Ευοίωνα στοιχεία για τη ζωική παραγωγή στο νομό Λάρισας, περιοχή με μακραίωνη παράδοση στην κτηνοτροφία, πρώτη σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, με το 30% του ενεργού πληθυσμού κατ’ επάγγελμα αγρότες, περισσότερους από 50.000 απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα, αλλά και ομόφωνο ψήφισμα να μην συναινέσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συμφωνία CETA για τη Φέτα με το τελευταίο SOS να εκπέμπεται, έβγαλε μεταξύ άλλων η πρώτη μέρα, του 32ο Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας.

Το τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Σκοπός του συνεδρίου που πραγματοποιείται από 4-6 Οκτωβρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, είναι, όπως αναφέρει στο Agronews ο πρόεδρος της ΕΖΕ Γεώργιος Ζέρβας, αφενός η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών σε θέματα εκτροφής, διατροφής, γενετικής, και αναπαραγωγής παραγωγικών ζώων, υδατοκαλλιεργειών και ποιότητας προϊόντων ζωικής προελεύσεως, αφετέρου η ενημέρωση του ευρύτερου επιστημονικού γεωτεχνικού δυναμικού της χώρας για τις εξελίξεις στα θέματα Ζωικής Παραγωγής γενικότερα που απασχολούν την διεθνή επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο. Για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα της διατροφής σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, η ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και η διασφάλιση της ευζωίας του ζωικού κεφαλαίου, η ασφάλεια, η ποιότητα και το κόστος των παραγόμενων ζωικών προϊόντων κ.α.   

Η επιστημονική κοινότητα κατά τη διάρκεια του τριήμερου 32ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας, που άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου τόνισε επίσης ότι η ζωική παραγωγή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, διότι εκτός από την παραγωγή πολύτιμων προϊόντων-τροφίμων, έχει ένα πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση, ενώ αποτελεί και την κύρια πηγή εισοδήματος αγροτικού πληθυσμού για περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές απασχόλησης. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται και πόρους, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα έμεναν ανεκμετάλλευτοι.

Παρουσία πλήθους εκπροσώπων από τον κτηνοτροφικό, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, καθώς και φοιτητών της Ζωικής Παραγωγής αναλύθηκαν θέματα αιχμής, όπως: 

    « Η Κτηνοτροφία στο Νομό Λάρισας: Υφιστάμενη κατάσταση - Προβλήματα-Προοπτικές»  από τον γεωπόνο, ΜSc.,Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  και  Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Κωνσταντίνο Μουλά

    «Το τελευταίο S.O.S. από τη φέτα μας. Οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Νότια Αφρική και Καναδά » από τον ομότιμο καθηγητή Γαλακτοκομίας ΓΠΑ, τ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος Εμμανουήλ Μιχ. Ανυφαντάκη

    «Τεχνολογίες και τεχνικές κτηνοτροφίας ακριβείας» από τον διευθυντή Ερευνών, ΕΚΕΤΑ / ΙΕΤΕΘ Θωμά Μπαρτζάνα

    «Εφαρμογή των αμινοξέων στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες σήμερα» από τον υπεύθυνο προϊόντων της εταιρείας ΚΕΜΙΝ Dr. Ivan Eisner

    «Η Γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα των ανθρώπων της Νεολιθικής Θεσσαλίας» από τον φυσικό, ιστορικός ερευνητή Προϊστορίας της Θεσσαλίας Κώστα Θεοδωρόπουλο.

Στόχος των επιστημόνων, άλλωστε, είναι να μελετούν, να ερευνούν και να δίνουν απαντήσεις  σε πολλά ερωτήματα  που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τη ζωική παραγωγή στην πράξη, όπως αναφέρθηκε.

«Η Λάρισα είναι η πόλη που φιλοξένησε το πρώτο Συνέδριο της ΕΖΕ το 1980 και σήμερα φιλοξενεί και το 32ο δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας η ζωική παραγωγή έχει ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική σημασία», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΖΕ και καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Ζέρβας.

Στην Περιφέρεια Λάρισας παράγεται το 30% της εγχώριας παραγωγής φέτας, πολλά άλλα τυριά και τα μόνο κρέατα της Ελλάδας ΠΟΠ. Η περιοχή, λοιπόν, πλήττεται καίρια από τις αποφάσεις των συμφωνιών της ΕΕ για τη φέτα και για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η ακόμη μια φορά διασαφήνιση του προβλήματος από την πόλη όπου χτυπά η καρδιά των προϊόντων ΠΟΠ της χώρας μας.

Σημαντική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η ανάπτυξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως η γεωργία ακριβείας και η ανάπτυξη νέων σιτηρέσιων για τα ζώα. Το Συνέδριο, άλλωστε, έχει επιστημονικό περιεχόμενο και κάθε χρόνο παρουσιάζει τις τελευταίες μελέτες διακεκριμένων ερευνητών σε θέματα φυσιολογίας και ανατομίας, εκτροφών και υδατοκαλλιεργειών, αλλά και διατροφής των μαζικά εκτρεφόμενων οργανισμών ζωικής παραγωγής.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην πρώτη συνεδρία (8:30-11:15) θα αναπτυχθούν θέματα εκτροφής – διαχείρισης αγροτικών ζώων και στη δεύτερη (11:45-13:15) θέματα εκτροφής-υδατοκαλλιεργειών.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στην πρώτη συνεδρία (8:30-10:30) θα αναπτυχθούν θέματα Διατροφής ζώων και πτηνών, στη δεύτερη (11:00-12:00) διατροφής σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων και στη τρίτη (12:00-13:45)  θέματα φυσιολογίας και γενετικής των αγροτικών ζώων.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι: 

    Στυλιανή Χαδιώ, Καθηγήτρια Γ.Π.Α. (Πρόεδρος)

    Δημήτριος Καντάς, Καθηγητής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, ΤΕΙ Θεσσαλίας

    Δημήτριος Κουλουκτσής, Γεωπόνος Ζωοτέχνης, π. Τμηματάρχης Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λάρισας

    Δημήτριος Λώλης Γεωπόνος-Ζωοτέχνης, π. Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας

    Δημήτριος Βλαχοστέργιος, Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας

    Μαρία Κλεισιάρη, Διευθύντρια Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας και Στέλεχος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

    Νικόλαος Παλάσκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας

    Κυρίτση Σταυρούλα, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΓΕΩΤΕΕ

Την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι:

    Ιωσήφ Μπιζέλης, Καθηγητής Γ.Π.Α.

    Στυλιανή Χαδιώ, Καθηγήτρια Γ.Π.Α.

    Κωνσταντίνος Μουντζούρης, Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.

    Ελένη Μήλιου, Αν. Καθηγήτρια Γ.Π.Α.

agronews.gr