Η χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Vivartia αποκαλύπτει μια ιστορική ανατροπή  στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα. Η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα με πωλήσεις 287,5 εκ. ευρώ το 2016, βρίσκεται πλέον πίσω από τον Θεσσαλικό όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία ο οποίος αντιστοίχως το ίδιο διάστημα «κράτησε» σε πωλήσεις πάνω το ψυχολογικό όριο των 300 εκ. ευρώ. Επομένως, αν εξαιρεθεί η ΦΑΓΕ η οποία καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της  στα εργοστάσια γιαούρτης στις ΗΠΑ, η τρικαλινή επιχείρηση των αδερφών Σαράντη με τις μπράντες Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ, Ροδόπη κ.λ.π. γίνεται η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία γάλακτος. Η Θεσσαλία της αξιέπαινης επιχειρηματικότητας είναι εδώ, ακόμα και σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς για την οικονομία της χώρας…

Κακά τα μαντάτα στον κάμπο. Τον κίνδυνο νέων περικοπών στη σύνταξή τους ή της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα εκατομμύριο πολίτες, πολλές χιλιάδες εκ των οποίων ζουν στη Θεσσαλία.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι νέοι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα υποστούν μείωση σύνταξης κατά 60%. Σύμφωνα  με την Καθημερινή, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και όσοι ασχολούνται με περιστασιακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς διάθεση βιοπορισμού, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να καταβάλουν και εισφορές για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία. Το δίλημμα είναι είτε να διακόψουν την ενασχόλησή τους με τις αγροτικές δραστηριότητες και να χάσουν παράλληλα τις επιδοτήσεις είτε να συνεχίσουν ως αγρότες και να λάβουν μειωμένη σύνταξη κατά 60%. Ακόμα και γλάστρες να δηλώσεις ότι φροντίζεις, θα πληρώσεις… 

Επενδύσεις ύψους 268 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα κατά την περίοδο 2017-2022, ώστε να επιτύχει ταχεία οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά η PwC. Να φωνάξετε και τον δασάρχη που εντόπισε το δάσος στο πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού για να βάλει ένα χεράκι ώστε να τις μαζέψουμε πιο γρήγορα…

Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν από τον Μάιο σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, αλλά ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν υπάρχουν παντού καθώς καθυστέρησε ο νέος νόμος για τις δημοπρασίες στις παραλίες. «Το πρόβλημα είναι ότι άργησε να εκδοθεί το ΦΕΚ. Ευτυχώς υπάρχει το διευκρινιστικό ότι η 23η Ιουνίου είναι η καταληκτήρια ημερομηνία για τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Αυτό συνεπάγεται αγωνία και πολλές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα τα καταφέρουμε», σχολιάζει ο δήμαρχος Αλοννήσου. Ευτυχώς οι βορειοευρωπαίοι αντέχουν και χωρίς ομπρέλες…

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την κατάργηση του ειδικού επιδόματος για νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας, ηλικίας 20 - 29 ετών. Πρόκειται για επίδομα που το τελευταίο έτος έλαβαν 3.500 νέοι. Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, η κατάργησή του έρχεται σε μια εποχή που οι νέοι μας μεταναστεύουν μαζικά. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως και τις 18 Μαΐου 2017 θα διεκπεραιωθούν κανονικά και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά του επιδόματος για όλο το διάστημα που το δικαιούνται. Από εκεί και μετά τέλος, προφανώς ήρθε η ανάπτυξη…

Καλό Σαββατοκύριακο

Κώστας Τόλης