Μελαγχολικά τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας για την «συντριβή» της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, όπως τα επεξεργάστηκε η Μαρία Μίχου για το thessaliaeconomy.gr: Πάνω από 3.500 επιχειρήσεις «σβήστηκαν» από τον επιχειρηματικό χάρτη της Λάρισας, μέσα σε μια επταετία κρίσης και ύφεσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, από το 2010 ως και το 2016, κατά μέσο όρο, έκλειναν περίπου 500 εταιρείες τον χρόνο. Μετά την καταστροφική τριετία 2012-2014, ακολούθησε η αβεβαιότητα του 2015 που έριξε στα «τάρταρα» την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στον τομέα της μεταποίησης (βιομηχανία-βιοτεχνία) οι εγγραφές στο Επιμελητήριο Λάρισας ήταν μόλις 6 (!), για όλη τη χρονιά…

Τα πρώτα στοιχεία για το 2017 είναι ελπιδοφόρα, δηλαδή το ισοζύγιο είναι θετικό, με το τμήμα των Υπηρεσιών να καταγράφει τις περισσότερες νέες εγγραφές. Σήμερα (2017), οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Επιμελητήριο Λάρισας ανέρχονται σε περίπου 15.200. Επτά χρόνια πριν, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ήταν 18.700… 

Την ώρα που «κλαίμε» για την χαμένη επιχειρηματικότητα έρχεται η συμπεριφορά του κράτους απέναντι σε εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού, στην Αττική, να μας θυμίσει μια από τις βασικές αιτίες που φτάσαμε ως εδώ:

Το Δασαρχείο Πειραιά εξακολουθεί να καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, με κάθε δυνατό τρόπο. Η εν λόγω υπηρεσία, στην οποία υπάγεται διοικητικά η έκταση, έχει αρνηθεί έως σήμερα να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισμού, επικαλούμενη διάφορες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Και όσοι νόμισαν ότι το θέμα θα έκλεινε μετά την τελευταία εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο αρμόδιος υπάλληλος ζήτησε και πήρε …δεκαπενθήμερη άδεια. Το ίδιο έπραξε και ο αναπληρωτής του! Έτσι, η όποια απόφαση αναβάλλεται μέχρι την επιστροφή τους στην υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση του Ελληνικού θα αποφέρει 70.000 νέες θέσεις εργασίας και σταθερή ροή εσόδων στο Ελληνικό κράτος. Όλα αυτά βέβαια όταν επιστρέψουν στο γραφείο και υπογράψουν την σχετική άδεια οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Πειραιά…

Δεν κάνει μόνο αυτά το Δημόσιο κάνει και άλλα. Την ώρα που στην αγορά «κλαίνε τα πουλιά για αέρα και τα δένδρα για νερό» καθώς δεν κυκλοφορεί χρήμα, τα ληξιπρόθεσμα προς προμηθευτές έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2017 στα 5.048 δισ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο στους προμηθευτές αφορά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Για παράδειγμα, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, o μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ξεχάσει να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή περίπου 1.663 ημέρες! 

Μαζί με τις απλήρωτες αιτήσεις ΦΠΑ που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν οφειλές επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ που εντάσσονται στα κρυφά χρέη, καθώς δεν έχουν κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τους φορείς που έχουν πραγματοποιήσει τις δαπάνες…

Καλό Σαββατοκύριακο

Κώστας Τόλης