Με διαφοροποιήσεις όσον αφορά την εξέλιξη της συγκομιδής, και συγκεκριμένα το αποτύπωμα που άφησαν φέτος οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η φετινή καμπάνια για τη βιομηχανική ντομάτα.

Οι παραγωγοί από τις περιοχές της Ηλείας, για παράδειγμα, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της χρονιάς, διαπιστώνοντας στην πράξη ότι οι ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις και στη συνέχεια από τον καύσωνα περιορίστηκαν στις πρώιμες φυτεύσεις, που αποτελούν περίπου το 20%-30% της ετήσιας παραγωγής. 

Στον αντίποδα, οι καλλιεργητές της Θεσσαλίας δεν μεταφέρουν την αισιοδοξία των συναδέλφων τους από την Πελοπόννησο και μιλούν για «καταστροφή». Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δρόσος, μέλος της διοίκησης της ΘΕΣΤΟ, «υπάρχει μεγάλο ποσοστό ζημιάς, ειδικά στις πρώιμες φυτείες, στις οποίες η παραγωγή κυμαίνεται από 2 μέχρι 5-6 τόνους το στρέμμα. Οι καλές παραγωγές φέτος θα είναι από 8 μέχρι 10 τόνους το στρέμμα και αυτές αποτελούν μόνο το 10% από τις ποσότητες που έχουν συγκομιστεί. Όλες οι άλλες είναι από 7 τόνους και κάτω, ενώ υπάρχουν χωράφια που δεν μπαίνουν καθόλου να μαζέψουν, εάν ο άλλος έχει έναν τόνο. Η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί αρκετά, λογικά υπάρχει απομείωση τιμής, υπάρχουν και πολλές ξένες ύλες, πράσινες ντομάτες, ντομάτες με χώματα λόγω των βροχών κ.λπ.». Ανάλογη, αναφέρει, είναι η εικόνα και στις μεσοπρώιμες φυτεύσεις που συγκομίζονται αυτές τις μέρες, ενώ, ξεκινώντας το μάζεμα των όψιμων, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι καλλιεργητές την εικόνα που διαμορφώνεται σε αυτές. Μέχρι στιγμής, τονίζει, υπολογίζεται ένας μέσος όρος απωλειών γύρω στο 40%-50% .

«Φέτος οι παραγωγοί δεν μιλούν για κέρδη. Θέλουν να καταφέρουν να μείνουν στην καλλιέργεια», είπε με έμφαση, μεταφέροντας ανάγλυφα την αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή ο Γιώργος Δρόσος. Επεσήμανε, δε, ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται σημαίνουν ότι «εάν θέλουμε του χρόνου να υπάρχει καλλιέργεια ντομάτας, ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκριθεί στο έπακρο και δίκαια και άμεσα». Εξηγώντας την προσωπική του άποψη, όπως είπε, διευκρίνισε ότι η πρότασή του προς τον Οργανισμό, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση και για τους παραγωγούς και για τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, ώστε να μην απειλείται η βιωσιμότητά του, συνίσταται στο να πάρει τους μέσους όρους των προηγούμενων ετών των φορέων στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί, των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών και να αποζημιώσει μέχρι αυτό το ύψος. Είναι σαφές, τόνισε, ότι παρόλο που ο γήινος περονόσπορος δεν περιλαμβάνεται στα πρωτογενή αίτια ζημιών του Οργανισμού, αν και έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους των παραγωγών να μπει ως προαιρετική κάλυψη, είναι προσβολή η οποία δεν σώζεται από τον καλλιεργητή. «Περιμένουμε», μας είπε, «να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζημιών από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ και, έχοντας ο Οργανισμός την πλήρη εικόνα των δεδομένων, όσοι έχουν κάνει δήλωση –και οι περισσότεροι έχουν κάνει– να εκτιμηθεί η ζημιά με όλα τα αίτια".

ypaithros.gr