Στην από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 69,7 MW συμφώνησαν και προχωρούν η ΔΕΗ (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και η Volterra, θυγατρική του ομίλου AVAX.
Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 45% των μετοχών δύο εταιρειών (SPV) της Volterra που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα η μία, δύο αιολικά πάρκα στην Αιτωλοακαρνανία ισχύος 16 MW που ήδη λειτουργούν με FiP 98 ευρώ/MWh και η άλλη, δύο αιολικά πάρκα στη Βοιωτία, το ένα ισχύος 42,9 MW με FiP 98ευρώ/ MWh και το άλλο 10,8 MW με FiP 56,45 ευρώ/MWh, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.
Η σύμπραξη αυτή, με σημαντικά οφέλη για αμφότερες τις εταιρείες σύμφωνα με τη ΔΕΗ, δημιουργεί το κλίμα και τις συνθήκες και για άλλες παρόμοιες μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ τους στον τομέα των ΑΠΕ. Με το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για 15πλασιασμό της διαθέσιμης ισχύος της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, και για διαθέσιμη ισχύ 600 MW μέχρι το 2022 συνέδεσε την εν λόγω επιχειρηματική πρωτοβουλία ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μία από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέφρασε από την πλευρά της Volterra o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πάνος Νίκου. «Με τον τρόπο αυτόν η Volterra ευελπιστεί να επιταχύνει την επίτευξη του στρατηγικού της σχεδιασμού για την ενίσχυση της ανάπτυξής της στον τομέα της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Το άριστο κλίμα που επικράτησε καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ, μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και ευθύνη για ανάλογες στρατηγικές συμφωνίες στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ΔΕΗ λειτουργεί σήμερα συνολικά λιγότερα από 160 MW ΑΠΕ –κατέχοντας ένα μερίδιο της τάξης μόλις του 2,9% της αγοράς– και το επενδυτικό της πρόγραμμα προβλέπει αύξηση στα 500 ΜW μέχρι το 2020.
Το σύνολο των επενδύσεων ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτές αναλύονται σε 300 MW αιολικά, σε 150 MW υδροηλεκτρικά, σε 30 MW βιομάζα και γύρω στα 20 MW γεωθερμία. Ο σχεδιασμός στο νέο business plan της εταιρείας, που καταρτίστηκε με τη συνδρομή της McKinsey, προβλέπει συνολική εγκατάσταση ισχύος 2,5 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030, ποσό που αντιστοιχεί στον 15πλασιασμό της σημερινής ισχύος της στον κλάδο.
Xρύσα Λιάγγου Καθημερινή