O Επιμελητηριακός θεσμός έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό εκ βάθρων και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα. Το γνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι που τον υπηρετούν. Σηκώνει βέβαια αρκετή συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν, οι οποίες θα κινούνται φυσικά προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και της ανακούφισης από τη μείωση της καταβολής των όποιων εισφορών. Αυτό μάλλον απέχει πολύ από την κυοφορούμενη δημιουργία επιπλέον φορέων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ως περιφερειακά «καπέλα» στα ήδη λειτουργούντα Επιμελητήρια σε κάθε νομό.
Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που η Θεσσαλία θα πρέπει να αποκτήσει ένα πέμπτο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο το οποίο θα έχει συντονιστικό ρόλο επί των ήδη υπαρχόντων; Στη σημερινή εποχή που τα πάντα διακινούνται ψηφιακά τι ακριβώς θα εξυπηρετούν τα πέντε Επιμελητήρια; Η Θεσσαλία θα πρέπει να αποκτήσει ένα ισχυρό περιφερειακό Επιμελητήριο που να καλύπτει τις ανάγκες των τεσσάρων νομών κατά τρόπο αποτελεσματικό, καταργώντας την γραφειοκρατία και τα υψηλά κόστη που αναπόφευκτα παράγουν τα τέσσερα (συν ένα) Επιμελητήρια ταυτόχρονα.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές – εκπρόσωποι των Επιμελητηριακών φορέων να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, απεργάζονται νομοθετικά την αύξηση των μονάδων με την δημιουργία ενός ακόμα Επιμελητηρίου «τρούλου» στα ήδη υπάρχοντα. Νομίζουμε ότι κάνουν λάθος...
«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί κατοικιών για χρέη άνω των 400.000 ευρώ. Έπειτα από εξάμηνη αποχή η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς των τραπεζών και του Δημοσίου, μόνο όμως για μεγάλες οφειλές. Σημειώνεται ότι λόγω της πολύμηνης αποχής οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί φθάνουν πλέον τους 3.120, από 600 που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου. Για την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης οι συμβολαιογράφοι προσβλέπουν στη δημιουργία της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι δύσκολο πάντως να τεθεί σε λειτουργία πριν από το φθινόπωρο…
Οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές «εξαφάνισαν» τα μπλοκάκια και προκαλούν τρύπα όχι μόνο στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και του προϋπολογισμού, σημειώνει η Καθημερινή. Μόλις 12.000 μπλοκάκια, δηλαδή εργαζόμενοι με έναν ή δύο εργοδότες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, ξεπερνούν τις 100.000. Αυτό σημαίνει πως είτε απολύθηκαν, είτε εργάζονται ανασφάλιστοι, είτε έχουν επωμισθεί το συνολικό κόστος των εισφορών και ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι δύο πρώτες περιπτώσεις, δηλαδή η απόλυση και η «μαύρη» εργασία, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων, εισπραττόμενα με τη μορφή παρακράτησης (20%), είναι μειωμένα κατά 150 εκατ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας και να τονώσουν τα έσοδα από φόρους και εισφορές, τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν σε στοχευμένους ελέγχους στην Αττική από μεικτά κλιμάκια με στελέχη του ΣΔΟΕ, της Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΕΦΚΑ.
Την ιδέα δημιουργίας μιας Τράπεζας Γης, στην οποία οι καταθέσεις θα είναι αναξιοποίητες γαίες, ανέλυσε μιλώντας στο thessaliaeconomy.gr, ο Αθανάσιος Σκορδάς, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, επικεφαλής της κίνησης Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο:
«Άνθρωποι που κληρονόμησαν 5-10 στρέμματα γης, όμως επειδή ο κλήρος αυτός είναι μικρός και δεν μπορεί να γίνει παραγωγικός, ή λόγω άλλης επαγγελματικής εξέλιξης, κάποιοι εγκατέλειψαν τη γη τους, όλες αυτές οι γαίες θα μπορούσαν να «κατατίθενται», με κάποιο ετήσιο μίσθωμα, σε μια Τράπεζα Γης. Στη συνέχεια, αυτή η τράπεζα, αφού συλλέξει ιδιοκτησίες όμορες ή κοντινές, να μπορεί να απευθύνεται σε ομάδες παραγωγών ή επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα ή ακόμη και σε ανέργους που θέλουν να στραφούν στην πρωτογενή παραγωγή και να δίνει σε όλους αυτούς, με αντίστοιχο τίμημα, εκτάσεις για να καλλιεργηθούν. Αυτό είναι κάτι πολύ απλό να γίνει σε πρακτικό επίπεδο. Kαι δεν έχει σχέση ούτε με κόμματα, ούτε με ιδεολογίες. Έχει να κάνει με πρακτικές λύσεις και απλή λογική».
Νομίζουμε ότι η τελευταία δεν περισσεύει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας…
Καλημέρα σε όλους
Κώστας Τόλης