Αν φτιάξει το κλίμα και η κατάσταση στην οικονομία κάποτε σταθεροποιηθεί, η θεσσαλική ύπαιθρος έχει να περιμένει πολλά. Τα περιθώρια ανάπτυξης σε οργανωμένες καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων είναι τεράστια. Οι τράπεζες το έχουν ήδη διαβλέψει και εξοπλίζονται με «αγροτικά τμήματα» τα οποία θα αναλάβουν να τρέξουν μικρομεσαίες επενδύσεις του είδους. Λέγεται όμως ότι και μεγάλα επενδυτικά fund καλοβλέπουν την ελληνική αγροτική οικονομία, της οποίας η Θεσσαλία αποτελεί βασικό τμήμα. Υπάρχουν ξένα «παρκαρισμένα» κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή καθώς εκτιμούν ότι ο θεσσαλικός κάμπος κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες. Θα μπορούσε κάποια στιγμή να εξελιχθεί σε λαχανόκηπο της Ευρώπης. Κουράγιο...
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν έχει ακόμη κλείσει η αξιολόγηση, αναρωτιέται το Bankingnews,gr και δίνει ίσως την πιο πειστική απάντηση στα σενάρια: «...ένας βαθύτερος λόγος, πολύ πιο ανησυχητικός, έχει να κάνει με τον φόβο της κυβέρνησης ότι θα χάσει την δεδηλωμένη, κινδυνεύει να χάσει από 2 έως 4 βουλευτές εάν τελικώς περάσει το σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ζητούν δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ που ηγείται της διαπραγμάτευσης». Μόνο που στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να μη χάσει την δεδηλωμένη και την εξουσία κινδυνεύει να στείλει την αγορά στον άλλο κόσμο…
Αφού αναφερθήκαμε στην αγορά και στα όσα βιώνει, αρκεί να επισημάνουμε απλώς τις νέες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής. Υπολογίζεται ότι 18.700 επιχειρήσεις –κυρίως μικρές στον κλάδο του εμπορίου– και 34.000 θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2017 βρίσκονται με το …ένα πόδι στον τάφο. Η μείωση του τζίρου, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια και οι οφειλές προς Δημόσιο αλλά και προμηθευτές, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τους αυτοαπασχολούμενους κατά βάση να επιλέγουν είτε την πλήρη διακοπή είτε τη μετάβαση στην «γκρίζα ζώνη» της αδήλωτης εργασίας.
Τα λέγαμε και τις προάλλες για την Intrakat και τις δουλειές που κλείνει οι οποίες αποδεικνύονται ευεργετικές και για το εργοστάσιο της Λάρισας. Η χθεσινή όμως σπάει …ταμεία. Το deal των 257 εκ. ευρώ με την Fraport δεν έχει προηγούμενο. Στο άκουσμα της είδησης η μετοχή εκτινάχτηκε στο 30%. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η αποτίμησή της στο ταμπλό είχε πέσει στα 12 εκ ευρώ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποδεικνύεται μεγάλος γερόλυκος…
Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς θα μπουν σύντομα για καλά στη ζωή του Έλληνα. Χθες ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και ειδικότερα δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων με χρήση οπτικών ινών. Ο νέος νόμος προβλέπει και άλλες ενδιαφέρουσες καινοτομίες όπως τη δημιουργία μητρώου δικτύων, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος ανάπτυξης δικτύων. Κύριος στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους εγκατάστασης καλωδιώσεων οπτικών ινών. Ετσι κάθε φορά που κάποιος δημιουργεί ορύγματα στους δρόμους για την τοποθέτηση σωληνώσεων, κατασκευής δρόμου κ.ο.κ. ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους που θέλουν να τοποθετήσουν καλώδια ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Επίσης, ο νέος νόμος περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν να καταστήσουν έτοιμες τις νέες κατοικίες να υποδεχθούν ευρυζωνικές υποδομές πολύ υψηλών ταχυτήτων. Ετσι όλες οι άδειες ανέγερσης νέων οικοδομών ή ριζικής ανακαίνισής τους θα περιλάβουν υποχρεωτικά την πρόβλεψη δημιουργίας υποδομής ανάπτυξης οπτικών ινών στο εσωτερικό τους.
Καλό Σαββατοκύριακο
Κώστας Τόλης