Μειώνεται η παραγωγή και η κατανάλωση του γάλακτος στη χώρα μας. Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους να ταΐζουν τα ζώα τους λιγότερο, γεγονός που  πιθανόν να επιφέρει ελλείψεις σε ελληνικά τυριά που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα, σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή. 

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η όποια μειωμένη παραγωγή θα ισορροπήσει από τη μειωμένη ζήτηση, η οποία για το 2022 φθάνει το 10%. Μάλιστα, για το 2023 αναμένεται επίσης μειωμένη ζήτηση, καθώς θα υπάρξει νέα ανατίμηση του τελικού προϊόντος, και το ίδιο ενδέχεται να συμβεί με όλα τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εξέλιξη των τιμών, ο πρόεδρος της θεσσαλικής «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» Δημήτρης Σαράντης μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ανέφερε: «Στην ευρωπαϊκή αγορά αγελαδινού γάλακτος η άνοδος των τιμών σταμάτησε. Και σημειωτέον ότι εκεί η τιμή είχε διπλασιασθεί ακόμη και σε πολύ μεγάλες γαλακτοπαραγωγές χώρες, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία. Οπότε το κρίσιμο είναι εάν θα ξεκινήσει και η υποχώρηση των τιμών πριν ή μετά τον χειμώνα. Αφού υποχωρήσουν οι τιμές στο αγελαδινό γάλα, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε μια μείωση των τιμών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023».

Η αγορά πάντως δεν πάσχει από ανεπάρκεια προϊόντων. Σύμφωνα με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, ελλείψεις εμφανίζονται μόνο σε ορισμένους κωδικούς γραβιέρας Κρήτης, οι οποίες ενδεχομένως θα ήταν μεγαλύτερες εάν αφενός κάποιες αλυσίδες δεν είχαν προβεί εγκαίρως στη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων και αφετέρου η ζήτηση από τους καταναλωτές ήταν μεγαλύτερη. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr