Προοπτικές ανάπτυξης στον οινοτουρισμό, ανοίγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με την πιστοποίηση επισκέψιμων οινοποιείων από το Υπουργείο Τουρισμού. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί δύο οινοποιεία στον νομό Λάρισας, στο σύνολο των τεσσάρων πιστοποιημένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα.

Παράλληλα το Υπουργείο Τουρισμού ανοίγει και τον δρόμο για την πιστοποίηση επισκέψιμων τυροκομείων, ζυθοποιείων και ελαιουργείων, με αντίστοιχη πιστοποίηση, που θα τους αποφέρει φήμη και οικονομικά οφέλη.

«Ο οινοτουρισμός είναι ένας τρόπος διακοπών που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η κατηγορία τουριστών είναι άτομα μέσης και ανώτερης δαπάνης, που σημαίνει ότι θα αφήσουν χρήματα στην περιοχή που θα επισκεφθούν, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για άτομα που αφήνουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Νικόλαος Σαρούκος, προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας, του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο ίδιος αναφέρει πως «οι μοναδικές ποικιλίες της Θεσσαλικής ενδοχώρας, η μακραίωνη ιστορία του τόπου στην οινοποίηση, συναντάνε τη σύγχρονη τάση που ακούει στο όνομα «οινοτουρισμός», μια εξαιρετικά υποσχόμενη μορφή εναλλακτικής τουριστικής δράσης, με έντονα στοιχεία «τοπικότητας» και με συμμετέχοντες μέσης και ανώτερης δαπάνης. Αποτελεί το είδος του τουρισμού όπου εναγκαλίζεται η γεύση, η αγορά και κατανάλωση οίνου στον τόπο και στο σημείο παραγωγής, ενώ προσφέρει την εμπειρία επίσκεψης ακόμη και σε έναν αμπελώνα, όπου ο επισκέπτης εισπράττει μια συνολική εικόνα που ξεκινάει από τη συγκομιδή και φθάνει έως την κατανάλωση.

Η Π.Ε. Λάρισας, με παράδοση στην παραγωγή κρασιού, έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκτοξεύσει την τουριστική κίνηση που θα στηρίζεται στο κρασί και όχι μόνο, καθώς κατέχει και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, τα δημοφιλή ονόματα οινοπαραγωγών στα ποιοτικά κρασιά, με εξαιρετικές επιτυχίες».

Τα δύο πιστοποιημένα επισκέψιμα οινοποιεία στην Π.Ε. Λάρισας, βρίσκονται σε Τύρναβο και Ελασσόνα. Η πιστοποίηση ανανεώνεται ανά πέντε χρόνια, καθώς ελέγχονται εκ νέου τα στοιχεία των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν.

«Οι οινοπαραγωγοί της Θεσσαλίας δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αποκτήσουν την πιστοποίηση επισκέψιμων οινοποιείων και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Για παράδειγμα η Ραψάνη, δεν έχει μπει ακόμη σε αυτήν τη διαδικασία!» τόνισε ο κ. Σαρούκος, επισημαίνοντας ότι την αντίθετη εικόνα εμφανίζει η Περιφέρεια Κρήτης και Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα μας είπε: «Ειδικά η Πελοπόννησος, έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη στον οινοτουρισμό μετά την πιστοποίηση μεγάλου αριθμού οινοποιείων. Αυτή η ανάπτυξη της οινοποιητικής της ταυτότητας, με επισκέψεις πολλών ομάδων τουριστών απ΄ όλο τον κόσμο, αλλά και από την Ελλάδα, έφερε νέες επενδύσεις και συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν νέες μονάδες τουριστικών καταλυμάτων και νέα καταστήματα εστίασης».

Μάλιστα επισημαίνει πως μεγάλο ποσοστό αυτής της κατηγορίας τουριστών είναι Έλληνες, καθότι η χώρα μας έχει οινοποιητική παράδοση σε κάθε γωνιά της, ενώ παράλληλα οι Έλληνες είναι λαός που αγαπά το κρασί.

Σύμφωνα με έρευνες, οι οινοτουρίστες είναι άτομα όλων των ηλικιών και κάθε φύλου, παρέες, φίλων οι οποίοι απολαμβάνουν το κρασί, χωρίς να είναι απαραίτητα γνώστες, παράλληλα με εξορμήσεις στο φυσικό περιβάλλον και τα υπέροχα μέρη στα οποία είναι συνήθως κτισμένα τα οινοποιεία.

Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά τουριστικά γραφεία ασχολούνται με τον οινοτουρισμό, τα οποία, τουλάχιστον μέχρι και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του, διαπίστωναν συνεχή αύξηση ενδιαφέροντος τουριστών για εκδρομές σε περιοχές με επισκέψιμα οινοποιεία.

Ο κ. Σαρούκος καταλήγει: «Ως Διεύθυνση Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, ως η ανώτερη διοικητική οντότητα της Πολιτείας επί ζητημάτων εφαρμογής τουριστικής νομοθεσίας, πολιτικής και σχεδιασμού σε όλη τη Θεσσαλία, ενισχύουμε, ως οφείλουμε, όχι απλά ένα όραμα, αλλά και έναν απόλυτο στόχο: την ολική επαναφορά όλης της Θεσσαλίας στον τουριστικό χάρτη, με εξαίρετες ποιοτικές αξιώσεις. Και η συγκεκριμένη Πιστοποίηση είναι η απαρχή μιας ελπιδοφόρας επανεκκίνησης».

Λένα Κισσάβου Ελευθερία