Τα στοιχεία που παραθέτει η έρευνα της Endeavor Greece επιβεβαιώνουν αυτό που λέγεται έντονα σε ιδιωτικές συζητήσεις και σκιαγραφεί ένα δυσοίωνο μέλλον για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς το 84% των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν στη χώρα μέσα στο 2016 αφορά σε κλάδους εγχώριου προσανατολισμού και όχι εξαγωγές. Η ελληνική επιχειρηματικότητα στρέφεται προς μη παραγωγικούς κλάδους, όπως είναι εκείνοι της εστίασης, του λιανεμπορίου και της λιανικής τροφίμων. Τα μπαρ, τα καφέ και τα αναψυκτήρια έχουν και εδώ την τιμητική τους, στοιχείο που είχαν εντοπίσει και τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως φαίνεται στα στοιχεία της Endeavor Greece, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% σε σχέση με το 2008. Αυτή η δραματική μείωση είναι η βασική αιτία του αρνητικού ισοζυγίου συστάσεων/διαγραφών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους εμφανίζεται να μειώνεται, σε σχέση με το 2012 κατά 5.500 περίπου και διαμορφώνεται στις 35.159. Ωστόσο, το 2016 ξεπέρασαν κατά 6.500 τις νέες συστάσεις, οδηγώντας για πρώτη φορά σε αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών. Ο τουρισμός φαίνεται να παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αφού εδώ παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων σε ποσοστό 31% την χρονική περίοδο 2012 - 2016.
Μία ανάγνωση των αριθμών των δημοφιλέστερων κατηγοριών νέων επιχειρήσεων για το 2016 είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι:
- Εστιατόρια, μπαρ, catering, λιανική τροφίμων: 5.613 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 41% σε σχέση με το 2012
- Λοιπό λιανεμπόριο: 3.200 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2012
- Τουρισμός: 1.347 νέες επιχειρήσεις, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με το 2012
- Κατασκευές: 1.320 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το 2012
- Μεταποίηση: 1.192 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 29% σε σχέση με το 2012
- Λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες: 966 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 16% σε σχέση με το 2012
Με την εξαίρεση του τουρισμού, η συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων υπέστη μειώσεις κατά μέσο όρο μεγαλύτερες του 30%. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ουσιαστικά εξαϋλώθηκε με μείωση που έφτασε το 93%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κλάδοι με διεθνή προσανατολισμό, όπως η μεταποίηση τροφίμων ή η τεχνολογία σημείωσαν μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 38% και 27% αντίστοιχα.
Αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων/ διαγραφών
Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της έρευνας της Endeavor Greece είναι αρκετοί είναι οι κλάδοι που παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων/ διαγραφών, δηλαδή εκείνοι οι κλάδοι που δείχνουν ότι οι εταιρείες που συστήνονται είναι λιγότερες από εκείνες που κλείνουν. Οι κλάδοι που έχουν αρνητικό ισοζύγιο είναι οι ακόλουθοι:
- Λιανεμπόριο (955 περισσότερες διαγραφές από συστάσεις)
- Κατασκευές (640 περισσότερες διαγραφές από συστάσεις)
- Μεταποίηση (424 περισσότερες διαγραφές από συστάσεις)
Αντίθετα, το ισοζύγιο έχει θετικό πρόσημο κατά βάση στον τουρισμό (622 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές), τις ιατρικές υπηρεσίες, τον αγροτικό τομέα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και την εστίαση. Παρά τη μείωση τους σε απόλυτα μεγέθη, οι νέες εταιρείες που ιδρύονται σε κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό αυξήθηκαν οριακά ως ποσοστό του συνόλου από 12% το 2012 σε 16% το 2016, αύξηση που οφείλεται κατά 75% στον τουρισμό.
Η Endeavor Greece κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα λουκέτα στην αγορά, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει το στοιχείο της ισορροπίας της. Η Endeavor Greece είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, ο οποίος αντλεί δεδομένα με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ.
ΠΗΓΗ: Euro2day