Ανοιχτή σε νέες συνεργασίες με μεμονωμένους καλλιεργητές, αλλά και συλλογικά σχήματα, όπως συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, δηλώνει η Μύλοι Λούλη ΑΕ, προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα συμβολαιακής, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια και το οποίο δίνει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στα βιολογικά σιτηρά.
Πρόκειται για έναν τομέα που η γνωστή αλευροβιομηχανία εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των «δεσμών» της με τους Έλληνες παραγωγούς και, σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε φέτος στην υπογραφή συμβάσεων για συνολικά 5.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3.000 στρέμματα σπάρθηκαν με βιολογικό σκληρό και τα υπόλοιπα 2.000 στρέμματα με βιολογικό μαλακό σιτάρι. Οι εκτάσεις είναι κατά τουλάχιστον 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. «Αναζητούμε διαρκώς νέους παραγωγούς στα βιολογικά. Σαφώς και θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους κανόνες, προδιαγραφές, πιστοποιήσεις κ.λπ., ωστόσο, θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τους καλλιεργητές, αφού οι τιμές είναι πιο ελκυστικές», λέει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της μονάδας της Σούρπης, Γιάννης Σαμαράς.
Εκτός από τα βιολογικά, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει και στα συμβατικά σιτάρια, με τις συμβολαιοποιημένες εκτάσεις να ανέρχονται φέτος σε 6.000 στρέμματα (4.000 στρέμματα με σκληρό και 3.000 με μαλακό σιτάρι) σε μια ακτίνα από τη Θεσσαλία μέχρι την Κεντρική Μακεδονία.
Δίκοκκο, ντίνκελ
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, διαβλέπει πολύ μικρότερα περιθώρια ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις της προβλέπουν μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή, η οποία φέτος για το σκληρό έχει οριστεί στα 20 λεπτά/κιλό. «Στα περισσότερα προϊόντα, που έχουν το πλεονέκτημα της διατηρησιμότητας, εκτιμώ ότι δύσκολα μπορεί να ‘‘περπατήσει’’ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η συμβολαιακή. Εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία ανόδου της τιμής, ο παραγωγός θα προτιμήσει να αποθηκεύσει το σιτάρι του για να εξασφαλίσει ένα υψηλότερο αντίτιμο αργότερα. Εμείς, ωστόσο, ως βιομηχανία δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Όταν δεσμευόμαστε για μια μίνιμουμ τιμή, αναμένουμε και από τους παραγωγούς-συνεργάτες μας μια αντίστοιχη συνέπεια στους χρόνους παράδοσης», τονίζει ο κ. Σαμαράς.
Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που δεν «περπάτησε», τελικά, το φιλόδοξο πρόγραμμα συμβολαιακής στο ντίνκελ και το δίκοκκο σιτάρι που, για παράδειγμα, το 2015 είχε ξεπεράσει τα 23.000 στρέμματα, φέτος ωστόσο δεν συνεχίστηκε από τη βιομηχανία.
250.000 τόνοι
Η Μύλοι Λούλη ΑΕ απορροφά ετησίως 250.000 τόνους σιτάρι, με τις ανάγκες της σε σκληρό να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την εγχώρια παραγωγή.
Γιάννης Τσατάκης (ypaitros.gr)