Πολλά οινοστάφυλα θα μείνουν ατρύγητα φέτος; Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό φοβούνται οι αμπελουργοί, καθώς ήδη έχουν λάβει τα πρώτα μηνύματα από τα οινοποιεία ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τις ποσότητες και τις τιμές των σταφυλιών που θα παραλάβουν φέτος λόγω των προβλημάτων που έχει φέρει ο κορωνοϊός. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) κ. Στέλιος Μπουτάρης, μιλώντας στην «Καθημερινή», συνιστά ψυχραιμία καθώς υπάρχει ακόμα χρόνος να βελτιωθεί η κατάσταση και να μειωθεί η χασούρα. Παραδέχεται πάντως ότι είναι προβληματισμένος «ειδικά για τις περιοχές της χώρας που στηρίζονται στην πώληση μεγάλων ποσοτήτων ανώνυμου κρασιού».
Τα πρώτα στοιχεία από το μέτρο της απόσταξης κρίσης που έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –απόσυρση δηλαδή ποσοτήτων κρασιού ώστε να γίνουν οινόπνευμα με συγκεκριμένες τιμές ανά είδος– δείχνουν ότι έχει κατατεθεί αίτημα για την απόσυρση 32.000 τόνων οίνου. Τα αποθέματα οίνου πανελλαδικά αυτήν τη στιγμή εκτιμώνται στις 40.000-50.000 τόνους, ωστόσο, το μέτρο της απόσταξης θα αδειάσει μεγάλο μέρος των γεμάτων δεξαμενών των οινοποιείων. Ομως οι οινοποιοί θα είναι διατεθειμένοι να τις ξαναγεμίσουν με τη νέα εσοδεία ή θα προτιμήσουν να μην ξοδέψουν κεφάλαια παραλαμβάνοντας όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες σταφυλιών; «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει γιατί κανέναν δεν συμφέρει ούτε να πέσουν πολύ οι τιμές, ούτε να μείνουν ποσότητες ατρύγητες, διότι θα αποσταθεροποιηθεί η αγορά. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κάθε 15 ημέρες αλλάζουμε σχέδια και πλάνα», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΟ, οινοποιός Γιώργος Σκούρας. Οπως εξηγεί είναι πολύ ανησυχητικό ότι πολλά οινοποιεία του εξωτερικού έχουν μπει στη διαδικασία των προσφορών.
Ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού Vaeni της Νάουσας Γιώργος Φουντούλης είναι πιο απαισιόδοξος στις προβλέψεις του. «Φέτος δεν θα γίνει τρύγος στην έκταση που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σε καμία περίπτωση. Οι δεξαμενές μας είναι γεμάτες από κρασί και δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρουμε ποσότητες γιατί δεν μας συμφέρει. Εμείς έχουμε παραλάβει το σταφύλι πέρυσι 0,60-0,65 ευρώ το κιλό και τώρα μας δίνουν για να αποσύρουμε ΠΟΠ (προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) κρασί 0,75 ευρώ το κιλό. Θα προσπαθήσουμε να αδειάσουμε κάποιες δεξαμενές για να παραλάβουμε μόνο τα σταφύλια των μελών μας», τονίζει. Ο κ. Φουντούλης υπολογίζει ότι οι ποσότητες οινοστάφυλων που θα πάρει φέτος ο συνεταιρισμός θα είναι το 1/5 των ποσοτήτων που συνήθως αγοράζει. «Οι εξαγωγές μας αυτή τη στιγμή έχουν πέσει 90%» προσθέτει.
Ο οινοποιός Ανδρέας Γκίκας από τα Σπάτα Αττικής εξηγεί ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν απορροφήθηκαν ποσότητες κρασιού σε ασκό (το κρασί που δίνεται χύμα στα κέντρα εστίασης) από τα ξενοδοχεία στα νησιά. «Ακόμα και αν αποστάξουν ποσότητες, πολλά οινοποιεία δεν θα θέλουν να φορτωθούν τη νέα εσοδεία γιατί οι προοπτικές για τον χειμώνα δεν είναι καλές. Οσοι αμπελουργοί δεν έχουν σταθερές συνεργασίες με οινοποιεία θα έχουν πρόβλημα. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και θα μειωθούν οι ποσότητες σταφυλιών που θα παραληφθούν φέτος», εξηγεί.
Με επείγουσα προχθεσινή επιστολή της η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση) προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επαναφέρει πιεστικά το θέμα της άτοκης δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις οίνου ώστε να παραλάβουν τα σταφύλια. «Αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών θα είναι καταστροφική, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τις επόμενες χρονιές», τονίζουν.
Τάνια Γεωργιοπούλου