Με 60 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων στηρίζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ διατίθενται για επενδύσεις. Η σημασία της δημιουργίας του πρώτου χώρου συνύπαρξης επιστήμης και επιχειρηματικότητας.

Το στοίχημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με καινοτομικά χαρακτηριστικά επιχειρεί να κερδίσει η κυβέρνηση, με ένα συνδυασμό μέτρων που περιλαμβάνουν αρκετά γενναιόδωρη παροχή χρηματοδοτήσεων, αλλά και την ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στη χώρα, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Η σημαντικότερη, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα απειληθεί με πρόωρο αφανισμό το οικοσύστημα των startups από την έλλειψη ρευστότητας που προκαλεί η κρίση της πανδημίας. Έτσι, οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί ή πρόκεται να εγγραφούν στο μητρώο startups, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από τα μέσα Οκτωβρίου, θα βρουν πρόσβαση σε ένα αρκετά «πλούσιο» πρόγραμμα παροχής μη επιστρεπτέων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ (αναλυτικά οι όροι του προγράμματος, εδώ).

Σε αντίθεση με άλλα κρατικά προγράμματα παροχής ρευστότητας που αποδείχθηκαν «φτωχά» για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, το πρόγραμμα για την επιδότηση των startups φαίνεται να διαθέτει επαρκέστατο «οπλοστάσιο», αφού τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ και οι επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν, με τα σημερινά δεδομένα είναι μόλις 70 (αυτές έχουν εγγραφεί στο ειδικό μητρώο του ElevateGreece, με στοιχεία έως και τις 24 Δεκεμβρίου, αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν κινήσει τη διαδικασία για εγγραφή ξεπερνά τις 600).

Οι παρεχόμενες επιδοτήσεις είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αφού προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν τουλάχιστον 50% των εξόδων του 2019, με κατώτατο όριο τα 5.000 και ανώτατο τα 100.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό προκύπτουν από το άθροισμα των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης, των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους, και των λοιπών λειτουργικών εξόδων. Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να ξοδέψουν όλη την επιδότηση μέσα στο 2021.

Νωρίτερα, στις αρχές του μήνα, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των startups, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), έλαβε πρόσθετη «προίκα» 50 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) για την παροχή ενισχύσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσθετο ποσό χρηματοδότησης, καθώς ως τώρα το EquiFund έχει επενδύσει συνολικά 112 εκατ. ευρώ σε 98 επιχειρήσεις.

Ο κομβικός ρόλος της Πολιτείας Καινοτομίας

Πέραν των χρηματοδοτήσεων, όμως, σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups εκτιμάται ότι θα φέρει η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας, αξιοποιώντας τον επί χρόνια εγκαταλειμμένο χώρο της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ. Η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου όπου θα συνυπάρχει η επιστημονική έρευνα και η επιχειρηματική καινοτομία, αν και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί βασικό εργαλείο σε όλες τις χώρες όπου αναπτύχθηκαν με επιτυχία οι startups.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπως τονίζουν όσοι έχουν μελετήσει σε βάθος το ζήτημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, χώροι όπως η Πολιτεία Καινοτομίας είναι απαραίτητοι για συμβάλλουν στην υπέρβαση ενός χρόνιου προβλήματος: ενώ η επιστημονική έρευνα στη χώρα είναι αρκετά ανεπτυγμένη, απορροφά σημαντικούς κρατικούς πόρους (γύρω στο 1% του ΑΕΠ) και παράγει έργο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, εξακολουθεί να βρίσκεται αποκομμένη από την επιχειρηματικότητα και πάντως απέχει πολύ από τα επιτυχημένα παραδείγματα χωρών, όπως το Ισραήλ, όπου η επιστημονική έρευνα τροφοδοτεί συνεχώς την επιχειρηματική καινοτομία.

Με την Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται ότι θα γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη συνύπαρξη και όσμωση επιστημονικής έρευνας και επιχειρηματικότητας και δεν είναι τυχαία η έμφαση που δίνει σε αυτή την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, όπου σχεδιάζεται μια επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, από την οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας (δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία για το διεθνή διαγωνισμό για το έργο, το οποίο θα προχωρήσει με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, που δημοσιεύθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου).

Σημειώνεται ότι το κτηριακό συγκρότημα της ΧΡΩΠΕΙ, με εμβαδό 17.893 τ.μ., αποτελούσε ως τώρα ένα μελανό σημείο που αναδείκνυε την ανικανότητα της Πολιτείας να διαχειριστεί αποτελεσματικά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που επισήμανε χθες με έμφαση ο πρωθυπουργός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ακίνητο παρέμενε αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, ενώ το σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς μονάδας και την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας καταρτίσθηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του 1,5 έτους.

businessdaily.gr