Χρονιά-ρεκόρ ήταν για την Ελλάδα το 2020 όσον αφορά στην παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε μία χρονιά όπου συνολικά η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 1,1% συγκριτικά με το 2019, η χώρα μας ακολούθησε την τάση αυτή, με τη συνολική ελληνική παραγωγή που παρέλαβαν τα γαλακτοκομεία να φτάνει τους 1.542.790 τόνους, έναντι 1.472.620 τόνων το 2019.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας αυτήν του 2018 (1.498.300 τόνοι).

Ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρήγαγαν τα ελληνικά γαλακτοκομεία, το 2020 παρήχθησαν 402.320 τόνοι πόσιμου γάλακτος, 265.350 τόνοι πλήρους γάλακτος, 128.740 τόνοι ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος, 8.050 τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος, 228.190 τόνοι τυριών, 14.680 τόνοι κρέμας, 2.580 τόνοι βουτύρου και 30.840 τόνοι άλλων προϊόντων (γλυκά με βάση το γάλα, παγωτά κλπ).

Πάντως, συγκριτικά με το 2019, η παραγωγή πλήρους γάλακτος μειώθηκε κατά 17.000 τόνους, ενώ αντίθετα η παραγωγή τυριών αυξήθηκε κατά 21.000 τόνους. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι, μαζί με τη Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μη αγελαδινού γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 56,3% του γάλακτος που παρέλαβαν τα ελληνικά γαλακτοκομεία το 2020 (περίπου 800.000 τόνοι) ήταν πρόβειο ή κατσικίσιο.

Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με δεύτερη την Κύπρο (20,8%) και τρίτη την Ισπανία (12,9%), όπως φαίνεται και στον πίνακα. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2020 παρήχθησαν 106,1 εκατομμύρια τόνοι γάλακτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής προέρχεται από τη Γερμανία, η οποία είναι επίσης και ο σημαντικότερος παραγωγός πόσιμου γάλακτος (29,3%), βουτύρου (21%) και τυριών (22,9%) στην ΕΕ.

Σημειωτέον ότι τα δύο τρίτα του πλήρους γάλακτος που παραλαμβάνουν τα γαλακτοκομεία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών και βουτύρου.

Σπύρος Πιστικός Foodreporter