Μέχρι και οι αθηναίοι καλλιτέχνες αντελήφθησαν ότι η θεσσαλική γη κρύβει επενδυτικούς θησαυρούς. Ο Σάκης Ρουβάς μπορεί να δουλεύει στην show biz αλλά τα χρήματα θα τα ρίξει στα χωράφια της Καρδίτσας όπου ήδη ετοιμάζει μονάδα βιοαερίου και θερμοκήπια με οπωροκηπευτικά. Το κτήμα του θα αποκτήσει και τουριστικό ενδιαφέρον, θα καταφθάνουν «Ρουβίτσες» με λεωφορεία για να δουν τον Σάκη με γαλότσες…
Μεγάλη υπόθεση η ψηφιακή πολιτική για μια χώρα, αλλά θα πρέπει να την εφαρμόζεις στην πράξη. Η κυβέρνηση από το περασμένο έτος θέσπισε διάφορους νόμους, αρκετοί εκ των οποίων βασίζονται στη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων ή, διαφορετικά, ηλεκτρονικών εφαρμογών. Παράδειγμα, για να προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ πρέπει ο ΕΦΕΠΑΕ να αποκτήσει ειδικό λογισμικό, για να λειτουργήσει το νέο ασφαλιστικό, πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα, για να φορολογηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να δημιουργηθεί το μητρώο ιδιοκτητών, για να λειτουργήσει το περιουσιολόγιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί το σχετικό σύστημα, ενώ για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (η καταγραφή τους), θα πρέπει να δημιουργηθεί η σχετική εφαρμογή. Πόσα από αυτά είναι έτοιμα; Δυστυχώς κανένα.
Για την ΕΑΣ Τρικάλων και την περιπέτεια του «άρθρου 99» καλύτερα να μην πούμε περισσότερα και να παραπέμψουμε στην απάντησή μας στην αρχική σελίδα όπου φιλοξενείται και το σχετικό θέμα. Όσο όμως και να προσπαθεί η διοίκησή της να βαφτίσει το κρέας…ψάρι και να το πλασάρει ως νηστίσιμο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και ας ευχηθούμε να μην αποδειχτεί οδυνηρή για παραγωγούς και εργαζόμενους. Όποτε όμως κριθεί αναγκαίο εδώ είμαστε …
Το κράτος αποκτάει ολοένα και περισσότερα ακίνητα από κατασχέσεις και αποποιήσεις κληρονομιών, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους φόρους και τα εγκαταλείπουν. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που παρουσίασε η Alpha Αστικά Ακίνητα στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), «το 2016 οι κατασχέσεις ακινήτων και οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν αυξημένες περίπου κατά 73%. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος από κατασχέσεις, αποποιήσεις, ή εκχωρήσεις, λόγω οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο 10.500 ακίνητα έναντι 6.079 ακινήτων το 2013». Τι γίνονται τα περισσότερα από αυτά; Απλώς απαξιώνονται εγκαταλειμμένα καθώς οι πλειστηριασμοί είναι ελάχιστοι και το ενδιαφέρον περιορισμένο…
Τον Ιούνιο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Παλαιοαφάρσαλα – Καλαμπάκα, προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ. Λέμε αναμένεται, μην το δένετε και κόμπο…
Διευρύνεται το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα το 51,6% των εργαζομένων έχει αμοιβές έως 800 ευρώ καθαρά τον μήνα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αντίστοιχους μισθούς έχει μόνο το 11%. Με μισθούς άνω των 1.000 ευρώ καθαρά αμείβεται το 17,8% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, έναντι του 54,4% στο Δημόσιο. Τα στοιχεία δείχνουν αφενός μεν ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν ταχύτερα απ’ ό,τι στον δημόσιο, παρά τις μεγάλες περικοπές και στους δημοσίους υπαλλήλους, αφετέρου δε την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Και δυστυχώς το «έργο» ακόμα δεν τελείωσε..
Καλημέρα σε όλους
Κώστας Τόλης