Τεράστια αλλαγή στην οικονομία της Θεσσαλίας σηματοδοτεί η δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όπως αυτή αποκαλύπτεται από το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου και πρόκειται να συμβεί ταυτόχρονα και σε άλλα εννιά περιφερειακά λιμάνια τη χώρας. Κερδισμένη από την αξιοποίηση δεν θα βγει μόνο η τοπική επιχειρηματικότητα και οι επιχειρήσεις που τώρα χρησιμοποιούν κυρίως τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη για την διακίνηση των εμπορευμάτων τους, αλλά και το ίδιο το κράτος από τα φορολογικά έσοδα που θα του αποφέρει η αλματώδης άνοδος του τζίρου. Και αυτό γιατί στα χέρια ιδιωτών που ενδιαφέρονται να έχουν ευχαριστημένους πελάτες θα εκλείψουν οι κρατικές και συντεχνιακές «αγκυλώσεις» που κρατούν καθηλωμένο το λιμάνι της Θεσσαλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παλιότερα, μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παρακαλούσε, κυριολεκτικά, χειριστή γερανού στο λιμάνι του Βόλου να της ξεφορτώσει κάποια κοντέινερ σε ημέρα αργίας γιατί το πλοίο της έπρεπε να αναχωρήσει. Ως γνωστόν τα καράβια ταξιδεύουν και τις αργίες…
Τα πάνω κάτω στην αγορά κατοικίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες έχει φέρει η αλματώδης ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων σπιτιών σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Στις τουριστικές συνοικίες της Αθήνας, αλλά και σε δημοφιλή θέρετρα της χώρας, όπως είναι το Πήλιο, τα διαθέσιμα διαμερίσματα για μακροχρόνιες ενοικιάσεις είναι δυσεύρετα και με υψηλά ενοίκια. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας, το κράτος δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κανόνες λειτουργίας, αλλά και φορολόγησης του εισοδήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία.
Η ΔΕΗ πουλάει τις απαιτήσεις της για να επιβιώσει, άλλωστε αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανή να τις εισπράξει μόνη της. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να γεμίσει τα άδεια της ταμεία. Η εκπόνηση του σχεδίου προείσπραξης ρευστότητας μέσω της μετατροπής απαιτήσεων σε ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές σε χαμηλή τιμή και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων έχει ανατεθεί στην PWC. Οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος εξακολουθούν να κινούνται στο αστρονομικό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, σχεδόν το μισό του τζίρου της, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της προς τρίτους ξεπερνούσαν τα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016…
Την αύξηση του αριθμού των Κυριακών από 8 που ισχύει σήμερα σε 32 για μεγάλες περιοχές των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκεί όπου δραστηριοποιούνται κατά βάση μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι και βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα, περιλαμβάνει τελικά ο συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τι ακριβώς θα συμβεί στη Θεσσαλία με το θέμα αυτό; Ότι αποφασίσει ο Αγοραστός και οι αντιπεριφερειάρχες του κάθε νομού οι οποίοι θα υπογράψουν και την τελική απόφαση. Μάλλον θα τους χρειαστούν πολλές ασπιρίνες…
Η ωμή παρέμβαση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στα πολιτικά πράγματα της χώρας δείχνει ότι η εγχώρια διαπλοκή τείνει να μεταλλαχτεί με συνέπειες απρόβλέπτες για τον τόπο. Το φαινόμενο περιγράφει εξαιρετικά στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς:
«Η χώρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η «ουκρανοποίησή» της δεν είναι, πλέον, ένα θεωρητικό, απόμακρο σενάριο. Η ενημέρωση και τα δημόσια πράγματα είναι πολύ πιθανό να ελέγχονται κάποια στιγμή από μια ομάδα νέων ολιγαρχών, που θα κάνουν κάποιους να νοσταλγήσουν τους απερχόμενους άρχοντες της περιώνυμης διαπλοκής. Τους παλαιούς νταβατζήδες ενδέχεται να αντικαταστήσουν νέοι, πιο άγριοι. Η κυβέρνηση μοιάζει να κάνει το λάθος που έκαναν και άλλοι πριν από αυτήν. Πιστεύει ότι μπορείς να κάνεις συμφωνίες στήριξης με τέτοιους ανθρώπους…. Αφήστε που χόμπι των περί ων ο λόγος είναι να τσακώνονται μεταξύ τους σαν να βρίσκονται σε σαλούν από παλιά καουμπόικη ταινία. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί κινδυνεύουν από αδέσποτες στο πλαίσιο ενός καλού καβγά. Οποιος, μάλιστα, κάνει το λάθος να πιστέψει ότι μπορεί να γίνει σερίφης στο σαλούν της άγριας διαπλοκής, γρήγορα ανακαλύπτει ότι στο τέλος τρώει ξύλο από όλους μαζί. Δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα...».
Καλημέρα σε όλους
Κώστας Τόλης