Ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου αφιερώνεται στην έκθεση των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας που βρίσκεται σε διαβούλευση: Οπως αναφέρουν, ο ρυθμός εξάντλησης των υπόγειων αποθεμάτων είναι τέτοιος που, ακόμη κι αν όλοι οι αγρότες στρέφονταν στη στάγδην άρδευση μέσα στην επόμενη διετία και οι υδροβόρες καλλιέργειες μειώνονταν κατά 50% μέσα στην επόμενη εξαετία, η εκτεταμένη υφαλμύρινση των υπόγειων αποθεμάτων περί το 2030 δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Επομένως, η καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση θα ήταν να υλοποιηθεί (σ.σ. παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα) η εκτροπή του ποταμού Αχελώου. Με την παρέμβαση αυτή θα επιτραπεί στον υπόγειο υδροφορέα του Αλμυρού να αρχίσει να επαναφορτίζεται και να αποκαταστήσει τα επίπεδα των υπόγειων αποθεμάτων σε βιώσιμο βαθμό. Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός αφορά 300 εκατ. κυβικά μέτρα (μέσω της εκτροπής), παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να εκτραπούν έως και 600 εκατ. κυβικά», αναφέρει η μελέτη.
Οι μελετητές εκτιμούν ότι θα ήταν απαραίτητος ένας εκτεταμένος επανασχεδιασμός της αρδευτικής υποδομής στη Θεσσαλική περιφέρεια και ότι της εκτροπής θα πρέπει να προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες στις επηρεαζόμενες περιοχές ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα της εκτροπής έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε φορές έως σήμερα, ενώ πρόσφατα το ΣΤΕ έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικού έργου.
Ωστόσο η άρδευση του κάμπου και η σωτηρία της Θεσσαλίας επιβάλλουν πλεόν την άμεση εκτροπή μέρος των υδάτων του Αχελώου.
Λ.Ε. thessliaeconomy.gr