων για το συγκρότημα της Χάντσον Σκουέαρ έρχεται ως μια επιπλέον δαπάνη πέρα από τις προαναφερθείσες επενδύσεις, δηλώνοντας τη δέσμευση της Google με τη Νέα Υόρκη».

Περικοπές

Αναφορικά τώρα με τις μειώσεις στις αποδοχές, ήδη η εταιρεία είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο ότι υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν έως και 25% εάν οι εργαζόμενοί της προτιμήσουν την επ’ αόριστον τηλεργασία, όπως είχε μεταδώσει το Reuters. Αυτό δεν την εμπόδισε να εγκρίνει και 10.000 αιτήσεις υπαλλήλων για εξ αποστάσεως απασχόληση. «Η Google οδεύει προς μια πιο ευέλικτη υβριδική προσέγγιση της εργασίας, αλλά παρά ταύτα η φυσική παρουσία με σκοπό τη συνεργασία και τη δημιουργία μιας επαγγελματικής/συναδελφικής κοινότητας θα παραμείνει σημαντικό κομμάτι του μέλλοντός μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να επενδύουμε στα γραφεία μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της Google, Ρουθ Πόρατ.

Και όπως αναφέρει το Forbes, η κ. Πόρατ προσέθεσε: «Για εμάς το νέο κτιριακό συγκρότημα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για ισότιμη εκπροσώπηση κοινοτήτων με φυλετικό κριτήριο, εξ ου και θέλουμε να αυξηθούν οι εργαζόμενοί μας από διαφορετικές κοινότητες, όπως αυτή της Νέας Υόρκης». Εν τω μεταξύ, και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί προβαίνουν σε μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες για κτιριακούς χώρους, δηλώνοντας εμφατικά την απαξίωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με το Forbes, η Amazon κατασκευάζει τεράστιο συγκρότημα μεικτής χρήσης γραφείων και καταστημάτων αξίας 2,5 δισ. δολαρίων στη Βόρεια Βιρτζίνια, όπου θα απασχολούνται σχεδόν 25.000 άτομα. Επιπλέον, σε έξι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ενοικιάζει γραφειακούς χώρους όπου θα στεγάζονται πάνω από 33.000 εργαζόμενοι.

Τέλος, και ο όμιλος του κοινωνικού δικτύου Facebook ενοικίασε περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια (σχεδόν 670.000 τ.μ.) στην πόλη της Νέας Υόρκης ως χώρους γραφείων – έτσι αναδύεται ένας ενδιαφέρων κόμβος τεχνολογίας, με τις Apple, Google, Facebook και αρκετές νεοφυείς μονάδες να έχουν παρουσία εκεί.

kathimerini