Η σημαντική άνοδος της τιμής της ζάχαρης και της έλλειψης της που παρατηρείται στην αγορά σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κυρίως του πετρελαίου κίνησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους θεσσαλούς μελισσοκόμους.

Τόσο σε επίπεδο Ομοσπονδιών και Συλλόγων όσο και οι μεμονωμένοι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα η τιμή του παραγωγού στο μέλι εκτιμάται ότι θα φθάσει ως και τα 15-17 ευρώ το κιλό.

Την εποχή αυτή, δηλαδή την άνοιξη αλλά και τον χειμώνα, λόγω του ψύχους, όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τη μελισσοτροφή, η οποία έχει ως βάση τη ζάχαρη. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αφ΄ενός η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί στο 1,30 ευρώ το κιλό, αλλά αφ΄ετέρου υπάρχουν και ελλείψεις στην αγορά.

Εισαγωγή ζάχαρης όμως δεν πραγματοποιείται ούτε από την Ουκρανία ούτε από τη Ρωσία, οπότε η ερώτηση που πλανάται, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα. 

Εκτός Θεσσαλίας, και ειδικά στην περιοχή της Εύβοιας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα δάση με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ακολουθούν. Έτσι οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τις κυψέλες τους πολλά χιλιόμετρα που μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους, λόγω των αποστάσεων αλλά και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Από την άλλη εντοπίζεται και το φαινόμενο των εισαγομένων μελιών σε τιμές ακόμη και 7 ευρώ το κιλό που δεν είναι ανταγωνίσιμες.

Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, εκτός από το ύψος της τιμής αναφέρεται και η ύπαρξη πλαφόν από πλευράς εμπόρων. Ενώ στο παρελθόν για παράδειγμα οι μελισσοκόμοι αγόραζαν 6 τόνους ,φέτος δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από 3 τόνους.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από foodreporter)