Δύο ιστορικοί συνεταιρισμοί της Μαγνησίας, η Ένωση Βόλου (ΕΒΟΛ) και ο «Ζαγορίν» των μηλοπαραγωγών του Ανατολικού Πηλίου, ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους συνεταιρισμούς της χώρας και δημιουργούν μια ισχυρή εταιρία, εξαγωγικού χαρακτήρα.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, ωστόσο, θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές γνωστών ελληνικών προϊόντων, που σήμερα προσπαθούν μόνα τους να επιβιώσουν στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Η εταιρεία εξαγωγικού χαρακτήρα που θα δημιουργηθεί, θα έχει την επωνυμία «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», με εμπορικό σήμα «COΝGREXPO» και θα τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), την πάλαι ποτέ ΠΑΣΕΓΕΣ. Ίσως στο μέλλον να δούμε και άλλες τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως την οινοποιητική «Δήμητρα» της Ν. Αγχιάλου, να συμμετέχουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ έχει αναθέσει στην εταιρεία «Ernst & Young» την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, στην οποία θα περιγράφονται βήμα-βήμα οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, όπως ο τρόπος που θα στηθεί η εταιρεία, το οργανόγραμμα, οι αγορές – στόχοι, οικονομοτεχνική μελέτη κ.ά. Πρότυπα της εξαγωγικής εταιρείας θα είναι αντίστοιχες οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, που λειτουργούν χρόνια και έχουν αποτελεσματικότητα στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η «Ernst & Young» αναμένεται να ολοκληρώσει την εκπόνηση της μελέτης τον Σεπτέμβριο και κατόπιν θα συσταθεί η εταιρεία, εγχείρημα που φέρεται να στηρίζει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, που θα ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, θα μετέχουν 20 μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας, μεταξύ των οποίων η ΕΒΟΛ και ο «Ζαγορίν».
Η «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ» θα εξάγει αρχικά ελαιόλαδο, νωπά φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, σταφίδα, κάστανα, προϊόντα δηλαδή που έχουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους εκτός χώρας. «Στόχος είναι η συνένωση δυνάμεων για τον περιορισμό του κόστους εξαγωγών, την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας», δηλώνει στη «Θ» ο γενικός διευθυντής του «Ζαγορίν» Διον. Βαλασσάς. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο εγχείρημα, είναι ο συνεταιρισμός να έχει εξαγώγιμο προϊόν και ποσότητες που να μπορούν να υποστηρίξουν τη ζήτηση που θα παρουσιαστεί στις αγορές. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, θα μπορούν να συμμετέχουν και συνεταιρισμοί με μετοχικό κεφάλαιο από 5.000 μέχρι 30.000 ευρώ, που θα συνάπτουν ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις με την εξαγωγική εταιρεία.
«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου συμμετέχει ως μέλος στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Η ΕΘΕΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για τη σύσταση μιας εξαγωγικής εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στις εξαγωγές των αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ άλλων συνεταιρισμών της χώρας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της CONGREXPO και θα στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα. Κανένας συνεταιρισμός της χώρας δεν αποκλείεται από αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ θα μπορέσουν τα ελληνικά συνεταιριστικά προϊόντα να αποκτήσουν την αξία που τους αναλογεί, καθόσον πρόκειται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και κατ’ επέκταση, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές, που σήμερα έχουν μερικώς ή καθόλου παρουσία», τονίζει μεταξύ άλλων στη «Θ» ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Στ. Διακομής. Πλέον τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και όχι μόνον τα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα διατίθενται στις διεθνείς αγορές συντεταγμένα και θα επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και δεν θα είναι απομονωμένα. Η «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ» θα μπορεί να συνομιλεί με μεγάλες «αλυσίδες» σούπερ μάρκετ και να επιτυγχάνει είσοδο των προϊόντων στα ράφια τους ευκολότερα, σε αντίθεση με σήμερα, όπου τα ελληνικά αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα χάνονται κυριολεκτικά στην αφάνεια… Το εγχείρημα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ φέρεται να έχει και τη στήριξη του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με έρευνα, δύο στους δέκα καταναλωτές στην Ελλάδα γνωρίζουν τι σημαίνει προϊόν ΠΟΠ και ΠΓΕ…
Ποιοι είναι ΕΒΟΛ και Ζαγορίν
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου ιδρύθηκε το 1926 και είναι το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από τον Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου. Το 1952 ιδρύεται από την Ένωση η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην αγορά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Το 1985 ο Συνεταιρισμός μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώνεται και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρει το αυτοκόλλητο που το κάνει ξεχωριστό. Το 1996 έρχεται η αναγνώριση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σταύρος Δημόπουλος, Θεσσαλία