Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανοίγει ο δρόμος για τα διμερή συμβόλαια (PPAS) προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ενεργοβόρων βιομηχανιών. Η διάταξη ικανοποιεί κατά το ήμισυ το αίτημα της βιομηχανίας για σύναψη διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης και virtual. Σύμφωνα με την τροπολογία, από 1ης Μαρτίου και το αργότερο από 10 Μαρτίου θα εξαιρούνται από το πλαφόν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που προέρχονται από την πώληση ποσοτήτων ενέργειας από ΑΠΕ μέσω συμβάσεων με ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε χθες εξάλλου ένα ακόμη μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Οπως είπε, σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης (χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, χάρτου, γυαλιού κ.λπ.) και δεν έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών αλλά και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με ηλεκτροπαραγωγούς, θα επιδοτούνται για την ενέργεια που καταναλώνουν με το ποσό των 50 ευρώ/mwh για όλο το 2023. Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

Με διάταξη της ίδιας τροπολογίας μειώνεται το ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/mwh που επιβλήθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο τον Νοέμβριο του 2022. Η νέα τιμή ορίζεται σε 5% του αριθμητικού μέσου όρου, εκφρασμένου σε δύο δεκαδικά, των ημερήσιων μέσων τιμών του TTF, για τον μήνα παράδοσης και δεν θα ξεπερνάει τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με άλλη διάταξη θεσπίζεται εκ νέου η φορολόγηση των προμηθευτών ενέργειας για τυχόν υπερβάλλοντα κέρδη για την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2022. Η προς φορολόγηση περίοδος δεν περιλαμβάνει τελικά τον Ιανουάριο του 2023, που είχε ανακοινώσει προσφάτως ο υπουργός Κώστας Σκρέκας για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην υλοποίηση του μέτρου βάσει της αρχικής θεσμοθέτησής του.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει την καταβολή του 60% της έκτακτης εισφοράς έως τις 31 Μαρτίου και την είσπραξη του υπόλοιπου 40% στο τέλος της ισχύος του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους των εσόδων από τους προμηθευτές, δηλαδή το 2023. Η τροπολογία προβλέπει επίσης την προκήρυξη προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων πράσινης οικονομίας για την παροχή ενισχύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα κατασκευής και παραγωγής νέου μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της οικονομίας χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο πλαίσιο δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Προβλέπεται, επίσης, πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα. Οι σχετικές δράσεις θα προκηρύσσονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών.

Στις πάμπολλες, τέλος, ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ενεργειακό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη και για διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών το ΥΠΕΝ, ξεχωρίζει το απαγορευτικό που βάζει σε νέες μονάδες φυσικού αερίου παράλληλα με το παράθυρο που ανοίγει για τη μετατροπή υφιστάμενων αδειών σε άδειες για συστήματα αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 52 προβλέπει ότι άδειες που έχουν εκδοθεί, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προσφορά σύνδεσης, παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν, ενώ δεν εκδίδονται νέες άδειες με την έναρξη ισχύος του νόμου. Μονάδες που διαθέτουν προσφορά σύνδεσης αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία μπορούν έως τις 30 Ιουνίου 2023 να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ενέργειας με ισχύ που δεν θα υπερβαίνει το ήμισυ ισχύος της υφιστάμενης άδειας.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή