Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς τελευταία στον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι αγρότες αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
Μια από τις περιοχές, όπου κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία τουλάχιστον μπαίνουν ολοένα και περισσότερα στρέμματα είναι η Καρδίτσα.
Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στην Καρδίτσα, Θωμάς Νταφόπουλος, η καλλιέργεια αναπτύσσεται αργά μεν αλλά σταθερά όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα στην Θεσσαλία.
Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού βιομηχανικής πιπεριάς κυμαίνονται μεταξύ 38-40 λεπτών το κιλό, ενώ οι αποδόσεις ανά στρέμμα, όπως μας είπε, ο κ. Νταφόπουλος, μπορεί να φθάσουν και τους 4 τόνους.
Σύμφωνα με τον κ. Νταφόπουλο, με μια απόδοση 3-4 τόνους το στρέμμα και τις προαναφερθείσες τιμές, η καλλιέργεια είναι βιώσιμη, αν και όπως μας λέει ο ίδιος, το μεγάλο κόστος έχει να κάνει με τα εργατικά, αφού κατά την συγκομιδή απαιτούνται πολλά χέρια και όλα εξαρτώνται από τις συμφωνίες που κάνει με το εργατικό δυναμικό κάθε παραγωγός.
Σημειωτέον ότι η βιομηχανική πιπεριά που παράγεται στην περιοχή αυτή, και όχι μόνον, καταλήγει σε μονάδες επεξεργασίας της βόρειας Ελλάδας μέσω μεσιτών και εμπόρων, αφού προηγηθούν συμφωνίες με τους αγρότες, ενώ μετέπειτα το παραγόμενο τουρσί φεύγει συνήθως για τις αγορές της βόρειας Ευρώπης.
Όπως μας εξομολογείται ο κ. Νταφόπουλος φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές βιομηχανικής πιπεριάς στην Καρδίτσα, καθώς η παρατεταμένη περίοδος καύσωνα και η έλλειψη υδάτινων πόρων έκαναν την πιπεριά πιο κόκκινη, ενώ οι αγορές την ζητούν πράσινη.
Aλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)