Ενας από τους λόγους που αρκετοί στρέφονται στο angel investing είναι και τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν από την πολιτεία. Βάσει αυτών, ο επενδυτικός άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης 50% από το φορολογητέο εισόδημα του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ολο και μεγαλύτερη όρεξη να ρισκάρουν και να επενδύσουν σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται συνήθως σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης έχουν το τελευταίο διάστημα οι λεγόμενοι επενδυτικοί άγγελοι (angel investors), με τους ίδιους να χρησιμοποιούν την –προσφιλή στον χώρο των επενδύσεων– έκφραση «spray and pray» για να περιγράψουν τους στόχους που έχουν αλλά και τη στρατηγική που ακολουθούν. «Συνήθως βάζουμε μικροποσά σε έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών και προσευχόμαστε πως κάποιες από αυτές θα πάνε καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «καθημερινή» ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης, ο οποίος σχετικά πρόσφατα άρχισε να επενδύει σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται σε αρκετά πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
Εάν και ήταν σχετικά υποτονικό στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα αυτό το είδος επένδυσης, όπου συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι ανακαλύπτουν καινοτόμες εταιρείες στην ελληνική αγορά των startups, έχει αρχίσει και αυξάνεται διαρκώς. «Υπάρχουν διαφορετικά είδη angel investors. Είναι οι Ελληνες της διασποράς που έχουν κεφάλαια, Ελληνες επιχειρηματίες με family offices που επενδύουν σε startups ως angel investors, αλλά και ιδρυτές επιτυχημένων startups στις οποίες έχει μπει κάποιος μεγάλος επενδυτής ή έχουν εξαγοραστεί», εξηγεί o Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, οργανισμός που υποστηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον κλάδο της τεχνολογίας από angel investors.
Αρκετοί προσπαθούν είτε απευθείας, είτε μέσω venture capitals να μη χάσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η βιομηχανία της τεχνολογίας», προσθέτει. Ενας από αυτούς είναι ο Μάριος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής RPA της Microsoft και συνιδρυτής της Softomotive, εταιρείας τεχνολογίας που περιήλθε στην αγκαλιά του αμερικανικού κολοσσού το 2020. «Εχω επενδύσει σε μερικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και προσωπικά αυτό που με προσελκύει είναι η ιδέα και η ομάδα, ακόμη και εάν δεν γνωρίζω σίγουρα πως αυτή θα είναι μια επιτυχημένη προσπάθεια. Για μένα το angel investing είναι περισσότερο μια ψήφος εμπιστοσύνης, παρότι στην αρχή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η εταιρεία θα πάει απαραίτητα καλά», εξηγεί ο κ. Σταυρόπουλος. Ο ίδιος τονίζει πως «τώρα δημιουργείται μια γενιά επιχειρηματιών που κινούνται στον χώρο του tech και έχουν τη διάθεση να επενδύσουν ως angel investors σε startups». Eάν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να χαρτογραφούν αυτή την κατηγορία επενδύσεων, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις της Endeavor παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση (πιθανώς πάνω από 200%) σε αριθμό επενδυτών και σε ποσά που επενδύονται από angel investors. Ετσι εκτιμάται πως υπάρχουν τουλάχιστον 150 ενεργοί επενδυτές που κάνουν αυτή τη στιγμή angel investments.
Mιλώντας στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, CEO και συνιδρυτής της Skroutz, αναφέρει πως λόγω έλλειψης χρόνου έχει κάνει επενδύσεις σε δύο εταιρείες τεχνολογίας, συμμετέχοντας παράλληλα ως limited partners σε ελληνικά funds. «Θεωρώ ότι είναι καλό όσοι έχουν την εμπειρία αλλά και την οικονομική δυνατότητα να επενδύουν σε early stage εταιρείες ως angel investors», σχολιάζει. Οπως εξηγούν εκπρόσωποι της αγοράς, συνήθως όταν τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν λιγότερη δραστηριότητα, το κενό αυτό το καλύπτουν εν μέρει οι angel investors, των οποίων οι επενδύσεις μπορεί να ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στα 5 εκατ.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη της Marathon Venture Capital, από τα 4,5 δισ. δολ. που επενδύθηκαν το 2021 σε startups Ελλήνων ιδρυτών με ή χωρίς παρουσία στην Ελλάδα, η πλειονότητα των κεφαλαίων, ήτοι τα 4,4 δισ. δολ., προήλθαν από διεθνή funds, τα 30 εκατ. δολ. από ελληνικά funds και τα υπόλοιπα 11 εκατ. δολ. από angels. Το 2020, από το 1,3 δισ. δολ., το 1,2 δισ. δολ. προήλθε από ξένα funds, 44 εκατ. δολ. από ελληνικά funds, ενώ 5 εκατ. δολ. από angel investors. Παρότι τα μεγέθη αυτά περιλαμβάνουν τις startups Ελλήνων ιδρυτών με έδρα παντού στον κόσμο, είναι ενδεικτικά της αυξητικής τάσης που παρατηρείται στο angel investing και της μικρής καθίζησης των ελληνικών funds, ενδεχομένως λόγω και της μειωμένης προσφοράς κεφαλαίων.
Οπως φαίνεται, οι ελληνικές εταιρείες κινούν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του Αλέξανδρου Αργυρού, συνιδρυτή της νεοφυούς Moonfare με έδρα στο Βερολίνο. Η εταιρεία του έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα private equity παγκοσμίως. «Προσπαθώ να κάνω μια νέα επένδυση κάθε 1-2 μήνες. Εχω επενδύσει σε εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως το quick commerce, proptech, fintech κ.ά., οι οποίες εδρεύουν κυρίως σε Γερμανία, Αγγλία και Αμερική. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχω αρχίσει να επενδύω και σε εταιρείες στην Ελλάδα», δηλώνει.
Εκτός από τον θετικό απόηχο που έχουν ορισμένες επιτυχημένες startups, ένας από τους λόγους που αρκετοί στρέφονται στο angel investing είναι και τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν από την πολιτεία σε αγγέλους επενδυτές. Βάσει αυτών, ο επενδυτικός άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης 50% από το φορολογητέο εισόδημα του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η κοινότητα των angel investors φαίνεται πως αποκτά νέα δυναμική έπειτα και από την πρόσφατη σύσταση του πρώτου ταμείου συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους, Genesis Ventures Fund. Το νέο fund διαχειρίζεται κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, παρέχοντας σε ομάδες καθοδήγηση, δικτύωση με άλλους επιχειρηματικούς αγγέλους αλλά και χρηματοδότηση 100.000300.000 ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι έντονο το ενδιαφέρον στην αγορά για σύσταση επενδυτικών σχημάτων αντίστοιχου αντικειμένου.
Δέσποινα Κόντη Καθημερινή