Στην περαιτέρω διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της προχωράει η ∆ΕΗ, η οποία ανακοίνωσε χθες, λίγο πριν από τη δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων α΄ εξαµήνου του 2024, µία ακόµη εξαγορά στη Ρουµανία.

Συγκεκριµένα, ανακοίνωσε τη σύναψη δεσµευτικής συµφωνίας αγοραπωλησίας µε την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από τη Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σηµαντικού χαρτοφυλακίου της ΑΠΕ στη Ρουµανία, το οποίο περιλαµβάνει έργα συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατ., η οποία, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της εταιρείας, «είναι αντίστοιχη µε προηγούµενες συναλλαγές στην αγορά και µε το τίµηµα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρµογές». Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του οµίλου ∆ΕΗ στη Ρουµανία και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, µέσω της προσθήκης ενός σηµαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαµβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, µικρών υδροηλεκτρικών σταθµών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας µπαταριών 6 MW και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συµφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ∆ΕΗ στη Ρουµανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς του οµίλου ∆ΕΗ θα ανέλθει σε 5,3 GW. Η χρηµατοδότηση της εξαγοράς είναι δοµηµένη έτσι ώστε να είναι σύµφωνη µε τη χρηµατοοικονοµική πολιτική του οµίλου ∆ΕΗ και να παραµένει εντός του στόχου αναφορικά µε το ανώτατο όριο µόχλευσης του οµίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, έως το τέλος του 2024, ο όµιλος ∆ΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατ. σε ετήσια βάση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσµατα α΄ εξαµήνου, στα οποία καταγράφεται ισχυρή λειτουργική κερδοφορία που επιβεβαιώνει την πορεία επίτευξης του στόχου για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024. Τα προσαρµοσµένα EBITDA στο πρώτο εξάµηνο του έτους διαµορφώθηκαν στα 927 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 57% σε σύγκριση µε το α΄ εξάµηνο του 2023. Στη θετική αυτή εξέλιξη, σύµφωνα µε τη διοίκηση της εταιρείας, συνέβαλαν η αυξηµένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανοµής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουµανία. Τα προσαρµοσµένα καθαρά κέρδη διαµορφώθηκαν στα 228 εκατ. έναντι 84 εκατ. το α΄ εξάµηνο 2023 και τα προσαρµοσµένα καθαρά κέρδη µετά την αφαίρεση των δικαιωµάτων µειοψηφίας σε 179 εκατ. από 78 εκατ. το α΄ εξάµηνο 2023.

Τα έσοδα από συνολικές πωλήσεις του οµίλου ∆ΕΗ στο α΄ εξάµηνο του έτους διαµορφώθηκαν στα 4,026 δισ. ευρώ έναντι 3,582 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάµηνο του 2023 (αύξηση 12,4%) και είναι αξιοσηµείωτη σε αυτή την εξέλιξη η συνεισφορά των εσόδων από πωλήσεις φυσικού αερίου και λοιπές πωλήσεις, οι οποίες υποκατέστησαν τις απώλειες κατά 6% των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριµένα, τα έσοδα από πωλήσεις φυσικού αερίου είναι αυξηµένα κατά 592,1% έναντι του α΄ εξαµήνου το 2023 (στα 113,8 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από λοιπές πωλήσεις αυξηµένα κατά 134% (στα 943 εκατ. ευρώ από 403,3 εκατ. ευρώ). Πηγές της ∆ΕΗ αποδίδουν την αύξηση αυτή κατά ένα ποσοστό από τις πωλήσεις εµπορευµάτων της «Κωτσόβολος» που δεν υπήρχε πέρυσι στο χαρτοφυλάκιο της ∆ΕΗ και κατά ένα ποσοστό από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και τα έσοδα από τη χρήση δικτύου διανοµής.

Το µέσο µερίδιο της ∆ΕΗ στην προµήθεια µειώθηκε το α΄ εξάµηνο του 2024 στο 50% από 58% το α΄ εξάµηνο του 2023 κυρίως λόγω της µείωσης του µεριδίου στους πελάτες υψηλής τάσης. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το µέσο µερίδιο της ∆ΕΗ στην Ελλάδα µειώθηκε στο 33% το α΄ εξάµηνο 2024 από 37% το α΄ εξάµηνο 2023, µείωση που ουσιαστικά οφείλεται στη χαµηλότερη λιγνιτική παραγωγή, καθώς η ∆ΕΗ συνεχίζει το πλάνο της για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2026. Τη βεβαιότητα ότι η ∆ΕΗ θα πετύχει τον στόχο της για EBITDA ύψους 1,8 δισ. στο τέλος του έτους εξέφρασε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα εξαµήνου.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή