Οι αγρότες του κάμπου της Λάρισας όπως κι άλλων περιοχών κινούνται σε ρυθμούς … χρηματιστών της Νέας Υόρκης που κυνηγούν να πουλήσουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές , τα πρωτογενή προϊόντα τους που αποτελούν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας.
Το καλαμπόκι, το σιτάρι, και το κριθάρι δίνουν χρυσές αποδόσεις στους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια βλέπουν ότι η διεθνή συγκυρία είναι με το μέρος τους , αφού ανεβάζει στα ύψη τις τιμές και παράλληλα ο λογαριασμός σε βασικά είδη διατροφής όπως, έρχεται για το καταναλωτή.
Ο πρωτογενής τομέας γνωρίζει «δόξες» σε βαθμό που μερίδα αγροτών παρότι είναι «δεμένη» με συμβόλαια να δίνει την παραγωγή της σε υψηλότερες τιμές από το μέσο όρο της αγοράς, αποφασίζει να τα «σπάει» επιλέγοντας να προσφέρει την παραγωγή του την στην ελεύθερη αγορά, καθώς δίνει υψηλότερες τιμές σε σχέση με τη δέσμευση του συμβολαίου με τη βιομηχανία τροφίμων.
Το καλαμπόκι που είναι βασική τροφή για τη σίτιση των μοσχαριών των αγελάδων, κι άλλων ζώων, η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 36 λεπτά το κιλό με τον παραγωγό να καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.
Πέρυσι ο πρωτογενής τομέας πωλούσε 16 λεπτά στους χονδρεμπόρους και φέτος η πώληση γίνεται στα 26 λεπτά το κιλό και σε λίγο υψηλότερα επίπεδα για να φτάσει στον κτηνοτρόφο προς 36 ακόμη και 40 λεπτά το κιλό.
Πρόκειται για τιμές που αλλάζουν άρδην το τοπίο στην κατανάλωση ειδικά για το κρέας, αφού ο κτηνοτρόφος πρέπει να καλύψει το κόστος σίτισης του ζώου.
Το κρέας παρότι παρέμεινε σε σταθερές τιμές από το 1996 στη εποχή της δραχμής ένα κιλό κρέας μόσχου είχε 3.400 με 3500 δραχμές το κιλό με την έλευση του ευρώ η τιμή ήταν μεταξύ των 10 και 11 ευρώ.
Η περίοδος των σταθερών τιμών στο κρέας αποτελούν παρελθόν και οι νέες λιανικές τιμές θα είναι αυξημένες από 1 έως 2 ευρώ το κιλό
Σπάνε συμβόλαια στο κριθάρι
Τη ίδια στιγμή γεωργοί με καλλιέργειες κριθαριού, σήκωσαν «μπαϊράκι» με την απόφαση τους να αποχωρήσουν από την συμβολαιακή γεωργία, αναζητώντας αυτονομία με την προοπτική να εξασφαλίσουν ακόμη υψηλότερη τιμή για τον προϊόν τους σε σχέση με αυτή που δίνει ο αντισυμβαλλόμενος του συμβολαίου.
Ανάλογα φαινόμενα έχουν συμβεί και με την Ελληνική Ζυθοποιία οι αποχωρήσεις έχουν λάβει μικρή έκταση όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης σε εκδήλωση της εταιρείας. Επιβεβαίωσε όμως το γεγονός επισημαίνοντας ότι πρόκειται για να έναν πολύ μικρό αριθμό παραγωγών ενώ ο κύριος όγκος των παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία φτάνει τους 2000 παραγωγούς – αγρότες.
Στην περίπτωση αυτής της καλλιέργειας, και σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή του κριθαριού στην ελεύθερη αγορά έφτασε τα 40 λεπτά ενώ οι παραγωγοί που διατηρούν τα συμβόλαια αμείβονται προς 30 λεπτά το κιλό η οποία είναι υψηλότερη από 1 εώς 2 λεπτά.
Οι αγρότες που έλαβαν την απόφαση να σπάσουν τα συμβόλαια με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν θα τους επιβληθεί κάποιο πέναλτι αλλά για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα μπορούν να δώσουν την παραγωγή τους στην εταιρεία.
Έρχονται αυξήσεις στην μπύρα
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος κ Αλέξανδρος Δανιηλίδης για το 2022 εμφανίστηκε αισιόδοξος ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών των πωλήσεων και παράλληλα προετοίμασε τους καταναλωτές ότι θα έρθουν ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα της εταιρείας που είναι οι μπύρες, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος των αυξήσεων καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.
Η πρόθεση της Αθηναικής Ζυθοποιοίας για αναπροσαρμογή των λιανικών τιμών στην αγορά της μπύρας θα αποτελέσει πυξίδα για τις μεσαίες και μικρές ζυθοποιίες, οι οποίες μέσα στο ορυμαγδό των ανατιμήσεων, αναμένεται να ακολουθήσουν τον πιο ισχυρό παίκτη της αγοράς, διότι στην περίπτωση που κρατούσε τις τιμές σταθερές θα πίεζε τις μικρές ζυθοποιίες .Το Φεβρουάριο του 2021 είχε προχωρήσει σε ανατιμήσεις στα επίπεδα του 1,5%. Ανάμεσα στα υψηλά κόστη είναι και το ενεργειακό το οποίο καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις νέες λιανικές τιμές.
Νίκος Θεοδωρόπουλος bankingnews.gr