Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα μεγάλα συγκροτήματα στη χώρα μας «φύτρωσαν» και επιβίωσαν με «λίπασμα» την διαπλοκή, αλλά και τα καινούργια σε παρόμοιο περιβάλλον εκκολάπτονται. Απλώς λιγόστεψε το κρατικό χρήμα και περιορίστηκαν οι σχετικές μπίζνες καθώς τώρα καιροφυλακτούν και οι δανειστές … Τα λέμε αυτά με αφορμή το μπάσιμο του Ιβαν Σαββίδη στο Μέγκα καθώς φαίνεται ότι μόνο αυτό τον ενδιαφέρει και όχι τα ένχαρτα ΜΜΕ του Μπόμπολα που έτσι κι΄αλλιώς δεν έχουν κανένα μέλλον. Λογικό είναι οι υπόλοιποι καναλάρχες να έχουν βγει στα κάγκελα.
Η Καθημερινή σημειώνει ότι «πηγές κοντά στους κ. Μπόμπολα και Σαββίδη υποστηρίζουν ότι το ποσοστό που εξαγόρασε ο δεύτερος δεν ήταν ενεχυριασμένο, κάτι, πάντως, που από τις τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται πλήρως. Τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στην εφημερίδα αναφέρουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι τράπεζες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων και δέχθηκαν έντονη πίεση από κυβερνητικούς παράγοντες για να συναινέσουν στην αγοραπωλησία».
Το έργο «νέα διαπλοκή» αναμένεται, πάντως, να έχει και συνέχεια καθώς ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά ή πρόκειται να το πράξει στο πλαίσιο του πλειστηριασμού που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες για την περιουσία του ΔΟΛ. Η συμμετοχή του ΔΟΛ στο Mega ανέρχεται σε 22,11%. Κάπως έτσι ο «Ρώσος» φαίνεται ότι θα καταφέρει να πάρει το κανάλι. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να το αναστήσει κι΄όλας…
Στην Θεσσαλία δεν χρειάζεται να είσαι Σαββίδης για να κάνεις προσοδοφόρες δουλειές. Φτάνει να έχεις προνομιακές σχέσεις με τους …αγροτοσυνεταιριστές. Στην ΕΑΣ Τρικάλων, όπως θα δείτε και στο σχετικό δημοσίευμα, κάποιος «περιούσιος» ιδιώτης, αγόρασε και (ξανα) πούλησε 3.000 τόνους βαμβακόσπορου χωρίς καν να χρειαστεί να τον μετακινήσει από τις αποθήκες της Ένωσης. Με άλλα λόγια η ΕΑΣ ήταν ο κάτοχος αλλά το προϊόν βγήκε από την πόρτα της με τιμολόγιο αλλουνού. Ξεκούραστες μπίζνες, αλλά όχι για όποιον κι΄όποιον…
Οι Financial Times ασχολούνται με το Ελληνικό λάδι αλλά και των άλλων ελαιοπαραγωγών χωρών της Μεσογείου: «Δεν διανύει μόνο το αργό ένα ταραχώδες 2017. Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο φέτος, καθώς η ξηρασία πλήττει τους μεγάλους ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη Μεσόγειο. Η παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Τυνησία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ισπανία, προβλέπεται να υποχωρήσει απότομα φέτος.
Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 14%, με την ιταλική να αναμένεται να περιοριστεί σχεδόν στο μισό κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Η Ελλάδα είναι πιθανό να σημειώσει πτώση 20%, η Τυνησία 17%, ενώ η Ισπανία -γνωστή στη βιομηχανία ως η «Σαουδική Αραβία του ελαιόλαδου» λόγω του μεγέθους της παραγωγής της- προβλέπεται να εμφανίσει κάμψη 7%.
Η πίεση στην προσφορά και η άνοδος στις τιμές έχουν μετριάσει την ευρωπαϊκή ζήτηση. Η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Κίνα είναι μεταξύ των αγορών όπου οι εισαγωγές ενισχύονται ραγδαία...».
Τα δάνεια Θεσσαλού μεγαλοεπενδυτή, κυρίως στο χώρο των ακινήτων, λέγεται ότι «έφαγαν» γενικό διευθυντή τράπεζας στα κεντρικά της Αθήνας. Αιτία το …αιφνίδιο «κοκκίνισμα» του μισού χαρτοφυλακίου του Θεσσαλού. Μιλάμε για μια κατοστάρα από την οποία «καρφώθηκαν» τα μισά…
Η κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners που πήρε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ για το έργο «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη». Σαββίδης και εδώ…
Καλημέρα σε όλους
Κώστας Τόλης